NJ-leder Thomas Spence er forundret over at Egmont-redaktør Kjersti Mo er blant finalistene til prisen som Årets kvinnelige medieleder. Foto: Birgit Danneberg og Egmont Publishing

NJ mener Kjersti Mo ikke fortjener noen pris

Reagerer på at Egmont-redaktøren kan bli et forbilde som Årets kvinnelige medieleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– NJ mener Kjersti Mos ledelse av omstillingen i Egmont diskvalifiserer henne fra tittelen både som Årets kvinnelige medieleder og alle andre lederpriser, sier leder av Norsk Journalistlag, Thomas Spence.

Torsdag ble det kjent at Egmont-redaktøren er en av de nominerte finalistene til prisen som Årets kvinnelige medieleder. Mo er ansvarlig redaktør og direktør for kvinne- og livsstilsegmentet i Egmont Publishing. Hun har vært ansvarlig for den store omstillingen i ukebladselskapet i år, en prosess Norsk Journalistlag har uttalt seg svært kritisk om.

ÅRETS KVINNELIGE MEDIELEDER

* Prisen er blitt delt ut årlig siden 1999 av hvert år av Medienettverket - Forum for kvinner i ledelse.

* Årets pris deles ut 9. oktober. Finalisterne kommer fra de store tv-kanalene og magasinverden.

* De tre som kniver om prisen er NRKs direktør i Marienlyst-divisjonen, Vibeke Furst Haugen, direktør internasjonale programmer og sjangerkanalene i TV 2, Nina Lorgen Flemmen og ansvarlig redaktør/direktør for kvinne- og livsstilsegmentet i Egmont, Kjersti Mo.

Også i sosiale medier kom det negative reaksjoner blant sentrale NJ-tillitsvalgte på at Mo er blant tre finalister til den gjeve prisen. Lederen av redaksjonsklubben i Dagbladet, Harald S. Klungtveit, skrev følgende på sin Facebook-side:

“Når anstendighet og redaksjoner blir fremmedord kan mediebedriftsledere gi hverandre utmerkelser for å sparke så mange reportere som mulig. Egmont og Kjersti Mo har vært for skjellsord å regne blant norske journalister i 2015 etter redaksjonsraseringen i konsernet”.

Hans klubblederkollega i Bergens Tidende, Dag Idar Tryggestad fulgte opp:

“Kanskje vi får en pris til den som har nedbemannet flest?”

– Får gode skussmål

Det er Medienettverket som står bak kåringen av Årets kvinnelige medieleder. Lederen for juryen til hovedprisen, Victoria Schultz, sier følgende om Mo i begrunnelsen for å velge henne ut som finalist:

– Tilbakemeldingene på Kjersti er at hun har bidratt til å få både ansatte og andre til å se på magasinproduksjon med nye, fremtidsfokuserte øyne.

Prosessen har hun ledet
med god involvering
av de ansatte

I juryens beskrivelse av finalistene heter det blant annet om Mo:

“Under Kjerstis ledelse har Egmont gjennomført “poolordningen” i mediebransjen, som omfattet hele den redaksjonelle print-virksomheten i Egmont Publishing. Prosessen har hun ledet med god involvering av de ansatte, og Kjersti får gode skussmål fra alle nivåer i en svært krevende prosess. (…)  Hun er veldig tilstedeværende og backer deg opp, og jobber aktivt med å finne kvinnelige talenter og å utvikle dem til å påta seg større ansvar.”

NJ: Blant de verste

Det var i februar i år det ble kjent at ledelsen i Egmont var blitt forelagt et forslag fra en intern arbeidsgruppe, om å outsource hele eller deler av den redaksjonelle bemanningen i bedriften. Dette ble fulgt opp gjennom programmet ORO (Optimal Redaksjonell Organisering) - eller gull på spansk - ledet av Mo.

Her finner du Journalistens dekning av Egmont

Spence forklarer at NJ er forundret over at juryen begrunner finalenominasjonen av Kjersti Mo med at hun har “… ledet med god involvering av de ansatte, og Kjersti får gode skussmål fra alle nivåer i en svært krevende prosess.”

