Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) møtte pressen søndag ettermiddag på Hotel Jeløy Radio. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Haster å komme i gang

Mediebedriftene er positive til den blågrønne regjeringens mediepolitikk, men mener arbeidet må starte så snart som mulig. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De blågrønne skal «legge til rette for ytringsfrihet, pressefrihet og informasjonsfrihet», står det i den nye  regjeringes politiske plattform. I helga ble det klart at Høyre, Frp og Venstre danner regjering.

– Dette er en målsetting vi ser fram til å jobbe med, og vi er glad for en god balanse mellom NRK og kommersielle aktører, samt internasjonale aktører, sier administrerende direktør, Randi Øgrey, i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), om regjeringens mediepolitikk. 

Fjerner lisensen 

Regjeringen vil sikre NRK som et ikke-kommersielt allmennkringkastingstilbud. Dagens lisens fjernes og finansieringsmodellen blir mer fremtidsrettet, ifølge plattformen. 

«Det skal arbeides for at NRK i minst mulig grad svekker aktivitetsgrunnlaget til medier som henter sine inntekter i markedet» heter det.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, mener det er viktig at det ikke lages systemer som griper inn i den redaksjonelle friheten til NRK.

– Vi har forståelse for at mange kommersielle mediehus er opptatt av NRKs rolle og posisjon, men vil samtidig understreke at en svekket allmennkringkaster ikke nødvendigvis styrker de øvrige mediehusene.

Regjeringen skal også arbeide for at internasjonale medieaktører som opererer i Norge, som Google og Facebook, må forholde seg til norske konkurransevilkår.

– Det haster 

MBL mener de blågrønne legger opp til en framtidsrettet mediepolitikk, men at det er viktig å komme i gang med arbeidet så snart som mulig. 

– Det er et godt grunnlag å jobbe videre på, men det haster, sier Øgrey. 

LES OGSÅ: Utvalg: Statens eierskap i NRK bør endres for å skape større avstand

Hun håper at mediemangfoldsutvalgets forslag legges til grunn for mediepolitikken. Forslagene ble lagt fram i fjor vår, og handlet blant annet om utvidet momsfritak og fritak for arbeidsgiveravgift for mediene, samt ny eierstruktur for NRK.

Regjeringen vil: 

– Sikre NRK som et ikke-kommersielt allmennkringkastingstilbud av høy kvalitet. 

– Arbeide for at NRK i minst mulig grad svekker aktivitetsgrunnlaget til medier som henter sine inntekter i markedet. 

– Vurdere tilpasning av NRK-plakaten slik at den ivaretar hensynet til mediemangfold i en digital verden. 

– Opprettholde mediemangfoldet og muligheten for alternative og reklamefinansierte allmennkringkastingstilbud. 

– Modernisere mediestøtten for å sikre et mangfold av utgivelser på ulike plattformer, norsk journalistisk innhold, og videreføre innovasjonsordningen for digital medieutvikling. 

– Fjerne dagens lisens og endre finansieringsmodellen for NRK slik at den er mer fremtidsrettet, sikrer redaksjonell uavhengighet og legitimitet, styrker den sosiale profilen og er enkel og ubyråkratisk. Det skal vurderes å samle all mediestøtte i én ordning. 

– Vurdere om produksjoner der NRK selv eier opphavsretten skal gjøres digitalt tilgjengelig under fribrukslisens. 

– Arbeide for at internasjonale medieaktører som opererer i Norge må forholde seg til norske konkurransevilkår. 

– Fremme en ny lov om medieansvar der kildevernet og redaktøransvaret vurderes. 

– Håndheve prinsippet om nettnøytralitet slik at internett gir like mulighet for alle og bidrar til mediemangfold.

 

Kilde: Politisk plattform for en regjering utgått av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre

– Det er uklart hva som legges i å «modernisere mediestøtten», men vi håper jo dette blant annet vil si fritak for arbeidsgiveravgift. 

Norsk Redaktørforening er fornøyd med at regjeringa forplikter seg til å fremme et forslag om medieansvarslov, som foreninga har jobbet aktivt for i flere år. De er også glade for at regjeringen vil sørge for en forutsigbar og ubyråkratisk mediestøtte, som i størst mulig grad har avstand fra politiske myndigheter.

– Nå håper vi regjeringen sørger for å sette i verk forslagene fra mediemangfoldsutvalget og at de skjønner at det haster, sier Jensen i redaktørforeninga. 

LES OGSÅ: Stortinget ber regjeringen utrede medieansvarslov

– Få endringer 

Det vil ikke bli noen store forandringer i kulturpolitikken som følge av et ministerskifte, tror seniorforsker Per Mangset ved Telemarkforskning, selv om han mener Venstre oppfattes som et kulturvennlig parti. 

– Jeg tror ikke det vil bli noen dramatisk endring. Regjeringen har jo ikke lertall og det er jo egenrlig stor konsensus om kulturpolitikken i Norge, bortsett fra Frp, sier Mangset til Klassekampen. 

Hvem som får de ulike ministerpostene i den nye regjeringen skal være klart i løpet av denne uka. 

 

Powered by Labrador CMS