NJ/MBL-oppgjøret:

Forhandlingsleder Stein Larsen i Norsk Journalistlag (NJ) underskriver enighetsprotokollen, med MBLs forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg og styreleder Didrik Munch på andre siden av bordet. Foto: Hilde Tretterud

3.500 kroner til alle

Partene kom i mål ved midnatt. NJ måtte oppgi krav om ekstra tillegg til de med lavest lønn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets mellomoppgjør mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening endte med et generelt tillegg på 3.500 kroner til alle, lagt på lønnsstigen. I tillegg økes alle ulempetilleggene med 2 prosent. Det innebærer at oppgjøret i sum endte med et gjennomsnitt på 4.030 kroner per person.

NJ krevde i utgangspunktet et generelt tillegg på 6.500 kroner og en justering av ulempesatsene på 3,7 prosent.

- Vi hadde håper på mer. Men i år har store deler av norsk arbeidsliv akseptert eller ikke fått mer enn null i det sentrale oppgjøret. Vi lever i en bransje med store utfordringer. Så alt i alt er jeg tilfreds med at vi har fått et generelt tillegg i det hele tatt, sier NJ-leder Thomas Spence til Journalisten like etter midnatt.

Måtte oppgi lavlønnskrav

I løpet av de to dagene med forhandlinger måtte NJ gi opp kravet om et eget lavlønnstillegg på kroner 3.500 til alle som ved utløpet av fjoråret hadde en bransjelønn på 475.000 kroner eller lavere.

- Dette sto motparten steilt imot. De ville ikke snakke om det i det hele tatt. Derfor er vi skuffet over at vi ikke lyktes med å gi de med lavest lønn en ekstra håndsstrekning, sier Spence.

Oppgjøret gjelder for rundt 3.800 medlemmer i aviser og nettaviser, ukeblader, lokal-TV og TV 2. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som innebærer at det kun forhandles om økonomi og ikke om teksten i avtalene.

Lokale forhandlinger neste

Spence understreker at NJ nå setter sin lit til at arbeidsgiverne legger til rette for reelle lokale forhandlinger. Han påpeker at MBLs forhandlingsutvalg har argumentert med at det også skal være rom for lokale tillegg.

- Nå må de lokale arbeidsgiverne vise seg tilliten verdig, sier Spence.

MBLs forhandlingsleder kommenterer oppgjøret slik:

- Forhandlingene har vært utfordrende, men vi er glade for å ha kommet i havn med en forhandlingsløsning nå som mediehusene står midt i en krevende omstillings- og endringsfase, sier Iselin Bauer Seeberg på MBLs nettsted.

Krevde antidepressiva

Mandag uttalte Spence at partene må skape optimisme i bransjen gjennom lønnsoppgjøret.

– Vi trenger et antidepressiva-oppgjør som kan bidra til en slik optimisme. Folk må ikke miste troen på at mediebransjen er et blivende sted. Vi må løfte fram det gode og bidra til at dyktige journalister ønsker å bli i bransjen, sa NJ-lederen under en debatt på landsmøtet til Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF). Han viste blant annet til at søkertallet til journaliststudiene synker.

13.000 pluss i NRK

I NRK-området kom journalistene i forrige uke til enighet om et lønnstillegg med en ramme på 2,7 prosent i det lokale oppgjøret. Alle får 13.100 kroner mer i lønn, og gjennomsnittet ligger på 13.250 kroner.

Powered by Labrador CMS