Faktisks redaktør Kristoffer Egeberg fra lanseringsdagen. Her sammen med NTBs nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes. Foto: Angelica Hagen

Faktisk starter opp faktasjekken i begynnelsen av juli

Hvor redaksjonen skal lokaliseres avgjøres trolig denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag avgjør styret i Faktisk hvor redaksjonen skal sitte. Det eneste som er sikkert er at redaksjonen ikke blir værende i dagens prosjektlokaler hos Schibsted i Apotekergata 10.

Lokaliseringen avgjøres på det første styremøtet som avholdes torsdag denne uken. Det at TV 2 kom inn på eiersiden sammen med VG, Dagbladet og NRK har gjort at prosessen med etablering har strukket litt ut i tid.

– Det har tatt litt lengre tid fordi vi måtte etablere selskapet og få formaliteter og aksjonæravtaler på plass, sier redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk til Journalisten.no.

NTB ble ikke med på eiersiden, men det utelukker ikke samarbeid med eksterne partnere, som Egeberg er opptatt av.

– Vi er allerede i tett dialog med NTB, som jeg vil tro blir vår første og viktigste mediepartner. Vi samtaler også med andre medier, utdanningsinstitusjoner og IBM, som er med på innovasjonssiden. Eiersiden handler om å trygge fremtiden og bygge en god grunnmur. At TV 2 har kommet inn, og at eierne har forpliktet seg langsiktig, gjør at vi er på god vei til å finansiere år to.

Redaktøren sier at han forventer at redaksjonen begynner å publisere i juli. Redaksjonen skal vokse med opptil to personer til i tillegg til de fem den består av i dag:

• Redaktør Kristoffer Egeberg fra Dagbladet

• Nestsjef Tore Bergsaker fra Dagbladet

• VG-journalist og Skup-leder Silje Sjursen Skiphamn

• TV 2-journalist Kjell Persen

• Utvikler Jari Bakken fra VG

Tidligere i vår søkte redaksjonen etter medarbeidere. Egeberg sier at redaksjonen fortsatt tar i mot søknader, selv om fristen er utløpt. Nøyaktig hvilken modell redaksjonen skal bemannes etter, avgjøres trolig i styremøtet på torsdag.

– Vi gleder oss, og er godt i gang. Det kan høres enkelt ut når man snakker om det, men det er kompliserte, men spennende prosesser journalistisk å drive faktasjekk. Vi har kule diskusjoner knyttet til de faktasjekkene vi allerede er i gang med. Vi ser behovet for en mer presis debatt i ordskiftet.

– Hva svarer du til kritikken om at faktasjekking burde være en naturlig del av medienes naturlige samfunnsoppdrag?

– Jeg har lest kritikken og er ikke overrasket over at et slikt initiativ også mottas med kritikk. Men døm oss når vi kommer. Vi skal faktasjekke påstander, og det innebærer å sjekke påstander fremsatt i egne medier, men også i sosiale medier, fra talerstolen på Stortinget eller gjennom andre viktige meldinger, forskning eller hvor det måtte være.

I sommer er det trolig valget som vil dominere «spaltene», men på sikt beskriver Egeberg målet for Faktisk med å bli et laboratorium for kildekritikk.

– Vi syns det er bra at folk er skeptiske. Vi skal ikke erstatte kildekritikken i mediene, og vi skal ikke være meningspoliti. Det håper jeg folk skjønner når vi kommer. Det er fakta og presisjon i ordskiftet som vi er opptatt av.

Redaktøren sier at redaksjonen er opptatt av transparens, og at redaksjonen skal være åpne om metoden bak når faktasjekker publiseres.

– Det er lov å ta feil. Vi skal ikke bare si at noe er feil, men i så fall hvorfor det er feil. Det skal fremgå i hver faktasjekk hvordan vi kom fram til svaret. Så må folk gjøre seg opp sin egen mening. Vi skal være åpne.

– Betyr det at vi kan forvente livestream fra redaksjonsmøtene?

– På sikt er ikke det umulig. Kanskje vi kan se for oss en podkast hvor vi diskuterer saker. For vi har opplevd kompliserte diskusjoner om ting man trodde var rett. Det er dilemmaet. Verden er ikke svart/hvitt, men grå.

Powered by Labrador CMS