Maren Kateraas mener VG har solgt aviser med sitt bilde, uten kreditering. Foto: privat/faksimile VG søndag 19. juli

Vil ha fotoerstatning av VG

VGs sjefredaktør mener varslet krav for bruk av bilde uten kreditering er blåst utover alle dimensjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I februar i fjor ble en norsk kvinne i 50-årene fra Sørlandet arrestert i Ecuador med tre kilo kokain i kofferten. Hun er senere dømt til fengsel for narkotikasmugling og soner nå en dom på ti år i det søramerikanske landet. Kvinnen hevder sin uskyld, og at hun ble lurt i en felle.

I sommer hadde VG historien som hovedoppslag. Søndag 19. juli skrev avisen «Narkotikadømt bestemor fra fengsel i Ecuador: – Livet mitt er ødelagt» med stempelet «VG Eksklusivt» over et bilde av kvinnen fra inne på en fengselcelle. Bildet var kreditert «privat».

Mener VG visste

Fotografen bak bildet er Maren Kateraas som oppholdt seg i Ecuador i første halvdel av fjoråret. Hun tok bildet 5. juni og delte det senere med sønnen til sørlandskvinnen.

Sønnen delte det med VG da deres journalist spurte om tilgang til bildet etter at det var publisert hos NRK. Men han opplyste ikke at det var noen andre som hadde tatt bildet.

«Det fremstår for meg som åpenbart at VG har vært i aktsom god tro om at bildet er stilt til rådighet av rettighetshaver.» Det skriver sjefredaktør Torry Pedersen i VG i en epost om saken til Kateraas’ advokat Helge A. Tryti.

Fotografen, som tidligere har jobbet som journalist i NRK, mener VG har brukt bildet uten lov og kreditering, og mot bedre vitende.

– Jeg ble veldig overrasket over at VG brukte bildet. De har visst at det var jeg som tok det, sier Kateraas til Journalisten.

– Hvordan vet du at VG vet det?

– Jeg er den eneste som har vært inne og møtt henne på cellen. VG vet at sønnen aldri har vært inne på cellen. Og avisen har sitert fra Lindesnes Avis tidligere, hvor bildet var kreditert meg. Jeg har til og med snakket med VGs journalist utenfor fengselet, hvor hun bad om navnet og nummeret mitt.

Foruten NRK og Lindesnes Avis har også Fædrelandsvennen trykket bildet. De to sistnevnte medier med kreditering til Kateraas. NRK har kreditert bildet «privat» og publiserte det først uten fotografens tillatelse.

– Det var en uoverenstemmelse med NRK. Men det er ordnet opp mellom oss med honorar.

Torry Pedersen. Foto: Martin Huseby Jensen

Vil honorere

Sjefredaktør Torry Pedersen sier at mediehuset vil honorere Kateraas, men avviser snakk om å betale noen erstatning.

– Vi trodde vi hadde fått bildet på rettmessig vis, sier Pedersen til Journalisten.

– Selvsagt skal vi betale for bildet. Men jeg kan ikke se noe grunnlag for erstatning, sier redaktøren, og viser til standardsatser for fotografier.

Men det er ikke godt nok for Kateraas. Hun mener VG ved å sette bildet på forsiden brukte det for å selge aviser. Også på nett ble saken og bildet av sørlandskvinnen i en periode fremhevet på VGs nettforside blant innholdet fra betalingstjenesten VG+. Kateraas sier hun også reagerer på at det i bylinen i henvisningen fremstod som om VGs Thomas Nilsson hadde tatt bildet.

– VG har brukt mitt bilde for å lokke lesere til å betale for VG+, sier hun.

Denne henvisningen til VG+ mener Kateraas og advokaten var et
forsøk på å fremstille det som at VGs fotograf Thomas Nilsson
hadde tatt bildet i fengselet.

Derfor har hun tatt kontakt med advokat Helge A. Tryti, som i et brev har bedt VG om å legge fram salgstall for avisen i løpet av tre søndager i juli, antall klikk på artikkelen på VG+, samt solgte abonnenter til nett-tjenesten i juli.

«Fotografen mener seg berettiget til oppreisning for den urettmessige bruken,» skriver advokaten, og viser til åndsverkslovens paragraf 55 der det heter at en fornærmet kan «kreve utbetalt nettofortjenesten ved den ulovlige handling» selv om gjerningspersonen har handlet i «god tro».

Selve kravet er ikke tallfestet ennå, fordi Tryti har gitt VG frist til 6. august med å legge fram salgstallene.

