Gjengen bak «Uløst» fra venstre: VGs ansvarlige Kristine Hellesland for podkast, reporter Sindre Leganger, reporter Tor-Erling Thømt Ruud og prosjektsjef radio Cathinka Rondan i Rubicon. Foto: Glenn Slydal Johansen
VG lanserer norsk «Serial»
Krimpodkast i samarbeid med Rubicon går opp Birgitte Tengs-saken i 6 deler fram mot jul.
Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Jeg er ingen Sarah Koenig.
Annonse
Det sier VG-journalist Tor-Erling Thømt Ruud om podkastserien «Uløst» som lanseres neste uke. Sarah Koenig er som kjent programlederen for den populære amerikanske podkastserien «Serial» fra i fjor.
VGs serie er produsert i samarbeid med produksjonsselskapet Rubicon og går over seks episoder. Hver er på en halvtime og publiseres ukentlig i VGs kanaler på VG.no og Itunes fra 12. november fram til noen uker før jul. I «Uløst» går Ruud og reporter Sindre Leganger opp Birgitte Tengs-saken, 20 år etter drapet. Ruud beskriver podkasten som en fortellende dokumentar.
Spilles inn ukentlig
De har blant annet intervjuet faren til Birgitte Tengs, faren til den frikjente fetteren og involverte politimenn. Reporterne forteller også at et Karmøy-samfunn splittet om saken, reflekteres i podkastern.
– Vår oppgave er å fortelle historien.
– Det er mennesker det er snakk om, sier prosjektsjef for radio Cathinka Rondan i Rubicon, som gikk fra NRK til produksjonsselskapet tidligere i år.
Ideen til podkasten kom i stand mellom henne og VGs ansvarlige for podkaster, Kristine Hellesland, i sommer.
Reporter Sindre Leganger sier at det er noe annet å høre menneskene som er berørt av saken fortelle om den.
– Det gjør det intimt og nært.
De helt store nyhetene kan de ikke love. Det er mer en gjennomgang av en komplisert sak. Men redaksjonen avviser ikke at det kan dukke opp nyheter underveis. Episodene spilles inn løpende over de neste ukene, slik at det fortsatt er mulig å få inn nye momenter.
Annonse
Radiofag
Gjengen vil ikke helt innrømme at det er «Serial» som er forbildet, men sier de er inspirert av podkaster i den «vide verden».
– Dette er den første krimpodkasten i Norge, sier Ruud.
VG har eget podkaststudio der «pratepodkaster» som «Giæver & Joffen» allerede spilles inn. «Uløst» skal skille seg fra disse gjennom dramaturgisk oppbygging og radiofaglig høyere kvalitet.
– Dette er et helt annet format, sier Hellesland.
Lytterne håper de skal nå folk på vei mellom to steder med propper i ørene.
– Målet må være at om du går tur og er hjemme før episoden er over, må du ta deg en ekstra runde, sier Leganger.
Mulig sponsor i ermet
Markedsmessig jobbes det fortsatt med å få på plass et sponsorat til lansering neste uke. Og hvor mye det koster å produsere serien, vil ingen tallfeste.
– God journalistikk koster, sier Ruud.
Både VG og Rubicon tror på podkaster som et marked der det også er penger å hente i fremtiden. Noe av årsaken er at de fleste lytterne er i den aldersgruppen 15 til 39 år, som er attraktive for annonsørene.
– Vi er glad for at vi er først i Norge med dette. Det er viktig for oss at det ligger god journalistikk også i podkastformatet, sier Rondan, som også produserer en rekke andre podkaster.
– I fremtiden vil vi åpne for kommersielle samarbeidspartnere på alle våre podkaster, også denne.
Redaksjonen utelukker ikke flere sesonger av «Uløst», slik tilsvarende «Spår» i Sverige har blitt til.