Lønns- og tarifforhandlingene mellom NJ og MBL 2016 er inne i andre og avgjørende døgn. Til venstre NJs forhandlingsleder Stein Larsen, med NJ-leder Thomas Spence ved sin side. Til høyre på andre siden av bordet MBLs forhandlingsleder Anders Aarskog. Foto: Bjørn Åge Mossin

Arbeidsgiverne vil bruke 6 Stup-millioner på digital=prosjekter

Spiller inn forslaget i lønns- og tariffoppgjøret med Norsk Journalistlag. Fristen for forhandlingene løper ut ved midnatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingene mellom NJ og Mediebedriftenes Landsforening er inne i sitt andre og avgjørende døgn. NJ krever blant annet et generelt tillegg på 6.000 kroner og et utjevningstillegg på 3.900 kroner for journalister som har en bransjelønn på 488.000 kroner eller lavere.

Les alt om NJs krav her: NJ krever 6 000 kroner til alle medlemmer i MBL-bedriftene

HOVEDOPPGJØR NJ/MBL

  • NJ/MBL-området omfatter om lag 3.600 av NJs medlemmer i vel 200 bedrifter som er tilsluttet Mediebedriftenes Landsforening.
  • Oppgjøret gjelder fire overenskomster: avis, ukepresse, etermedier og digitale medier.
  • Årets oppgjør er et hovedoppgjør, hvor det kan forhandles om både økonomi og andre temaer i Journalistavtalen.
  • Skjæringstidspunktet er 1. april for avis, eter og digitale medier, mens ukepressen har 1. juli.

Også MBL har spilt inn krav i forhandlingene. NJs forhandlingsleder Stein Larsen ønsker ikke å karakterisere arbeidsgivernes innspill mens oppgjøret pågår. Han viser til at det har pågått gruppearbeid siden forhandlingene startet, for å gjennomgå begge parters kravlister.

– Vi må være ryddige mens vi er i forhandlinger. De fleste av MBLs krav har vi møtt i tidligere oppgjør, så dem kjenner vi, sier Larsen.

Dette er gjengangerne i MBLs kravliste:

• Aldersgrensen for rett til fritak fra turnus heves fra 55 til 62 år i paragraf 20 i Journalistavtalen for aviser og digitale medier.

• Utfasing av fototillegget i avis- og ukepresseavtalenes paragraf 15.

Ønsker millionsatsing på prosjekter

Et offensivt innspill i år er MBLs krav om å sette av 2 millioner kroner av Stup-ordningens fondsmidler årlig i tre år. Hensikten er å finne ut hvordan Stup-midlene “kan anvendes for å underbygge digital transformasjon og heve bedriftenes og den enkelte medarbeiders forståelse og kompetanse for framtidige endringer og behov for digital utvikling og innsikt.”

MBL foreslår å bruke pengene til “å kjøre prosjekter og bygge infrastrukturer til beste for norske redaksjonelle medier og deres ansatte”.

Stup er forkortelse for Pressens studiepermisjonsordning, som deler ut stipender og arrangerer studieturer og kurs. Journalister/fotografer og redaktører i de fleste aviser, nettaviser, ukepresse, fagpresse og etermedier i Norge kan søke.

Stup har gått med betydelige overskudd i flere år. MBL-bedriftene betaler et årlig beløp til Stup-ordningen på 1.600 kroner for hver redaksjonell ansatt. Inntektene har ligget på rundt 7 millioner kroner i året og ordningen hadde ved utgangen av 2015 en egenkapital på 17,1 millioner.

– I 2016 har vi budsjettert med et underskudd på 6 millioner for Stup. Vi bygger fondet kraftig ned i år, blant annet ved at vi har åpnet for bedriftsinterne kurs som en prøveordning i to år. Vi har satt av 5 millioner kroner til det formålet i år og neste år, forteller nestleder i Stup-styret og landsstyremedlem i NJ, Håkon Okkenhaug.

Heller ikke Okkenhaug ønsker å kommentere MBLs krav mens forhandlingene pågår.

MBL: Vil ha ut frilansavtale

​NJs krav i årets lønns- og tariffoppgjør inkluderer en helt ny rammeavtale for kjøp og salg av frilansstoff. MBL har på sin side lagt på bordet et krav om å ta den felles frilansavtalen ut av Journalistavtalen og gjøre den til en selvstendig mønsteravtale. Dette er NJ skeptisk til.

Larsen sier til Journalisten at utgangspunktet for NJ er en styrket rammeavtale som er forankret i Journalistavtalen mellom NJ og MBL. Dagens frilansavtale er med som et bilag til Journalistavtalen.

– Det er åpenbart at vi ikke kan gå med på et forslag om å ta frilansbestemmelsene ut av tariffavtalen, uten at vi har trygghet for at det er en sikker og varig avtale. Det viktigste for oss er å få en god avtale for både frilanserne og arbeidsgiverne.

Larsen slår fast at målsetningen er å bli ferdig med forhandlingene innen fristen ved midnatt onsdag. Hvis ikke, vil oppgjøret gå til mekling.

Powered by Labrador CMS