Wall Street Journals korrespondent i Russland, Evan Gershkovich, ble torsdag varetektsfengslet i Russland, anklaget for spionasje.
Foto: AP / NTB
Pressefrihet i Russland
WSJ ber USA utvise russiske journalister og ambassadør
Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
WSJ-journalisten Evan Gershkovich ble denne uka pågrepet i Jekatarainaburg, 1.800 kilometer øst for Moskva, anklaget for å ha spionert for amerikanske myndigheter.
Avisa og amerikanske myndigheter avviser anklagen og kaller den latterlig.
WSJ krever nå at amerikanske myndigheter svarer på fengslingen av Gershkovich ved å utvise Russlands ambassadør i Washington, samt russiske journalister som befinner seg i USA.
– En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.
– Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.
Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.
Fakta om pågripelsen av Evan Gershkovich
- Den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich (31) ble pågrepet av russiske myndigheter denne uka anklaget for spionasje i Russland.
- Gershkovich ble pågrepet i byen Jekaterinburg øst for Ural-fjellene. 30. mars ble han av en domstol i Moskva varetektsfengslet i to måneder.
- Russlands sikkerhetstjeneste FSB hevder Gershkovich handlet etter instruks fra amerikanske myndigheter. Gershkovich nekter straffskyld, og Wall Street Journal kaller anklagene mot ham for grunnløse.
- Den russiske sikkerhetstjenesten FSB anklager Gershkovich for å «samle informasjon om aktivitetene til et av anleggene til Russlands militærindustrielle kompleks som er å anse som en statshemmelighet». Det er ikke kjent hvilket anlegg det skal være snakk om.
- Ifølge Reportere uten grenser gransket Gershkovich leiesoldatgruppen Wagner da han ble pågrepet.
- USAs president Joe Biden har vært i kontakt med Gershkovichs familie og arbeidsgiver. Utenriksminister Antony Blinken fordømmer pågripelsen, som han beskriver som russiske forsøk på å «straffe» mediene.
- Gershkovich er amerikansk statsborger og snakker russisk. Han har røtter fra den tidligere Sovjetunionen og har tidligere jobbet for det franske nyhetsbyrået AFP.
- USAs utenriksdepartementet har siden Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022 rådet alle amerikanske borgere som oppholder seg i Russland, til å forlate landet umiddelbart.
- Gershkovich er den første amerikanske journalisten som er pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden 1986.