Med fotografiet av Negin (15) vant Andrea Gjestvang klassen årets portrett.

Andrea Gjestvang tok årets portrett

Mens Espen Rasmussen dominerte dokumentar utland og frilanserne dokumentar Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Et stemningsfullt portrett. Blikket er gjennomborende. Vi kan merke henne, nærværet hennes, skjørheten hun bærer. Hun puster. Hun har ingen fasade. Det er intenst. Vi ser ikke bare hvordan hun ser ut, vi møter henne som menneske.» skriver juryen om Andrea Gjestvangs portrett av den 15 år gamle Negin.

Sammen med familien kom hun til Norge i 2009 etter å ha søkt asyl på bakgrunn av forfølgelse i hjemlandet Iran. Etter fem år i Norge ble familien tvangsreturnert til Iran, men flyktet til Tyrkia hvor de nå bor.

Andrea Gjestvang har tidligere vunnet årets bilde. Hun har også vunnet flere internasjonale priser. Deriblant er hun kåret til årets fotograf av World Photography Organisation under Sony world Photography Awards.

Sjekk vår dekning av Årets bilde:

Hvordan velges Årets Bilde. Vi fikk være med på litt av juryeringen

Dette er årets bilde!

Bjørn Delebekk tok årets sportsbilde

Dette er årets beste nyhetsbilde

Det beste bildet fra norsk dagligliv

Steiro: Betyr enormt mye for VG

Andrea Gjestvang tok årets portrett

Anton Ligaarden er årets videojournalist

Kyrre Lien laget årets nyhetsvideo

Dobbelt til NRK i dokumentarklassen

 

Frilansfotograf Paul Sigve Amundsen får andreprisen for sin portrettserie «Europas ungdom». Han mottar også førsteprisen for årets nyhetsbilde.

«Portrettserien brenner seg fast i hodet. Med et gjennom- ført og stilsikkert grep, har den skilt seg tydelig ut gjennom hele juryeringen. Arbeidet er solid.»

Frilanser Klaudia Lech får tredjeprisen for sitt bilde «Hjem er der det er åpne dører» som hun har publisert i VG.

«Et portrett er en skildring av et menneske. Det finnes mange måter å skildre et menneske på. Juryen vil takke fotografen som har turt å ta et portrett der vi nesten ikke kan se ansiktet. Vi opplever en nærhet til dette mennesket som er vendt bort fra oss. Det føles intimt og overraskende.»

Se bildene lenger ned i artikkelen.

Dobbelt til Rasmussen

Det er neppe noen overdrivelse å kalle årets bilde 2015 for Espen Rasmussens. Årets bilde, årets nyhetsreportasje, årets fotojournalist og årets dokumentar utland. Både første- og andrepremie.

Førsteprisen får han for sin dekning av flukten gjennom Europa. Her er også fotografiet han vant årets bilde med. I et tidligere intervju med Journalisten har han fortalt om sitt arbeid og metoder i reportasjen. Det kan du lese mer om her.

«Vi blir med på en reise gjennom Europa sammen med flyktningene. Et omfattende arbeid av fjorårets viktigste hendelse. Vi kommer tett på, langt unna og får det store bildet. Serien skiller seg klart ut. Dette er fotografier på et høyt, internasjonalt nivå.» skriver juryen om reportasjen.

Andreprisen får han for fotoreportasjen «Livet blant ruinene» som handler om livet i Detroit.

«En uventet skildring av den økonomiske nedgangen i Detroit. Serien veksler godt mellom mennesker og forlatte lokaler. Det kan ikke ha vært lett å komme seg inn i noen av disse situasjonene.» mener juryen.

Tredjeprisen går til student Katinka Hustad ved Høyskolen i Oslo og Akershus for sin reportasje «Hun reiser i morgen». Hustad har fulgt Rong Shi Yu (14) som skal reise fra byen hun bor i og alt hun kjenner mot kysten og til storbyene.

«Denne serien tar en ny retning. Historien er konkret, men bildene er mer eksperimentelle. Det er god dynamikk i historien med noen modige valg. Serien kunne vært strammere redigert.»

Bildeseriene finner du lenger ned i artikkelen.

Svarthvitt fra øysamfunn

Frilanser Ingun Alette Mæhlum vant førsteprisen i klassen dokumentar Norge for sin serie «Tussøy». Øye på Troms’ ytterside har en håndfull fastboende. Noen mener det er fem innbyggere, andre sju eller ni.

«Dette er årets overraskelse. Vi lar oss imponere over fotografer som står i slike langvarige prosjekter. Ofte savner vi samtids- dokumentasjon fra eget land, spesielt i en tid der vi trekkes bort fra bygda og inn til byene. Dette er klassisk reportasjefotografi som dokumenterer norsk kultur og landskap på en grundig måte. Fotografen har turt å holde på sitt eget bildespråk gjennom hele historien. Det er snø og kulde, men vi føler varmen – vi har lyst til å være der. Fotografen er på innsiden, og vi er der med henne.»

Andrea Gjestvang fikk andreprisen for en serie folk som er blitt tvangsutvist fra Norge. Deriblant 15 år gamle Negin som hun også vant portrettklassen med.

«Et ekstremt godt gjennomført prosjekt. Fortellingen er så viktig – fotografiene så vakre. Serien formidler en annen side av historien om flyktninger. Fotografen har funnet en historie hun vil formidle, for så å reise til mange forskjellige steder og finne menne- skene som kan fortelle om å bli sendt ut igjen. Fotografen har tatt grundige og bevisste valg for å få konseptet til å fungere. Samtidig har hun hatt overskuddet til å lage disse mellomskuddene med hagestoler og et tomt rom.»

Aftenposten-fotograf Stig B. Hansen fikk tredjeprisen for dokumentaren «Ikke så lett». Hansen vant også kategorien åpen klassen. I dokumentaren følger han Mia Aale som i januar 2014 veide 139,5 kilo. Hun hadde sovet, grått og spist bort det siste året. Aldri hadde hun veid så mye. Aldri hadde hun følt seg så lite verdt. Hun bestemte seg for å gjøre noe med det.

«Varmt og fint skildret om en viktig samfunnsproblematikk. Vi følger reisen til Mia og vi blir glad i henne. Overvekt i vår tid blir ofte møtt med stigmatisering, men her møter vi henne som menneske.»

Powered by Labrador CMS