Frank Aarebrot. Foto: Eirik Helland Urke/Nordiske Mediedager

Avisene taper popularitet

BERGEN (Journalisten): Tiltroen til nettet øker, mens papiravisens omdømme daler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettet fortsetter veksten blant mediebrukerne, og nå øker også kvaliteten, mener publikum.

Ifølge TNS Gallups Forbruker og Media-undersøkelse for første kvartal i år økte den daglige dekningen på nett fra 75 prosent i fjerde kvartal i fjor til 78 prosent i år. I samme periode har Dagbladet og NRK passert én million daglig brukere, og VG Nett halvannen million.

Skifte

Samtidig viser den årlige medieundersøkelsen utarbeidet for Nordiske Mediedager at flere nordmenn dropper papiravisen til fordel for nettavisen. Tallet på dem som mener kvaliteten i papiravisene er best, har falt med 10 prosent fra i fjor. Nå er det halvparten (51 prosent) av de spurte som foretrekker papir. 12 prosent mener at kvaliteten på nett er best, det er opp to prosent fra fjoråret.

– Det pleide å være slik at journalistene var avisenes beste venn, men også her ser vi tilbakegang og at nettet øker, sa professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen. Men det er ikke slik at journalistene dropper avisene, ennå. Tre av fire (74 prosent) journalister mener fortsatt at papir er best. Kun tre prosent av journalistene mener nett har best kvalitet, mens tjue prosent mener det ikke er en forskjell – opp én prosent fra i fjor.

Aarebrot viste til at det samtidig er stadig færre som foretrekker VGs form og mener at avisen ikke lenger har suksessformelen. Samtidig er han usikker på om nettet som mediekanal er riktig å sammenligne med. Professoren spør om det er riktig å kalle kanaler som VG Nett for nettaviser, og viser til det store utbudet av levende bilder og lyd.

Naturlig

Sjefredaktør Espen Egil Hansen i VG Nett avviser innvendingen. At flere blant publikum mener kvaliteten på nettet er økende, overrasker ham ikke.

– Det er naturlig. Først fordi kvaliteten i journalistikken øker. På mange felt har denne kvaliteten aldri vært høyere enn nå, takket være nettmediene, sier Hansen og viser til hendelser som vulkanutbruddet på Island.

Redaktøren mener bestemt også at kvaliteten i nettjournalistikken er langt høyere enn kolleger i andre medier liker å tro.

– Det er et element av selvgodhet i andre redaksjoner som gjør at man ikke får med seg den kvalitetsutviklingen som har funnet sted de siste tre årene.

Utbredelse

Nestleder Thomas Spence i Norsk Journalistlag mener denne fordommen ligger på dødsleiet og viser til at dette ikke har vært tema i en rekke debatter om kvaliteten i journalistikken de siste månedene.

– Jeg antar det er to faktorer bak denne endringen: Nettets stadig økende utbredelse, og nettets innholdsmessige utvikling. Det øker i mangfold, dybde og bredde. Det er ikke sikkert at papiravisene er blitt dårligere, men det kan være at de må tilpasse seg. De kan ikke vinne kampen om hendelsene, men de kan vinne kampen om det som ikke er kjent. Det viser at vi har ulike behov.

Det samtykker Aarebrot i.

– Jeg tror at tilgjengeligheten av datamaskiner har en påvirkning. Det er som fjernsynet på 60-tallet, jo flere som får hardware – jo flere mener at kvaliteten øker. Det er stadig flere som får datamaskiner og det er ikke før vi har fylt opp at vi vet det endelige resultatet, sier han til Journalisten.

Powered by Labrador CMS