Marja Grill fra SVT gir Skup-deltakerne tips om hvordan grave i en hektisk hverdag. Foto: Martin Huseby Jensen
10 tips til «hverdagsgraving»
SKUP (Journalisten): Noen av tipsene krever mot.
SVTs Marja Grill foredrar under Skup-konferansen om hverdagsgraving. Hun har laget ti punkter som alle kan følge for å gå saker tettere i sømmene.
1. Kontroller forklaringene: Hva er det som sies? Er påstandene sanne? Grills påstand er at alle lyver, og det bør du la dem gjøre.
– Rett og slett, la dem lyve. Og så må du sørge for å ta opp det de sier, slik at du har utsagnene før du presenterer dine bevis. Da blir det tydligere for publikum og kildene kan ikke komme med instrukser i ettertid, utdyper Grill til Journalisten.
2. Enquete: Tenk i forkant over hvilke nyheter du kan få ut av dette: Hva er nytt, sammenlignbart eller målbart med tidligere år? Bruk gjerne Excel med ja- og nei-spørsmål og med rom for ytterligere kommentarer.
– Dette er et veldig godt verktøy. Du kan sende avgårde eposter og ta tak i disse når du får tid. Det behøver ikke være snakk om mer enn tre spørsmål, dermed blir det heller ikke så komplisert.
3. Bak stengte dører: Hvem var der? Hva gjør de nå? Sett i system. Skriv ned hver eneste samtale.
4. Økonomi: Sjekk årsregnskapet. Let opp bemerkninger om representasjon og konsulenter. Slik NRK har gjort i anledning Telemark fylkeskommunes bruk av First House. Ta “case” på alvor og unngå offerjournalistikken.
5. Crowd sourcing: Ikke penger, men informasjon. Grill ba foreldrene og personale om hjelp da de skulle kartlegge situasjonen i svenske barnehager. Se innslag i hennes presentasjon som du finner her.
– Vi fikk ikke inn så mange svar at vi fikk en enorm database med tips fra foreldre og de ansatte. Det går selvsagt an å benytte seg av statistikk uten at man får en stor bank med caser. Og så er det en måte å belyse hvor de store problemområdene befinner seg.
6. Avviksrapporter: Hvem skriver til hvem? Nettopp dette var utgangspunktet for Lajla Ellingsen og Mari By Rises opprulling av omsorgstjenesten i Trondheim kommune. Les mer om deres hverdagsgraving her.
7: Tilsynsmyndigheter: Men det er ikke alltid slik at tilsynene heller er lette å forholde seg til. Det erfarte Ola Solvang i Nordlys da det kom fram at dokumenter journalisten hadde delt med Luftfartstilsynet dukket opp hos Widerøe. Les den elleville historien her.
Journalisten har tatt for seg en rekke av bidragene som kjemper om Skup-prisen og intervjuet journalistene bak prosjektene. Her finner du oversikten over våre metoder-artikler.
– Disse instansene får inn mange interessante feiltrinn fra ansatte som ellers ikke ville kommet oss for øret.
8. Personkartlegging: Bruk blant annet Facebooks graph-søk. Ikke glem sosiale medier, også familiemedlemmers profiler er verdt en sjekk.
9. Klassisk Walraffing: Er du praktikant eller vikar? Svenske Mira Micic tok seg jobb som hjelpepleier for å avdekke forholdene på eldrehjem. Les om hennes historie i svenske Journalisten.
– Å Walraffe er ikke for alle. Du spør innledningsvis om praktikant eller vikar. Er de disse du tenker burde vurdere å gjøre slikt? I så fall hva burde de tenke gjennom på forhånd?
– Her snakker vi selvsagt om et stort spørsmål. Det er viktig å ha en redaksjon i ryggen„ derfor vil jeg ikke anbefale å gjøre dette på egenhånd.
10. Forbruker-walraffing: Dette er ikke ulikt det som gjøres i forbrukerjournalistikken. I California avdekket NBC4 at en verkstedkjede løy på seg ekstra og unødvendige reperasjoner ved å sende en lang rekke biler til oljeskift. I Norge har ViMenn i kjølvannet av Volkswagen-skandalen testet 294 bilmodeller lansert fra 2012 til ifjor høst. Sjekk metoderapporten deres her.
Når du så får de ansvarlige i tale er det tre ting Grill mener du bør ha klart: du skal ha øvet, du må være vennlig under intervjuet og gi ikke opp i å få svaret.
– De ti punktene krever konsentrasjon og tid. Hva er ditt beste tips for å få slikt til i hverdagen?
– Neida. Det er mulig å gjøre i kaffepausene. I hvert fall det meste. Jeg gjorde flere store undersøkelser og enqueter for lokal-TV mens jeg satt på toget til og fra jobben. Det er snakk om arbeid som tar mye tid i den ene enden, men hvor det faktisk er mulig å spare tid i den andre dersom journalister anvender sine reportasjer effektivt.
Grill konkluderer med at også små graveprosjekt lønner seg. De gir oppfølgingssaker og spin-off. Redaksjonen får flere tips, samt at det gir kred. Både til journalisten og til redaksjonen. For ikke å glemme kontroll over journalistens egen tid og makt over egen journalistikk.
Les også fra Skup 2016:
Slik var Heidi Blake med på å felle Sepp Blatter
10 tips til «hverdagsgraving»
Superveteranen Mette Bugge har fått et nytt liv som digital distributør
Stormark mener Furuly ikke har dekning for utsagn
Smekkfullt på gravekonferansen i Tønsberg
Kommentar: Butenschøns erkjennelser
Egenes: Fornærmende overfor alle de andre journalistene i DN
Werner: Tidspress fører til at vi blir «lurt»
Årsæther: Tror TV 2-Nyhetene vil fortsette, men kanskje ikke dagens omfang