Sirkusmelding på Twitter, storoppslag i VG

Den olympiske mesteren hørte ikke noe fra avisen, sier han. Mens VG forsøkte å kontakte ham flere ganger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag sa Oslo Journalistklubbs leder Martin Riber Sparre at norske journalister bør kunne vise folkeskikk i sosiale medier. Han mener det bør være mulig for journalistene å ta kontakt med folk de er i ferd med å sitere basert på en Twitter-melding. Sparre sier folk må få mulighet til å nyansere utsagnet sitt, og i alle fall være klar over at det blir sitert.

Sirkusmeldinger

Det er nok olympisk mester Eirik Verås Larsen enig i. I helgen skrev han på Twitter at ”Media er i sjokk etter landslagsspillere var på byen før kamp, er dette noe nytt altså? Fotball er ikke idrett, det er sirkus”.

Kanskje ikke overraskende ble det oppslagssak i VGs sportsbilag søndag. Tirsdag mener IOC-medlem Gerhard Heiberg at Verås Larsen burde holdt munn.  Men det var nettopp det han gjorde, for det var ingen som ringte ham for å tilleggskommentarer etter at meldingen var publisert. Det skjedde først etter at saken ble kjent gjennom VG.

– Det å sette meldingen på trykk er i og for seg greit nok, og det må jeg regne med. Men når det gjøres spekulasjoner rundt ordet sirkus i stedet for å la meldingen stå som den gjør, så kommer det skjevt ut, sier han til Journalisten.

Verås Larsen legger til at han opplever at redaksjonen har vektlagt den negative oppfatningen av sirkus. Da fremstår meldingen annerledes enn budskapet han ønsket å få fram.  Han legger til at han nok uansett ikke ville ønsket å kommentere meldingen dersom VG hadde fått tak i ham, men heller ville latt den stå.

Ville vært annerledes

Den olympiske mesteren er enig med Martin Riber Sparre i at det som står i meldingen ville blitt fremstilt annerledes dersom han ble intervjuet eller sendte ut en pressemelding.

– Jeg ser det i stadig flere saker at folk tvitrer til en liten gruppe som ønsker å følge dem, og så løftes det opp på et nasjonalt nivå gjennom mediene. Jeg tvitrer ikke til hele Norge, men for noen få som aktivt har valgt å følge meg på Twitter.

Kontoen til Verås Larsen følges av 724 andre.

Relevante synspunkter

Sportssjef Trond Johannessen i VG forteller at deres journalister forsøkte å kontakte Verås Larsen, mange ganger. Også padlerens hustru ble forsøkt kontaktet, men uten hell.

Johannessen sier at VG hadde som mål å få ham i tale, slik at utsagnene kunne nyanseres. Derfor ble han også kontaktet dagen etter og har de to påfølgende dagene fått uttale seg om saken.

–  Verås Larsens synspunkter var relevant i etterkant av byturen til landslagsspillerne. Han har i mange, mange år vært en svært sentral aktør i norsk idrett, han er en av de store, OL-mester og verdensmester. I tillegg søker han idrettspolitisk makt som utøverrepresentant i IOC. Når han da fronter et såpass kontroversielt syn på fotball som idrett i det offentlige rom, er det åpenbart av interesse.

Må være forberedt

Johannessen sier videre at kjente mennesker som deler på sine meninger  i det offentlige må være forberedt på at de kan bli gjengitt i mediene.

– Enten det er på Twitter eller andre offentlige rom.

Powered by Labrador CMS