Er vi ikke opptatt av dette lenger? Både ja og nei, mener Kristiansen. Det er et klassisk nyhetskriterie kombinert med kattefascinasjon som regjerer på nett. Foto: Skjermdump.

Søte kattevideoer får seriøs konkurranse

Gladnyheter innen forskning ser vi mer av for tiden, sier Cornelia Kristiansen i Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske Digiday skriver at kattevideoer og klikkfiske-saker er på vei ut, riktignok uten tydelig tallbelegg. Nå er det lokale nyheter som går viralt og videoer med andre dyr som gjelder. Cornelia Kristiansen, ansvarlig for sosiale medier i Dagbladet, er ikke direkte enig:

– En hjemlig katt som går verden rundt, engasjerer, men det skyldes et klassisk nyhetskriterium – norsk gjør det stort i utlandet – kombinert med kattefascinasjonen som regjerer på nett. Amerikanske nettsider har et mye større publikum med færre felles referanser. Derfor blir deres engasjerende saker veldig mye mer begrenset til allment tilgjengelige temaer, sier hun.

Cornelia Kristiansen har tidligere
jobbet som debattansvarlig
i Dagbladet og nettdebattansvarlig i
Aftenposten.
Foto: Privat

Kattevideoen Dagbladet publiserte i midten av januar om Jesperpus som ville være med på skitur ble sett av nesten 300.000 og fikk stor rekkevidde i sosiale medier. Men saken fra november om at Facebook lot brukerne legge fransk flagg på profilbildet, mens man ikke kunne gjøre det samme med Beirut, fikk enda større spredning.

Hva med “du vil ikke tro det”-saker - er de på vei ut?

– Gode historier, som sjelden vinkles som “du vil ikke tro”, men kanskje heller “X gjorde Y. Nå hylles svaret”, kommer alltid til å ha en menneskelig appell. Og å holde tilbake litt informasjon gjør at folk leser saken. Men den deles bare hvis leserne er fornøyd med det de fikk. Ren teasing går man mer og mer bort fra.

I Dagbladet måles Quick exit, altså om folk går inn for å se hva det er og så går rett ut uten å lese. Det har liten verdi å tease om få leser saken, mener Kristiansen.

Gladsaker er «in»

Viralsiden Upworthy skriver at saker med feminisme går bedre for tiden. Kristiansen har sett samme tendens i Dagbladet.

Hun opplyser at gladnyheter innen forskning har voksende trafikk. For eksempel saken om at ny forskning viser at sjokolade er bra for hjernen. Og kanskje det mest norske av alt: Været.

Alt kan i praksis fungere som delingsstoff så lenge det vekker sterke følelser av et eller annet slag, mener Kristiansen. Kuriosa solgte aviser før også, og fungerer på Facebook.

– Ting som er morsomt og som gjør folk glad er det lav terskel for å spre. Men i Norge er det lite som engasjerer så mye som flyktninger/asyl/integrering/innvandringspolitikk. Meningsmålinger skaper alltid engasjement. Begge deler gir som regel flere kommentarer enn delinger.

– Med mindre det er tekster som uttrykker akkurat det du mener. De vil bli delt masse. Eller ting du synes er totalt idiotisk.

Trenger en blanding

Hun peker på at lett stoff har alltid vært en del av avisene og kan finansiere viktigere ting. De fleste medier setter sin stolthet i solid dekning av det de regner som kjerneområdet. Men blanding av tungt og lett fungerer ofte bedre enn bare lett og bare tungt, mener hun.

Er det riktig av mediene å bruke tid og ressurser på slike virale nyheter - i stedet for “viktige” ting?

– Så lenge man også har mer seriøse saker, ser jeg ingen problemer med å skrive noen historier som har lavere score på samfunnsoppdraget. De fleste rene viralsidene i Norge er lagt ned fordi folk ikke bare vil ha det lette, og annonsørene vil ikke være der, forklarer hun og legger til:

– Men så lenge en sak om at folk vil ha Jul i Blåfjell på TV kan være en viralsak og en kronikk om integrering kan være en viralsak og man dekker politikk, rapporter, rettssaker og graver litt i postlister samtidig, ser jeg egentlig ingen problemer med det.

Powered by Labrador CMS