Å sende levende videobilder fra slike begivenheter kan være i strid med loven. Illustrasjonsfoto: Flickr.com/Creative Commons/dancingnomad3

Å videostrømme fra festivaler kan være straffbart

Populær aktivitet på sosiale medier kan krenke personvernet, mener Datatilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når favorittartisten entrer scenen eller man gjerne vil dele selve festivalopplevelsen, kan det være fristende å legge det direkte ut på sosiale medier. Men det kan være straffbart.

Mange delingstjenester har tatt steget videre og gjort det mulig for brukere å strømme egne videoer direkte på nett. Men utgjør det egentlig noen forskjell å for eksempel sende en snapchatvideo og å strømme direkte fra din Facebook-profil, spør NRK.

Juridisk rådgiver Tobias Judin i Datatilsynet mener svaret er ja.

– Uforutsette ting kan skje og det er en risiko man tar. Filmer man en person som har et illebefinnende eller en småbarnsfar som kjøper sin sjuende øl, så krenker det personvernet hvis det legges ut på internett, sier han.

Tilsynet oppfordrer folk om å være forsiktige med å direktesende video fra begivenheter i store folkemengder. Blir man politianmeldt for publisering på nett står man juridisk ansvarlig.

– Man må tenke over om man er villig til å ta den risikoen og om man har god nok oversikt, understreker Judin.

Blir man politianmeldt for brudd på åndsverkloven kan man få bøter eller i sjeldne tilfeller få fengselsstraff. Man kan også risikere flere typer reaksjoner for brudd på personopplysningsloven.

Datatilsynet var forrige uke kritisk til at nettavisen iFinnmark planla direktesending fra festivalen Midnattsrocken i Lakselv og mente folk skal kunne delta uten å havne på film.

Powered by Labrador CMS