Nå er det slutt på lange Skup-rapporter

Skriver du lenger metoderapport enn 20 sider, får du den i retur av juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skup innfører et tak på metoderapportenes lengde på maksimum 20 A4-sider med normal linjeavstand og 12 punkts skriftstørrelse. Det vedtok styret på et arbeidsmøte i helgen. Skup-leder Jan Gunnar Furuly sier begrensningen tilsvarer rundt 50.000 tegn med mellomrom.

– Det må være mulig å beskrive metoden sin på 50.000 tegn. Det er ganske mye tekst, sier Furuly.

Dersom metoderapporten overstiger 20 sider sier vedtaket at arbeidet ikke vil bli vurdert. Men begrensningen gjelder ikke vedlegg til rapportene.

Les også: Ny rapport rekord

Det var juryleder Bernt Olufsen som i sommer fremmet forslaget. Han er glad for å ha fått gjennomslag.

– Det er fint. Da kan vi returnere de som overstiger det. Det er viktig med gode arbeidsforhold for en jury som jobber frivillig, sier Olufsen, som sier arbeidet med årets juryering tok rundt tre arbeidsuker.

Prisen endres ikke

Samtidig med begrensningen flyttes oversikten over publiseringer nå til vedlegg. Furuly sier en ny veileder for hvordan metoderapporten skal se ut blir klar i løpet av uken.

Skup-leder Furuly sier at en utredning i forkant av styrebehandlingen, viser at den lengste blant årets rapporter var NRKs «Her svikter Norge» på 176 sider. Den bestod av 195.000 tegn uten mellomrom, 229.000 med mellomrom.

Kristoffer Egeberg og Bernt Olufsen. Foto: Martin Huseby Jensen

Trist med absolutte krav

Kristoffer Egeberg i Dagbladet leverte selv inn en rapport på 46 sider og endte med å ta med seg Skup-prisen hjem i år. Han har over flere år sett utviklingen med økende lengde på rapportene. Selv er han ingen tilhenger av bastante krav til lengde.

– Men jeg slipper å lese dem alle sammen, og er heller så heldig at jeg kan velge hvilke rapporter jeg vil lese. Derfor har jeg også stor forståelse for at juryen strever med at rapportene blir stadig lenger. Det har vært en veiledende lengde. Det synes jeg det absolutt skulle være.

Tidligere har det vært i reglene en veiledning som tilsa at en rapport normalt ikke burde overstige 20 sider. Langt unna rekordene. Egeberg understreker at noen metoder er lettere å forklare, mens andre krever mer plass. Han sier han opplever det som uheldig om Skup nå lager absolutte begrensninger.

At rapporten skal utformes og forfattes at journalistene som står bak arbeide, mener han faller seg helt naturlig.

Dagens Næringslivs journalist Gøran Skaalmo leverte en rapport på 74 sider før vedlegg til årets Skup. Fra høstferie skriver han at han og hans kolleger alltid skriver rapportene selv. Dersom det blir sidebegrensning er det lite man kan gjøre med det.

– Da må vi forholde oss til det. Spørsmålet er da om dette kommer til å føre til en dreining mot at den oppmerksomhet og den konsekvens sakene får, blir viktigere enn metoden og arbeidet med saken. Men det blir det jo opp Skup-styret å presisere og juryen å tydeliggjøre.

At prisen nå kan endre karakter avvises både av styrelederen og jurylederen.

– Prisen kommer overhodet ikke til å endre karakter som følge av dette, sier Olufsen.

Powered by Labrador CMS