Vanskelig YouTube-journalistikk
Dersom redaksjonen deler innhold på YouTube, gir de samtidig andre rett til å bruke det.
Videoer på YouTube er en stadig viktigere del av journalistikken til norske nettsteder. I uken som gikk hadde for eksempel VG, Dagbladet, TV 2 og Nettavisen alle artikler om et pr-stunt med en demonbaby i New York.
I dette tilfellet ønsket nok folkene bak videoen at den skulle spres gjennom i mediene. Det gjorde derimot ikke danske Politiken. Avisen publiserte et intervju på YouTube. Dermed lå det åpent for hvem som helst å ta tak i det. I hvert fall mente regionavisen JydskeVestkysten det og publiserte videoen på sine nettsider, skriver danske Journalisten.
Får være grenser
Da gikk det ikke lang tid før Politikens digitalredaktør Lars Grarup plukket opp telefonen og slo nummeret til sjefredaktør Peter Orry i JydskeVestkysten. Grarup krevde videoen fjernet og sa at regionavisen heller kunne lenke til den.
– Selv om det er mulig å embedde video, gjør man det ikke. Man kan stjele video fra mange steder, men man må ikke gjøre det. Men linke kan man gjøre, sier Grarup til danske Journalisten.
Og regionavisen fulgte formaningen fra riksavisen. I dag er det lenke til video. Men advokatene er langt fra så sikre at Politiken hadde rett i å kreve den fjernet.
Grei skuring
Den danske mediejuristen Peter Lind mener det ikke er noen tvil om at JydskeVestkysten hadde full rett til å bruke video med embeddkode. Han viser til YouTubes brukervilkår punkt 8b som han mener at når innhold publiseres på YouTube gir det enhver bruker mulighet til å bruke, gjengi, distribuere, bearbeide innholdet.
– Det er selvfølgelig grenser for hvor de kan bruke den til og i hvilke sammenhenger det gjøres, men i dette tilfellet ser jeg ingen problemer. Kilden krediteres og de bruker videoen som den er, sier han.
Sjekk vilkårene
NJ-advokat August Ringvold sier til Journalisten at det ikke er tvil om at punktet i vilkårene gir rett til viderebruk.
– Men det er ikke prøvd om det kan trumfe åndsverkslovens bestemmelser, gjenstår å se, sier Ringvold.
Han sier at det forventes at publisist til syvende og sist har gjort seg kjent med vilkårene.
- Jeg ville ikke tatt sjansen på å legge en videosnutt på YouTube hvis jeg ikke ønsker at andre deler den.
Sjekk utgiver
Fagsjef for medie- og næringsjus Pernille Børset i Mediebedriftenes Landsforening sier at det er to typer problemstillinger knyttet opp til å bruke videoer lastet opp på YouTube. De som er der lovlig og de ulovlige.
– Mitt råd til redaksjonene er at de bare embedder det som er lovlig lastet opp. Hvis for eksempel NRK har lastet opp en videosnutt fra Fleksnes og åpnet den for embedding, ville jeg tenkt at NRK ønsket spredning. Om det er en privatperson som har lastet opp filmen, ville jeg latt være og heller kontaktet NRK om den.
Børset er enig med Ringvold og Lind i at det er brukervilkårene som gjelder når videoer lastes opp.
– Legges video ut på YouTube godtar man også vilkårene som ligger der. Man kan hake av om man godtar embedding og deling. Velger man i det, må man også regne med at andre vil bruke innholdet.