Dagen slapp Shoaib Sultan til i spaltene. Det taper avisen penger på

Ytringsfriheten koster, sier redaktør Vebjørn Selbekk og ser brukerinntekter og pressestøtte falle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ett år etter at den kristne dagsavisen Dagen engasjerte Shoaib Sultan ved Antirasistisk senter som spaltist, har i alt 30 abonnenter sagt opp avisen som en direkte reaksjon.

Selbekk kommenterer på Shoaib Sultans Facebook-side

100.000 kroner er summen 30 abonnenter ville betalt for å abonnere på avisen i ett år.

Ikke nødvendigvis enig

– Den som sier at ytringsfriheten er gratis, har ikke jeg støtt på, sier Selbekk til Journalisten.

Redaktøren håper reaksjonene hos abonnentene forhåpentlig har roet seg nå. Det var særlig i starten at leserne reagerte og sa opp avisen med henvisning til at det er uhørt at en kristen avis har en muslimsk spaltist. Men det er de som ikke har latt seg måle. Ikke alle oppgir grunn for hvorfor de ikke lenger vil holde avisen.

– Det skuffer meg. For det er ikke reaksjoner på det han skriver, men på hvem han er. De tar seg ikke en gang bryet med å sjekke det han skriver. Fordi Sultan er muslim vil de ikke lese det. Det er en type holdning som er mot det jeg står for. Jeg mener vi også skal lytte til dem vi ikke er enig med. Dette er grunnleggende i journalistikken. Derfor er det viktig å stå for at også han skal ha en plass i avisen vår, understreker Selbekk.

Han forsøker ikke å legge skjul på at han selv er ofte uenig i det Sultan skriver om religion. Men, sier redaktøren, også mange kristne røster blir møtt med en tilsvarende holdning. Det er en av grunnene til at han vil stå last og brast med Sultan. Folk skal ikke dømmes ut fra sitt religiøse ståsted, slår han fast. 

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Vil ikke kjøpe avisen

Og å ha Sultan Shoaib som spaltist koster mer enn bare abonnementsinntektene, forklarer Selbekk på Twitter.

Regnestykket er forholdsvis enkelt. Avisa Dagen får 2.000 kroner i pressestøtte per abonnement. Det vil gi kutt på 60.000 pressestøttekroner neste år.

På toppen av det kommer tilbakemeldingene selgerkorpset får når de ringer rundt til potensielle abonnenter. Flere avviser tilbud fra Dagen så lenge Sultan skriver for avisen. Men, sier Selbekk, det kan også være en oppside. Det kan være at folk synes det Sultan skriver er bra og positivt for avisen. Men det er vanskeligere å måle så lenge de ikke gir tilbakemeldinger.

Ikke islams vokter

Men:

– Det er ikke aktuelt å endre dette. Det er særdeles viktig å stå for den typen åpenhet. Ikke minst for en avis som Dagen som også møter denne typen fordommer. Og så må jeg understreke at det er snakk om et lite mindretall. Men det er holdninger som er der ute. Skal vi ha en meningsfull samtale i det fler-religiøse samfunnet, har vi en pedagogisk oppgave med å få folk til åpne horisonten sin og være villige til å lytte til mennesker med andre synspunkt.

– Jeg er ikke kjent som islams vokter i Norge jeg, men jeg er opptatt av å lytte til folk med andre meninger.

Søndag skrev Sultan Shoaib kommentaren «Religionens kraft». I teksten tar Sultan et oppgjør med fordommer om at islam er en voldelig religion. Han spør også leserne om hvorfor vi skal bry oss om det som sies i religiøse bøker.

«En enkel grunn. Religiøse tekster, religion i seg selv, har en voldsom kraft. Den kraften er viktig, og kan brukes til å bygge opp, eller rive ned.»

Diskusjonen har ikke uteblitt.

Powered by Labrador CMS