I tre måneder grov Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen i mysteriet rundt våtdrakten og knoklene som ble funnet på Lista. Lørdag kveld mottok de IR-prisen av Jon Magnus. Foto: Martin Huseby Jensen

IR-prisen til "Våtdraktmysteriet"

SKUP (Journalisten): Vinnerprosjektet startet med en notis i lokalavisen Lister og brakte Dagbladets journalister Europa rundt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

IR-prisen 2016 går til Anders Fjellberg, Tomm W. Christiansen, Hampus Lundgren og Anders Wiik, Dagbladet, for “Våtdraktmysteriet”.

Prisen ble delt ut lørdag kveld av jurymedlem for IR-prisen, Jon Magnus, under banketten på årets Skup-konferanse i Tønsberg. IR-vinneren var også regnet med blant de fremste favorittene til årets Skup-pris, som deles ut ved samme anledning.

– For juryen var det én reportasje - eller reportasjeserie - som skilte seg spesielt ut, og som sto igjen som en soleklar vinner, sa Magnus, som fridde til vinnerne ved å antyde at noe av prisbeløpet på 20.000 kroner kunne tilflyte ham i baren etter middagen. 

Et mysterium

Dette er bakgrunnen for IR-prisen 2016:

Høsten og vinteren 2014/15 ble det gjort to mystiske likfunn, det ene på Lista i Norge, det andre på en strand i Nederland. Likene ble funnet i identiske våtdrakter, kjøpt samtidig av samme kunde i en sportsbutikk i de franske byen Calais ved den engelske kanal.

Lederen av gravegruppa i Dagbladet, Arve Bartnes, plukker opp notisen i Lister24 om likfunnet på Lista 2. januar 2015. Det fører til et par nyhetsartikler i Dagbladet. Snart viser det seg at en identisk våtdrakt satt på en mann som ble funnet død utenfor Nederland i oktober. De er kjøpt samtidig av samme kunde i en sportsbutikk i Calais i Frankrike, 7. oktober 2014.

Les Journalistens omtale av Skup-metoderapporten om “Våtdraktmysteriet”: Notis i lokalavis ledet Dagbladets journalister til løsningen på tragisk mysterium

Pris til Dagbladets “Våtdraktmysteriet”. Illustrasjon: Skjermdump fra Dagbladet.no

DNA-prøver

Dagbladets team klarte det politiet i flere land ikke greide, nemlig å løse mysteriet. De reiste Europa på kryss og tvers, tok DNA-prøver av seks ulike personer i fire land på to kontinenter, krysskombinerte teorier og kunne til slutt fortelle de tragiske historiene til de to unge flyktningene, Mouaz Al-Balkhi og Shadi Omar Kataf.

Juryen for IR-prisen sier blant annet:

“Våtdraktmysteriet” gir innsikt i de mange årsakene til at millioner flykter fra det krigsherjede Syria, reportasjeserien forteller om livet på flukt, livet til familiene som blir igjen, og om flyktningenes hverdag på vent i Europa. Dette er journalistisk detektivarbeid av ypperste klasse, som i tillegg er fortalt både spennende, effektivt og med stor medmenneskelighet.”

Les også: – Det beste av norsk utenriks­journalistikk ligger helt i verdenstoppen

Disse fikk IR-diplom

I tillegg til prisvinneren deler IR i år ut tre diplomer. Den første som får hederlig omtale er frilanserne Linda Forsell og Kjetil Lyche, for ”Barnas barn” trykket i Dagens Næringsliv.

Juryen sier i sin begrunnelse:

“Forsell og Lyche griper fatt i et alvorlig, men relativt ukjent, samfunnsproblem i mange latinamerikanske land, nemlig en økende forekomst av barnegraviditeter som følge av seksuelt misbruk. ”Barnas barn” har høy informasjonsverdi, og bringer oss svært nær de unge mødrene og familiene deres, ja faktisk helt inn på fødestua. Reportasjeteamet håndterer denne nærheten med følsomhet og respekt for de impliserte, både i tekst og bilder.”

Espen Rasmussen fikk med diplom og hederlig omtale.
Foto: Martin Huseby Jensen

Espen Rasmussen og Kari Aarstad Aase, VG får hederlig omtale for ”Ebola”. Juryen uttaler:

“Ebola” er en jordnær og innsiktsfull reportasje om utbruddet av en nærmest mytisk epidemi. Gjennom bevisst nøktern språkføring og medrivende fotografier i verdensklasse evner Aase og Rasmussen å vise de samfunnsmessige konsekvensen av sykdommen, i et sammensatt, nært og detaljrikt portrett av helsepersonell, healere, pårørende og andre aktører.”

Hederlig omtale går også til frilanserne Ingerid Salvesen og Klaudia Lech for reportasjen “Varslerne”, trykket i Dagens Næringsliv.

Juryens begrunnelse:

“Som verdens første søkte Ioane Teitiota fra Kiribati i Stillehavet om klimaasyl i New Zealand fordi havet stiger og truer framtiden hans. Etter fire år ble søknaden avvist og Tetiota sendt tilbake til Kiribati i september i fjor. Salvesen og Lech så nyhetsverdien og møtte både Tetiota og klimautfordringene øystaten hans står overfor. ”Varslerne” er et godt eksempel på en reportasje som evner å formidle komplekse problemer gjennom konkrete steder og personer. Den er dessuten tankevekkende og fint fortalt, både i tekst og bilder.”

Les også fra Skup 2016:

Slik var Heidi Blake med på å felle Sepp Blatter

10 tips til «hverdagsgraving»

Superveteranen Mette Bugge har fått et nytt liv som digital distributør

Stormark mener Furuly ikke har dekning for utsagn

Smekkfullt på gravekonferansen i Tønsberg

Kommentar: Butenschøns erkjennelser

Egenes: Fornærmende overfor alle de andre journalistene i DN

Werner: Tidspress fører til at vi blir «lurt»

Årsæther: Tror TV 2-Nyhetene vil fortsette, men kanskje ikke dagens omfang

Powered by Labrador CMS