Personaldirektør Olav Nyhus med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK-kantina. Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i bakgrunn. Foto: Andrea Gjestvang
NRKJ får meldinger fra sinte medlemmer på at NRK ikke vil bidra til å spre undersøkelse om seksuell trakassering
MARIENLYST (Journalisten:) Mener signaleffekten av at NRK ikke vil hjelpe ikke skal undervurderes.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Nylig gikk medieorganisasjoner som blant annet inkluderer Norsk Journalistlag (NJ), Norsk Redaktørforening (NR) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ut med en undersøkelse i mediebransjen om seksuell trakassering. I mange mediebedrifter hjelper arbeidsgiveren til med å distribuere undersøkelsen i form av lenker på intranettet eller lignende.
Men ikke i NRK. NRK skal være det eneste mediehuset som har sagt nei til å hjelpe til med dette. I VG gjennomfører arbeidsgiveren for tiden sin egen undersøkelse blant alle ansatte.
– Vi har såkalte pulsmålinger av og til om arbeidsmiljøet i VG. Nå inkluderer den spørsmål om seksuell trakassering, sier klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud i VG.
Signaleffekt
På Marienlyst møter vi Richard Aune som er leder for NRKJs 1.700 medlemmer. Han sier at han får mange tilbakemeldinger om at medlemmer er skuffet over arbeidsgiveren sin.
– De ringer, sender tekstmeldinger og meldinger på Facebook. De er forundret over NRK, og mange er sinte. De kan ikke forstå at NRK ikke vil være med på undersøkelsen.
Aune mener at signaleffekten av NRKs nei ikke skal undervurderes.
– Viser dette at seksuell trakassering er et problem i NRK og at det bobler under overflaten?
– Jeg kan si at de mest sinte er damer. Jeg opplever at de føler de ikke blir tatt på alvor. Og det er det siste vi trenger nå.
Det var NRK selv som først omtalte saken. Aune viser til at NRK selv uttaler at de tar seksuell trakassering på alvor.
– Men det er ikke nok å si det. De må vise det. Og det kan de gjøre ved å være med på dette.
I stedet for at NRK som arbeidsgiver sender ut undersøkelsen til 3.400 ansatte, gjør fagforeningene i NRK og redaktørforeningen det. Aune sier han ikke klarer å forstå hvorfor NRK ikke vil hjelpe.
– Vi må gjøre den jobben. Vi gjør det vi kan for å få våre medlemmer til å svare på undersøkelsen.
I forrige uke sa NRKs ledelse at de kjente til to tilfeller av seksuell trakassering i NRK.
– Hvor mange tilfeller av seksuell trakassering kjenner du til i NRK nå?
– Det har jeg ikke tall på. Men det øker hele tiden. Det er vi som fagforening som får mange av disse varslingene, ikke NRK. Det er litt synd, men det er nå sånn det er. Det er en illustrasjon på hvor viktig det er at vi er med på dette arbeidet.
Aune viser til at årsmøtet i NRKJ i forrige uke vedtok en uttalelse mot seksuell trakassering.
– I dag er det uklart hvordan disse sakene skal håndteres i bedriften, og hvordan medarbeidere som blir utsatt for dette skal ivaretas. Vi inviterer derfor NRK til et samarbeid om å utarbeide tydelige retningslinjer for hvordan saker om seksuell trakassering skal forebygges, varsles og følges opp, heter det i uttalelsen fra journalistlaget med de 1.700 medlemmene.
NRKJ har spilt inn bekjempelse av seksuell trakassering overfor NRK som overordnet HMS-mål for 2018, og bedt NRK om å utarbeide egne varslingsrutiner for seksuell trakassering.
– Jeg vet at NRK jobber med dette på egen hånd. Men vi er ikke imponert over NRKs evne til å ta oss med. NRK har mye å lære av VG og TV 2s innsats de siste månedene når det gjelder å ta saken på alvor og lage rutiner.
– Mener du NRK har noe å skjule på dette området?
– Om det er berettiget, eller ikke, så trenger vi hvert fall ikke spekulasjoner om det, men kunnskap.
Annonse
Vil jobbe internt
Journalisten møter kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i gangen på Marienlyst. Men han vil ikke uttale seg om saken.
– Vi har ingenting å skjule om dette, snakk med Olav Nyhus, sier Eriksen.
Verken han eller Olav Nyhus, som er juridisk direktør og personaldirektør i NRK, ser på det at NRK ikke stiller seg bak undersøkelsen som noe stort problem.
– Det er ingen uenighet om dette. Dette har vi ingenting i mot! Denne undersøkelsen er allerede sendt ut til 2.000 ansatte i NRK. Og det står tre organisasjoner bak, sier Nyhus til Journalisten.
I tallet over 2.000 ansatte inkluderer han medlemmer av både NRKJ og NR.
– Vi har sagt at vi ønsker å fokusere på vårt arbeid for å sikre et godt arbeidsmiljø. Det er vårt fokus nå, å jobbe mot dette i det daglige.
NRK mener det er mer riktig å bruke ressurser internt på huset, og Nyhus sier at de ikke ville kunnet bruke opplysningene fra undersøkelsen til noe konkret.
Nyhus understreker at NRK jobber med temaet seksuell trakassering. Rutinene for varsling av mobbing og trakassering ble revidert før sommeren, og han sier disse nå er presisert ytterligere i lys av #metoo-debatten nå i høst for hvordan ledere skal håndtere slik varsling.