Hvilket parti får flest stemmer og ordførere under årets valg? Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Dette tror kommentatorene om valgutfallet

Hvem vinner valget? Vi har spurt noen av kommentatorene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I morgentimene onsdag møttes politiske kommentatorer fra TV 2, Aftenposten, VG og Dagens Næringsliv til frokostmøte i Civita. Tema er blant annet - hvem vinner årets valg. Svaret er langt fra gitt, og enda vanskeligere å gi.

Vi spurte noen av dem dagen før.

Frithjof Jacobsen leder kommentaravdelingen i VG. Han syns det er vanskelig å spå noen overordnet vinner for årets valg, men ser de to mest spennende duellene i Oslo og Bergen.

Frithjof Jacobsen. Foto: Birgit Danneberg

– Det er veldig vanskelig å spå, men hvis Arbeiderpartiet skulle vinne, burde de hatt et større forsprang i Oslo nå. Høyre har litt å gå på når det gjelder mobilisering, som de har vært gode på i tidligere valgkamper, sier Jacobsen.

Han tror spørsmålet om eiendomsskatt også bidrar til å vippe hovedstaden i Høyres favør.

– I Bergen blir det spørsmålet om hvor Bybanen skal gå. Og i Bodø om man er for eller mot ny flystripe.

I Tromsø og Trondheim leser han foreløpige målinger slik at det trolig går mot seier for Arbeiderpartiet i begge byer.

På spørsmål om hvilke saker han tror vil prege årets valgkamp, viser han til de lokale sakene. Men han ser også valgkampen som opptakten på den lange valgkampen fram mot stortingsvalget om to år.

– Spørsmål som usikkerhet rundt økonomien og hvordan det går med jobben blir viktig. Og omleggelser og nedleggelser.

Usikker på meningsmålinger

Av mulig overraskelser vender han blikket mot egen bransje, og advarer om at meningsmålinger kanskje ikke lenger er så mye å stole på.

– Vi har sett at de kan bomme mye, både i Storbritannia, Danmark og Sverige. Journalistisk sett vil jeg være forsiktig med å trekke meningsmålinger for langt.

Han mener det vil være mer interessant med forskning på det, enn på hvilken betydning sosiale medier kan ha.

– Jeg tror folk krymper seg litt og kanskje vil fremstå annerledes når de blir spurt i meningsmålingene. For eksempel er Fremskrittspartiet underrepresentert på meningsmålinger. Også er det kanskje lav interesse for politikk blant folk. Det har jo gått bra i mange år.

Flykter neppe flyktningutspill

Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen, sier til Journalisten at det vart langt lettere å spå utfallet for to år siden, enn det er i dag. For uklart i de store byene og alt for få målinger.

Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten. Foto: Birgit Dannenberg

– For min deler jeg veldig spent på hva som vil skje i Bergen og i Oslo. Det er nok større sannsynlighet for at Arbeiderpartiet tar over styringen av Bergen enn i Oslo. I førstnevnte har det vært mye rot internt og så har du ordfører-saken på toppen av dette. Ting tyder på heller ikke den har trukket Høyre i riktig retning, sier hun.

Eilertsen er spesielt overrasket over Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre så langt. Hun hadde ventet at han ville vært en sterkere debattant enn han viste i den første debatten mot statsministeren. Og selv om hun synes han var bedre under den andre debatten, mener hun han ikke er så sterk som det er ventet av lederen i det største opposisjonspartiet.

Siv Jensens utspill om at kommunene bør si nei til å ta i mot flyktninger fra Syria tror Eilertsen vil være tema gjennom hele valgkampen. Hun viser til at dette er Fremskrittspartiets viktigste valgkampsak som de kommer til å bruke mye energi på. Det er viktigere enn eldreomsorgen, sier hun, for selv om dette vanligvis er en viktig sak for Frp, sitter de i posisjon og kan påvirke på det området.

Grønn utfordrer

Utover dette mener Eilertsen at kommunereformen vil bli en viktig sak i valgkampen, selv om kanskje regjeringen ikke hadde ønsket det, i tillegg til skole og eldre.

– Hva skiller årets valg fra kommunevalget i 2011?

– Miljøpartiet de Grønne. Særlig om du ser langs de store linjene. Det mest interessante er engasjementet de har fått med seg. Resultatet de ender opp med i de store byene peker fram til Stortingsvalget i 2017.

Ikke helt klar

Når vi ringer Kjetil B. Alstadheim er han ikke klar til å svare på spørsmålet om hvem som vinner valget. Det håper han på å finne ut av litt senere på ettermiddagen. Vi ringer rett over klokken 14 tirsdag. Når denne saken er publisert, har han trolig funnet svaret.

Kjetil B. Alstadheim. Foto: Kathrine Geard

– Det er flott at noen har så stor tillit at de tror vi kan forutsi hvem som blir valgets vinnere snaut fire uker før valget, sier kommentatoren og humrer.

Særlig to ting skiller årets kommunevalg fra tidligere år: Frp er i regjering og Miljøpartiet de Grønne ligger an til å få et gjennombrudd i lokalvalget. I tillegg har Arbeiderpartiet ny leder som er ute på egenhånd for første gang. Det er spennende.

- Hvordan synes du han takler det?

– Det er litt tidlig å si. Den mest intense delen av valgkampen gjenstår. Han kom dårlig ut av første duellen i forrige uke og gjorde ikke veldig godt i går. Og så har han slitt med hvordan han skal håndtere debatten om kommunereformen.

Den erfarne kommentatoren håper det vil komme overraskelser etter hvert. Så langt har det ikke vært mange. Og i hvert fall ikke Siv Jensens boikott-forslag. Til det har partiet for klart standpunkt i saken. Og asyl og innvandringspolitikk er kort Frp drar i hver valgkamp, særlig når de ligger dårlig an på målingene.

Alstadheim synes ikke det er det spor rart at Jensen ønsker å få reist denne debatten. Dessuten mener han at hun står seg godt på å bli skjelt ut av Frank Aarebrot.

– Det tror jeg hun tar som en ren bonus.

 

Powered by Labrador CMS