NRK, Marienlyst Foto- Marte Vike Arnesen-31.CR3

Kunstig intelligens

VG og NRK deler erfaringer med transkribering

– Teknologien har tatt et stort steg i retning av å være veldig aktuell for journalisters hverdag, sier leder for produktutvikling i NRK, Inge Thorud.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De siste månedene har nye løsninger basert på kunstig intelligens fra selskapet OpenAI, åpnet nye muligheter for journalistikken. Flere norske medier har begynt å se etter hvordan man kan bruke kunstig intelligens i hverdagen, blant annet til transkribering.

VG har for eksempel laget en egen app for transkribering, og forsøker å få den integrert i den daglige journalistikken. VG har også gjort appen, som har fått navnet Jojo, tilgjengelig for eksterne brukere.

– Lekt med samme verktøy

NRK har flere av de samme behovene og inviterte nylig Schibsted inn for samtaler og kunnskapsutveksling. Det forteller leder for produktutvikling i NRK, Inge Thorud, til Journalisten.

– Vi har lekt litt med de samme verktøyene og så handler det nå om å utveksle læring. Vi får se på hvor mye samarbeid det blir fremover.

Begge mediehusene ser på hvordan automatisering av transkribering kan forbedre arbeidet for journalistene, sier han.

– Uten at jeg skal si hva de tenker, så handler det meste om å få dette tett knyttet opp til arbeidsflyten til journalistene.

Samarbeidet blir trolig ikke så veldig dypt, sier Thorud, fordi man til syvende og sist er nødt til å integrere løsningene inn i hvert sitt system. Systemene hos VG og NRK er forskjellige, og de er nødt til å gjøre mye av jobben alene.

– Men vi snakker sammen og utveksler erfaringer og det er verdifullt.

Tatt et stort steg

NRK har lenge jobbet med transkribering sammen med NTNU og Universitetet i Bergen, der det har handlet mye om å forske på norske språkmodeller. Men i det siste har teknologien tatt et stort steg i retning av å være veldig aktuell for journalisters hverdag, sier Thorud.

– Først og fremst bli transkriberingen et verktøy som kan hjelpe journalister, men vi ser også på hvordan man kan bruke Chat GPT for oppsummeringer og metadata som kan gjøre det letter å sortere innhold.

– Bruker dere appen til Schibsted?

– Vi har satt opp en versjon av appen, men parallelt har vi lekt med samme teknologi og også satt opp en egen versjon basert på det. Den reelle verdien ligger i om vi klarer å integrere appene og systemene vi bruker selv. Der har vi kommet langt.

Med andre ord handler samarbeidet ikke om gjenbruk av samme kode, men å finne ut hva som fungerer og ikke fungerer, ifølge Thorud.

Powered by Labrador CMS