– Internettsensur er apartheid
Folk må begynne å behandle internettsensur som apartheid, mener Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales.
Stadig flere land sensurerer innbyggernes tilgang til internett. Det er en sensur som både rammer journalister som jobber i totalitære land, og vestlige journalisters kildetilfang fra disse landene, kom det fram på et seminar på Nobels Fredssenter mandag.
Må ta sterkere avstand
– Selskaper som opererer i totalitære land må gjøre mye mer enn hva de gjør i dag for å markere sin avstand til internettsensur. Vi har ennå ikke sett folk behandle internettsensur som apartheid, sa Jimmy Wales, en av hovedmennene bak det fellesskapte nettleksikonet Wikipedia.
Vestlige selskap som inngår moralske kompromisser for å kunne operere i totalitære land som Kina, var et av hovedtemaene for seminaret om hvor fritt internett egentlig er. Seminaret ble arrangert av Teknologirådet i samarbeid med Telenor og Utenriksdepartementet.
Samarbeid med myndighetene
Et alarmerende eksempel på denne type moralske kompromisser er dommen til den kinesiske journalisten Shi Tao. Han ble dømt til ti års fengsel på grunnlag av det som ble antatt var data fra hans Yahoo epostadresse, overlevert til kinesiske myndigheter fra Hong Kong. Det amerikanske selskapets medvirkning viste seg senere ikke å kunne bevises, men Yahoo har formelt inngått et forlik med Taos kone
– Selskaper må vite hvordan de strukturerer partnerskap i Kina slik at f. eks Google kan si ”nei, dessverre kan ikke hjelpe, det er utenfor vår kontroll,” hvis de blir bedt om å overlevere brukerinformasjon til myndighetene, sa Jonathan Zittrain, professor i internettrett ved Oxford University. Han er også aktiv i OpenNet Initiative (ONI) som overvåker internettsensur, og grunnla Chilling Effects, en side som overvåker sensurforespørsler og -krav sammen med studentene sine.
– Google sier det hjelper bare å være til stede I Kina, at det gjør informasjon mer tilgjengelig. De har valgt en mellomløsning, men jeg tror de har ødelagt merkevaren sin ved å gjøre det, sa Wales om konkurrenten, et synspunkt Zittrain i stor grad ga uttrykk for at han delte.
Lat sensur
Men Zittrain understreket at det er hans inntrykk at vestlige selskaper ikke anstrenger seg veldig hardt for å møte myndighetenes krav i land som Kina.
– Leverandørene gjør det de må for å tilfredsstille sensurkravene, men tillater mye å sive stille gjennom blokaden. Google er veldig late med å filtrere innhold i Kina, og jeg håper de bruker sine dårligste ingeniører til å gjøre den jobben, sa han
På spørsmål om OL i Kina vil gjøre sensuren verre eller bedre, svarte Zittrain at det ennå ikke kan sies for sikkert hva utfallet vil være. – Det er ikke enkelt å si om OL vil forbedre eller forverre situasjonen. |
– Sensur I Kina er diskré og blir gjort på et industrielt nivå, målet er ikke individer. De fleste ungdommer vet hvordan de skal få tilgang til Wikipedia selv om siden har vært blokkert. Hvis du setter opp en side som speiler Wikipedia vil du bli arrestert, men kinesiske myndigheter har vært flinke til å unngå historier om folk som blir arrestert for å lese nettleksikonet, fremholdt Wales.