Komiteen har kommet
i skade for å drive
enkilde-journalistikk

– Her har nok komiteen kommet i skade for å drive enkilde-journalistikk og ikke beveget seg under den glansete overflaten. NJs advokater har bistått flere titalls tidligere ansatte som har følt seg overkjørt og presset ut av ledelsen. NJ har dessverre solid erfaring med omstillinger og nedbemanninger, og det er ikke hyggelig å si at Egmont-prosessen nok har vært blant de verste.

Spence viser til at Egmont-ledelsen, samtidig som fortvilte ansatte ble presset ut, blant annet utlyste nye stillinger i redaksjonen.

NJs landsstyre vedtok i mai en uttalelse som betegnet nedbemanningen i Egmont som “så grov og ufølsom at det savner sidestykke”. NJ mener at tømmingen av redaksjonene for fast ansatte, som så erstattes av frilansere på magre vilkår, skaper et “mer uorganisert, brutalt arbeidsliv og svekker vilkårene for å drive uavhengig journalistikk bygget på bransjens normer for kvalitet”.

Saken er avgjort

Juryleder Victoria Schultz opplyser til Journalisten.no at juryen har hatt sitt siste møte, og at vinneren dermed er pekt ut. Prisen blir delt ut neste fredag.

– Har juryen i det hele tatt lagt vekt på kritikken som er kommet mot Egmont og Mo i forbindelse med omstillingsprosessen i selskapet?

– Vi har sett på Kjersti Mos lederskap gjennom en lengre periode. Juryen har vært innom det omstridte ORO-prosjektet, men det vi opplever er at Kjersti har ledet den prosessen veldig bra.

Kjersti får gode skussmål
internt i Egmont

Schultz forteller at juryen vurderer kandidatenes evne til å lede og til å videreutvikle kvinnelig lederskap. Både overordnede, sideordnede og underordnede blir intervjuet om de nominerte kandidatene for å sikre et helhetsperspektiv på dem.

– Vi bygger altså ikke bare på rykter på byen, men går grundig inn i vurderingene. Kjersti får gode skussmål internt i Egmont. Det har vi vektlagt, og ikke tatt stilling til politikken rundt ORO eller om resultatet av den er en god løsning for mediebransjen framover.

Tar selvkritikk

Schultz legger til at hun forstår at det har vært mye diskusjoner rundt ORO. Men juryen har lagt avgjørende vekt på at Mo som leder - både i tidligere jobber og i den jobben hun har nå - har framstått som en sterk og troverdig leder.

– Hvorfor blir ikke kritikken belyst i begrunnelsen for å velge ut Mo som finalist til prisen?

– Jeg kan være enig i at vi burde ha kommentert ORO-prosjektet, i og med at det har vært så omstridt og er møtt med slike reaksjoner. Så det kan vi ta selvkritikk på.

Jeg har ikke foreslått meg selv til prisen

Kjersti Mo sier til Journalisten.no at hun ikke ønsker å gå inn noen ny polemikk med NJ om ORO-prosjektet.

– Jeg opplever at vi har hatt et godt samarbeid med våre lokale tillitsvalgte og at prosessen ble gjennomført på en god og grundig måte. Jeg har ikke foreslått meg selv til prisen og jeg sitter ikke i juryen. Dette er juryens vurderinger og den har lagt vekt på en lengre og bredere historikk enn årets omstilling i Egmont.

Outsourcing

NJ reagerte sterkt på ORO-prosjektet i vår og antydet at forslaget om å outsource kunne være ulovlig. I mars kom beskjeden om at Egmont skulle redusere ansatt ansatte med 42 medarbeidere. De aktuelle medarbeiderne ble “utpekt” på grunnlag av omstridte kompetansevurderinger.

I april besluttet Egmont å avvikle fotoavdelingen, som ledd i arbeidet med ORO. Fristen for å søke sluttpakker i Egmonts redaksjon gikk ut i midten av mai. Prosessen endte med at 45 ansatte mistet jobben. Samtidig inngikk Egmont avtale med en rekke eksterne innholdsbyråer om kjøpt av redaksjonelt stoff..

Powered by Labrador CMS