Aftenposten fikk pris for Mobilovervåkingen. Foto: Martin Huseby Jensen

Fem Skup-diplomer delt ut

TØNSBERG (Journalisten): Skup-diplomer til Dagens Næringsliv, VG, NRK Brennpunkt, Aftenposten og Bergens Tidende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Leder Bernt Olufsen for Skup-juryen delte i år ut ikke mindre enn fem diplomer. Det første gikk til Gøran Skaalmo og Knut Gjærnes fra Dagens Næringsliv for “Lånehaien”. Juryen begrynner diplomet blant annet med personlig kontakt med kilder og metoder for informasjonen som avdekket nye tilfeller for gråmarkedslån. Juryen fremhevet også innsatsen for å få lånehaien i tale.

Hemmelighold

Det andre Skup-diplomet gikk til VGs Synnøve Åsebø, Ola Mjaaland og Ingeborg Huse Amundsen for “De hemmeligholdte ulykkesrapportene”.

Diplomet ble begrunnet med et omfattende kartleggingsarbeid og rystende resultater som ikke var kjent for offentligheten. Olufsen sa saken var imponerende løst.

- Juryen vil rose journalistene for et svært systematisk arbeid. Selv om sakens kjerne er hemmelighold er den løst med åpne kilder, sa Olufsen.

Det tredje diplomet gikk til NRK Brennpunkts journalister Synnøve Bakke, Kjersti Kundssøn og Alexander Vollevik Larsen for “Kvalitetssikret etter alle statens regler”.

Juryen begrunnet diplomet med grundig arbeid, at saken har fått politiske konsekvenser for den statlige kvalitetssikringsordningen og fortellergrepet.

- Juryen vil spesielt nøyaktige og utholdende arbeid og store kildearbeid. Brikke for brikke har de satt sammen et komplisert puslespill om et tema få vet mye om, sa Olufsen.

Mobilovervåkning

Et fjerde Skup-diplom gikk til Aftenpostens journalister Per Anders Johansen, Andreas Bakke Foss og Fredrik Hager-Thoresen for “Mobilovervåkingen”. 

- Sakene som er publisert har satt dagsorden og frembragt viktig informasjon om bruk av mobiltelefon. Det har etterlatt en rekke spørsmål om PSTs virksomhet. Journalistene spilte med åpne kort om alle sine funn, to uker før sakene ble publisert. Men de ble møtt med taushet. Senere er det kommet frem at PST selv har brukt falske basestasjoner, sa jurylederen.

Det femte Skup-diplomet gikk til Eystein Røssum, Frøy Gudbrandsen, Kjetil Gillesvik, Hanne Louise Åkernes og Øyvind Lefdal Eidsvik fra Bergens Tidende for “Asylbarna”.

Juryen fremhevet arbeidet med å be om innsyn i dokumenter og senere lete opp og identifisere barna og sette enkelthistorier inn i en større sammenheng, en kartlegging som krevde omfatten undersøkelser.

- Journalistene har vist meget stor utholdenhet og metodisk kompetanse for å kunne dokumentere sine funn. Motstanden har også vært stor. De ansvarlige har gjort seg utilgjengelig, sa Olufsen.

Skrøt av norsk journalistikk

Før Olufsen startet prisutdelingen skrøt han av norsk journalistikk før han begynte utdelingen.

- Du verden så spennende dette har vært, sa Olufsen, som i år debuterer som leder for Skup-juryen.

- Kåringen er resultatet av våre beste valg basert på en serie kriterier. Hovedkriteriet er metode.

Juryen har bestått av leder Bernt Olufsen (Schibsted), Guri Hjeltnes (HL-senteret), Trond Sundnes (Dagens Næringsliv), Tove Knutsen (Bergens Tidende), Kirsti Husby (Adresseavisen), Kristin Monstad (Drammens Tidende) og Vibeke Haug (NRK).

Powered by Labrador CMS