Langt fra (s)kjedelig: Bilde fra VGs video av en vagina i 3D.

Kvinnesykdommer

VG lanserer 3D-vagina

Har utviklet modell av kvinners underliv til videoprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Målet til VG er å bidra til større åpenhet og forståelse for hvordan det er å leve med ulike sykdommer og smerter i underlivet, skriver mediehuset i en pressemelding.

Resultatet er blitt en 3D-modell og virtuell reise inn i kvinners underliv.

– Kvinnehelse er og har lenge vært et underprioritert tema. Når man søker er det ofte en jungel av informasjon og det kan være vanskelig å vite hva som stemmer, sier VG-journalist Ingrid Alice Mortensen i pressemeldingen.

Vagina-prosjektet

Mortensen er videojournalist (VJ) og jobber med videoinnovasjon i VG. Det siste halvåret har flere VJ-er og et tverrfaglig team i VG arbeidet med vagina-prosjektet.

– Kvinnehelse er og har lenge vært et underprioritert tema, sier VG-videojournalist Ingrid Alice Mortensen.

– Det har vært spennende å jobbe på en ny måte. Lærebøkene om både klitoris og underlivet generelt er gamle, og vi håper at vi med denne modellen kan tilføre noe nytt i kunnskapsformidlingen, sier Mortensen.

– Vi har laget modellen for å sette kvinnehelse på kartet og gi en større forståelse for hvordan ulike underlivssykdommer utarter seg, og hvorfor det kan gjøre så vondt, fortsetter hun.

Ikke sett før

Utgangspunktet til VG har vært å skape noe helt nytt.

– Ambisjonen vår var å skape noe verden ikke har sett før, og bidra til normalisering, større åpenhet og kunnskap. Teknologi som 3D og AR tilfører en ny dimensjon, og her er potensialet og mulighetsrommet for den visuelle journalistikken stort, sier leder for videoinnovasjon i VG, Camilla Brække.

Hun forteller at underveis i utviklingen av 3D-modellen har redaksjonen fått løpende tilbakemeldinger og innspill fra forskere, leger og pasientforeninger.

Flere språk

Satsingen er oversatt til flere språk, og målet er at den kan leve videre som et lite oppslagsverk og i undervisning. Og redaksjonen håper modellen og informasjonen kan være nyttig for alle, både menn, kvinner og ikke-binære.

– Det finnes mange sykdommer som rammer både menn og kvinner, men vi vet mindre om hvordan de utarter seg for kvinner, fordi mannekroppen lenge har vært normen innenfor forskning, sier Mortensen.

I tillegg til Mortensen, er det videojournalistene Kaja Marie Andreassen, Gyrid Friis Edland og Ida Aaberg Evensen som står bak prosjektet. Med seg har de hatt nyhetssjef Camilla Huuse og Einar Otto Stangvik og Jonas Nilsson på design og utvikling.

Powered by Labrador CMS