Advokaten viser til den såkalte Johaugsaken i 2013 der Eger Magasin ble dømt til å betale 37.000 kroner til fotograf Bård Lunde. Tryti viser også til at Høyesterett i 2009 tilkjente Andy Finch og The Arctic Challenge AS 80.000 kroner i erstatning for at Tromsø 2018 AS kjøpte og brukte et bilde uten at den avbildede hadde samtykket.

Tryti krever også advokatkostnadene dekket, noe Pedersen heller ikke har avvist for «rimelige kostnader».

Urettmessig?

Ekspert på opphavsrett, advokat Olav Torvund, tror ikke Kateraas kan forvente seg så høyt beløp. Han sier at VGs bruk av bildet må vurderes opp mot åndsverkslovens bestemmelse om gjengivelse av fotografiske verk i forbindelse med dagshendelser. At paragraf 55 skal gi erstatning, tviler han på.

– Den paragrafen gjelder hvis det er snakk om urettmessig bruk, sier Torvund, som understreker at vurderingen er vanskelig, særlig siden han ikke kjenner saken.

– Hvor mye erstatning man kan kreve av VG, og hvor mye mer VG har tjent på ikke å kreditere, er ikke stort antageligvis.

I 999 av 1.000 tilfeller er det i orden

Promille

Til kravet om at Kateraas’ bilde ble brukt for å selge aviser, sier VGs sjefredaktør at det samme argumentet kan brukes for alle bilder mediehuset publiserer. Torry Pedersen mener hele saken er tatt ut av enhver dimensjon.

– Vi har trodd at vi har fått et bilde som vedkommende som ga oss det hadde rettighetene til. Det viste seg at det er det ikke. Da sier vi at vi skal betale for bildet. Og i 999 av 1.000 tilfeller så er det da i orden, sier Pedersen.

– Hva gjør dere for å forsikre dere når dere får bilder om at rettmessig opphavsperson har gitt samtykke?

– Da prøver vi etter beste evne å undersøke det, formoder jeg.

Reagerer på VGs dekning

I tillegg til at VG brukte bildet uten å spørre henne, reagerer Kateraas på at VG fremstiller sørlandskvinnen som «narkotikadømt bestemor». Fotografen sier at hun følte et ansvar overfor kvinnen da hun var i Ecuador i fjor som praktikant for Unesco.

– Dette bildet ble tatt i fortrolighet mellom meg og Rita. Det var tatt for å vise familien hvordan hun hadde det, og ingen har bedt om hennes tillatelse. Jeg presiserte til både Fædrelandsvennen og Lindesnes Avis da de kontaktet meg for å kjøpe bildet at det ikke under noen omstendighet måtte identifisere henne og at det var sønnens valg om bildet kunne brukes eller ikke.

Kateraas har tidligere solgt bildet til to andre medier i forståelse med familien, og er honorert i ettertid av et tredje. På spørsmål om hun ville solgt bildet til VG dersom de spurte først, sier hun at hun er usikker.

– VG ville uansett hatt redaksjonell frihet til å skrive saken som de ønsker om du hadde solgt dem bildet?

– Ja, det er derfor jeg er veldig usikker på om jeg hadde gjort det. Det måtte vært en dialog.

– Jeg føler at jeg har sviktet Rita og bidratt til den nedverdigende og stigmatiserende dekningen VG har hatt rundt henne.

Intervjuet for Dagsrevyen

Da Kateraas oppholdt seg i Ecuador i fjor gjorde hun et intervju med den dømte kvinnen som senere ble sendt på Dagsrevyen. I innslaget introduseres Kateraas som en som har gitt mye hjelp til sørlandskvinnen, og som «har gjort et opptak av en av de mange samtalene hun har hatt med kvinnen.»

– Jeg har jobbet hardt for at saken i NRK skulle være verdig og rettferdig. Jeg var i samtaler med familie, advokater og Rita selv i lang til før dette intervjuet. Jeg har jobbet for Rita og blitt tett knyttet til henne. Uten å få noe igjen for det økonomisk, sier Kateraas.

På spørsmål om rollen hennes, beskriver Kateraas seg som en støttespiller av kvinnen.

Kateraas har ikke besøkt Ecuador siden hun forlot landet landet i juni i fjor, men sier hun har lyst til å reise tilbake for å besøke kvinnen.

Den dømte kvinnens norske advokat Nils Anders Grønås ønsket ikke å kommentere denne saken.

Det har ikke lyktes Journalisten å få en kommentar fra sønnen til kvinnen.

Powered by Labrador CMS