Torbjørn Jagland kunngjør at årets fredspris går til Liu Xiaobo. Foto: Martin Huseby Jensen.

Sterk Nobel-interesse

Pressefolk fra flere land kommer til Oslo når dissidenten Liu Xiaobo får fredprisen fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredsprisvinner Liu Xiaobos fravær har ikke lagt noen demper på pressens interesse for fredagens prisutdeling. Ifølge pressekontakt Benedicte Koren for Nobels Fredspris er det heller motsatt.

– Det er en sterk symbolverdi i at en stol kommer til å stå tom. Pressen vil dessuten dekke fakkeltoget, som går forbi en tom balkong.

Flere land

Pressedekningen var spesielt intens i fjor, da Barack Obama sto på balkongen. Sammenligner man med tidligere utdelinger, før Obama, er det ifølge Koren mye større interesse rundt årets seremoni. Faktisk er også flere land representert i år enn i fjor, presse fra 27 land vil overvære fredsprismarkeringen.

– Vi merker en ekstra sterk interesse fra Hong Kong og Japan, sier Koren.

Én kineser

Fra Japan kommer det fem TV-selskap og fire aviser, mens det kommer i alt åtte medier fra Hong Kong.

– Det har ikke vært mye pressedekning fra Hong Kong før, kan du si. Japanerne dekker alltid, men ikke med så mange som i år.

Fra Kina er det akkreditert én korrespondent, som kommer fra det statskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua.

NRK filmer

Norske medier har akkreditert til sammen 410 journalister, fotografer og produksjonsmedarbeidere. Bare fra Scanpix er det gitt tillatelse til 15 fotografer.

Kun NRK får lov å filme inne i Oslo rådhus under prisutdelingen. CNN sender et intervju på direkten fra rådhuset med Nobelkomiteens formann, Thorbjørn Jagland, etter seremonien.

Det er også Jagland som kommer til å svare på spørsmål under pressekonferansen torsdag, hvor fredsprisvinneren vanligvis er til stede.

Powered by Labrador CMS