Per Egil Hegge. Foto Birgit Dannenberg
Stiftelsen kritiske til Schibsted-kutt
- Avgjørelsen om kutt skjedde veldig fort, sier Per Egil Hegge.
I slutten av august kom meldingen fra Schibsted-konsernet om at kostnadene i de norske reigionavisene skulle kuttes med 400 millioner kroner før 2015. Beskjeden fra ledelsen var at de da ønsket å peke på kompetansen og gi styrte sluttpakker. I månedsskiftet september-oktober snudde dette seg. Ledelsen i de forskjellige avisene gikk i stedet inn for frivillige sluttpakker.
Kuttene har ifølge det svenske bransjebladet Medievärlden vært gjenstand for diskusjon i styret til Stiftelsen Tinnius. Der ble det drøftet at kuttene komme brått og at de for mange ble oppfattet som hugget i sten.
Gikk kjapt
- Vi hadde en debatt i styret i stiftelsen og påpekte at det ville vært en fordel om nedskjæringene skjedde uten oppsigelser, sier styremedlem og tidligere redaktør i Aftenposten, Per Egil Hegge, til bransjebladet.
Sammen med advokat John A. Rein og Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde utgjøre han styret i stiftelsen. Sunde er styreleder. En dobbeltrolle som ikke alltid er heldig.
- Til tross for vår kritikk er det uklart hva vi kan gjøre. Stiftelsen kan ikke ta over styret i Schibsted. Og vår styreleder har jo også en dobbeltrolle som gjør det hele mer komplisert.
Selv om Hegge mener det, deler ikke Sunde hans oppfatning.
Prisverdig
Klubbleder Andreas Nielsen i VG sier til Journalisten at dersom Hegge er gjengitt korrekt, er det viktige signaler som her kommer fra stiftelsen.
- Det tyder iallefall på at han deler kritikken mot prosessen i mediehusene. Når han sier beslutningene kom for fort og diktatorisk kan det vanskelig oppfattes som annet enn klar kritikk av prosessen.
Nielsen registrerer samtidig at Hegge tar opp Sundes dobbeltrolle, noe klubblederne og flere ansatte i Schibsted Norge har pekt på.
- Det er prisverdig at stiftelsen i det hele tatt er kommet på banen, også offentlig, rundt denne prosessen. Det handler om hvorvidt det er mulig å opprettholdet troverdighet og kvalitet i publikasjonene, som er stiftelsens mandat.