Elin Sæther. Foto: Helge Øgrim.

– Finn ut om press virker

Kina-forsker gir råd til journalister før Nobels fredspris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Oslo har nylig laget en temaside om Kina, som de håper benyttes av journalister som skal dekke Nobels fredspris. Siden gir blant annet oversikt over relevante forskere og fagmiljøer. Journalisten fant fram til Kina-forsker Elin Sæther.

Språkvansker

Sæther synes dekningen av kinesiske forhold stadig blir bedre.

– Før bar dekningen gjerne litt preg av reisereportasje, og formidlet journalistens overveldede første inntrykk. Nå er dekningen mer sammensatt og saksorientert. Men det er fortsatt et problem at nesten ingen norske journalister snakker kinesisk. Det setter grenser for hva man får med seg.

Hun gir gjerne tips til hva Kina-interesserte journalister burde gripe fatt i.

Press

Sæther mener ideen om at fredsprisen skal føre til press på Kina for å bli som andre stater, har fått gå for ufordøyd gjennom norske medier.

– Hva er press og hvordan filtreres det innover i det politiske systemet? Hva slags påvirkning er det snakk om, spør Sæther.

Hun synes det ville vært nyttig om journalistene pirket i ideen om press, og fikk klarlagt hva slags mekanismer det er snakk om.

Xiaobos roller

På den ene side mener Sæther det er interessant å belyse Liu Xiaobo som kinesisk intellektuell.

– Han er ikke en mann av folket, men en høyt utdannet intellektuell. Det kan være interessant å få vite mer om hans tankestrømninger og hvor de ligger i forhold til det politiske landskapet i Kina.

Sæther tipser om et foredrag om temaet av den svenske professoren Torbjørn Lodén. Det holdes på Senter for Miljø- og utvikling torsdag ettermiddag.

På den andre siden åpner et fokus på Xiaobos rolle som aktivist opp for å undersøke fremveksten av sivilsamfunnet og NGOer (ikkestatlige organisasjoner) i Kina.

Paradoks

Det siste tipset Sæther gir, er å se på det faktum at Xiaobo er dømt til fengsel for sine ytringer i et land som i prinsippet garanterer ytringsfrihet.

– Det er et stort paradoks. Det å se på hvorfor Kina har en grunnlov som garanterer ytringsfrihet, er en inngang til å skjønne mer.

Powered by Labrador CMS