Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
1. november holdt NJ Frilans årsmøte. Frilansjournalist Irina Lee stilte under sin work-shop spørsmål til salen om hvor mange som jobbet med kommersielt innhold ved siden av journalistikken. Håndsopprekkingen viste at det knapt var noen som ikke gjorde dette.
For å være medlem i NJ frilans er det et krav å ha journalistikk som hovedyrke. Men «Pressetalsmenn/kvinner, informasjonsmedarbeidere, presse- og informasjonsrådgivere kan ikke være medlem.»
Åpent for tolkning
NJ Frilans har mot all forventning og i strid med erfaringer fra tidligere nedgangsperioder, hatt en nedgang i medlemsmassen det siste året. Tidligere leder av Frilansjournalistene Otto von Munchow er blant dem som tror organisasjonen skyver folk fra seg ved at flere opplever at de ikke kan være medlem når de jobber mot kommersielle aktører.
Tidligere leder for Frilansjournalistene Otto von Munchow mener det må være rom for å gjøre andre ting enn journalistikk på fritiden. Foto: Privat
– Det har alltid vært et interessant tolkningsspørsmål. Det står at du skal ha journalistikk som hovedyrke når du er medlem av NJ. Jeg har tolket det slik at hva du driver med i fritiden er likegyldig så lenge du lever av journalistikk.
[quote:1-left]
Han mener at det må være mulig å gjør to ting samtidig: Holde den etiske fanen for journalistikken høyt, samtidig som det bør være aksept for at frilanserne kan gjøre saker som ikke er innenfor NJs lovverk.
– Hvorfor vekke en sovende bjørn? I det øyeblikket NJ blir konsekvent og sier at ingen medlemmer får jobbe med informasjonsarbeid ved siden av, så vil det nok være et enda større frafall av medlemmer. Det betyr jo også at en del fast ansatte heller ikke kan ta seg jobb som konferansier.
Annonse
Må jobbe utenfor journalistikken
Det er for sårbart å bare være frilansjournalist, i følge frilansjournalist, forfatter og foredragsholder Irina Lee. Foto: Pax Forlag
Frilansjournalist Irina Lee og nyvalgt leder Anette Selmer Andresen i NJ Frilans tolker også lovverket romslig.
– Oppskriften for en vellykket frilanser er å ha mange nok bein å stå og jobbe innen flere felt. Det går ikke å overleve bare ved å være frilansjournalist. Det blir fort veldig sårbart, sier Lee.
Selv jobber hun som forfatter, foredragsholder, samt leverer innhold til kundemagasiner i tillegg til journalistikken. Hun er tydelig på at det likevel ikke er noen grunn til å løse opp på kravet om at hovedyrket skal være journalistikk.
Tvinger seg frem
Andresen er derimot åpen for at dette kan diskuteres mer i takt med at forandringene i bransjen. Særlig med tanke på å beholde en robust organisasjon. Hun stiller seg tvilende til at medlemmene nærleser vedtektene og melder seg ut om de gjør kommersielt innhold.
– Er du informasjonsarbeider og skriver én journalistisk artikkel i året, er kanskje ikke NJ Frilans stedet å organisere seg. Men det er mange frilansere som gjør mye forskjellig, sier hun og undeerstreker at dette er en debatt som tvinger seg frem.
Andresen mener det er interessant å se på hva som skjer rundt i Norden, der blant annet Dansk journalistforbund organiserer informasjonsmedarbeidere. NJs holdning er steilere. Senest sist fredag understreket NJ-leder Thomas Spence til Journalisten at når det kommer nye medlemmer, «forplikter de som melder seg inn hos oss seg til å følge NJs vedtekter. Det er en tillitssak. Vi driver ikke etterretning for å finne ut hva den enkelte gjør.»
Nestleder Hege Iren Frantzen i NJ uttalte på Twitter tidligere i høst at det ikke er noen medlemmer i NJ som jobber med markedsføring en dag og journalistikk den neste. Det ble tilbakevist av TV 2s infoavdeling fredag, og TV3 mandag.
Annonse
Ingen eksklusjon
Fotograf og videojournalist Morten Golimo kaller NJ hykleriske når han leies inn av NJ for å kurse journalister i hvordan lage gode promovideoer. Foto: Privat
Lee er først og fremst medlem i NJ Frilans av solidariske årsaker, samt tilgangen på kurs. Fotograf og videokunstner Morten Golimo er medlem for å treffe gamle, gode kolleger. Hoveddelen av hans virke er video for offentlige og private virksomheter. Han synes det er direkte provoserende når det fra sentralt NJ-hold sies at ingen medlemmer jobber med informasjon.
– De forsøker å skyve edelheten foran seg, mens de bak den ikke gjør noe som helst. De er for eksempel ikke villig til å sette makt bak sine krav og ekskludere medlemmer. Jeg burde vært satt i offentlig gapestokk. Jeg har ikke drevet med rendyrket journalistikk på mange år og er tydelig på det, og jeg blir hyret inn til å holde kurs for journalistene. Det synes jeg er litt hyklersk, sier Golimo.
Mye tyder på at han har liten grunn til å frykte utestenging fra organisasjonen.
- Vil NJ Frilans ekskludere medlemmer som ikke oppfyller vedtektene?
– Nei, det tror jeg nok ikke vil være aktuelt nå. Dette er oppe til debatt. Så det ville vært rart. Det står liksom i vedtektene, men vi ser også at mediebransjen er i forandring såpass raskt at det å ta et sånt standpunkt virker uklokt, sier leder Anette Selmer Andresen.
– Dersom en journalist ikke forstår rollen sin og gjør reportasje på et firma denne jobber for, da måtte vi kanskje vurdere det. Men vi har ingen planer om å ta noen grep og rydde opp i hvem som jobber med hva. Vi kan ikke ha en organisasjon for mediebransjen slik den var for 10 år siden.