Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Torsdag står de 5.500 klagene på valgprogrammet «Faten tar valget» på dagsorden til Kringkastingsrådet. Da rådet diskuterte debatten rundt alle klagene som var kommet inn før et eneste program kom på lufta, ble det harde fronter på Marienlyst.
Annonse
19 hatefulle klager
Rådsmedlem og til daglig redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, slo fast at kringkastingssjefen har en selvsagt rett og plikt til å delta i debatter om NRKs journalistikk før han rettet skarp kritikk:
– Spørsmålet er hvordan man håndterte den debatten. Der syns jeg kringkastingssjefen har opptrådt kritikkverdig, rett og slett. For det inntrykket som ble skapt, og som han selv var med å skape, var at nå var den en brun tsunami av hat som skvulpa inn her på Marienlyst. Alt dette ble sagt i tilknytning til klagestromen til Kringkastingsrådet, sa Selbekk.
En oppsummering rådet har gjort viser at innholdet i klagene deler seg i tre grupper: 3.398 handler om kritikk mot at NRK tillater hijab i valgprogrammet, men ikke kors i nyhetssending, som var tilfellet i en sak fra 2013. At mange ser på hijab som et kvinneundertrykkende symbol, klager 1.004 på. 317 er klager mot kringkastingssjefen og dekningen av klagesaken.
– Det er bare 19 klager som er hatefulle ifølge denne sammenstillingen. Jeg ser riktignok noen flere. Jeg mener kringkastingssjefen har bidratt til at stemple og brunbeise tusenvis som har klaget på dette programmet, som de må betale for enten de vil eller ikke.
Selbekk sa at han i motsetning til det inntrykket han fikk av medieomtale av klagestormen, ble beroliget da han begynte å lese klagene til Kringkastingsrådet.
– For det var ikke denne brune tsunamien der. Og det er veldig bra at rådssekretæren har fått sammenstilt og systematisert dette. Da sitter vi med fasiten. Da ser vi hva dette er for noen ting.
Han og andre i rådet understreket at det må være legalt å ha synspunkter på og diskutere sammenligningen mellom kors og hijab og at flere anser det som kvinneundertrykkende.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen reagerte kraftig på Selbekks karakteristikker. Han bemerket at det var spesielt at rådet brukte tid på å diskutere hans opptreden i det offentlige rom, og slo så tilbake mot Selbekk:
– Jeg reagerer sterkt personlig på det Vebjørn Selbekk sier. Jeg aksepterer kritikk om min rolle. Men jeg syns ikke det inviterer til debatt med stor respekt når du gir inntrykk av at jeg har brukt begreper som tsunami av brunskvetting, og at jeg brunbeiser alle klagene. Jeg har vært svært nøye på hvilke begreper jeg har brukt. Jeg har aldri brukt begrepet rasist, aldri brunskvetting, og aldri ekstreme. Jeg har sagt flere ganger at dette ikke gjelder flertallet av klagene.
Eriksen utdypet også hvorfor han tidlig gikk inn i debatten rundt programmet da det ennå ikke hadde gått på lufta.
– Det er ingen tvil om at det ble skapt et klima som nesten er utålelig for en 21 år gammel flerkulturell jente. Det har vært trusler, de har gått til politiet, og det er etterforskning. Jeg kunne vist rådet et titalls meldinger, kanskje hundretalls, som det ikke er sånn at disse oppveies og blir et mindre problem fordi det er 3.000 meldinger som ikke er sånn.
– Det er NRKs oppgave å beskytte og oppmuntre den typen stemmer som er litt annerledes enn oss andre.
Hans hensikt med å gå inn i debatten var å være lynavleder.
– Når jeg går inn så er det for å ta av noe av trykket på den som står og får den typen klager. Sånn sett oppnådde jeg hensikten, jeg så et moralsk ansvar for å støtte noen som vi har invitert inn.
Der fikk han støtte av rådets nestleder Kjersti Thorbjørnsrud, til daglig medieforsker. Hun sa at det er uakseptabelt med hat og hets mot en minoritetsstemme.
– De kan få angrep fra flere leire på en gang. De er modige og utfordrer fordommer i ulike miljøer. Når de utsettes for urimelige angrep, hets og hat så er det utrolig viktig at de får støtte rundt seg. De må ikke bli stående alene.