Lulu: En kvinne og hennes katt Lulu (arabisk for perle) venter på transport til en flyktningeleir I Shaqouli i Nord-Irak, for å komme seg bort fra kampene mellom IS og irakiske styrker i Mosul.

Odd R. Andersen er Årets fotojournalist

AFP-fotografen tok i tillegg med seg tre førstepriser under prisutdelingen fredag.

 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Odd Reidar Andersen har vært tilknyttet det franske nyhetsbyrået Agence France Press (AFP) siden 1994, med et avbrekk som bilderedaktør for amerikanske Associated Press fra 2007-2010. Før den tid var Andersen, som opprinnelig er fra Strømmen, fotograf i Romerikes Blad og Dagbladet. I dag holder han til på AFPs kontor i Berlin.

Andersen har vunnet en rekke priser for sine arbeider, før jul var han også nominert til årets journalist av britiske Guardian. Fredag ble det hele tre førstepriser i den norske Årets bilde-konkurransen i kategoriene Nyhetsreportasje utland, Sport og Åpen Klasse. I tillegg til utmerkelsen Årets fotograf.

 

Juryens begrunnelse:

Årets fotojournalist har levert noen av konkurransens sterkeste bilder. De fem bildene i denne kategorien indikerer et særs høyt faglig nivå og god evne til å redigere eget arbeid.

Fotografen har et dynamisk visuelt bildespråk han evner å variere og tilpasse til den enkelte historien. Det er bemerkelsesverdig at samme fotograf kan stå bak så ulike bidrag: Enten det er krig eller sport kan vi merke hans sterke personlige stemme og engasjement. Fotografen har drevet sitt fag i en årrekke, og blir tydeligvis bare bedre. Hans evne til å skape helhetlige narrativer har vi også sett ved hans øvrige vinnerbidrag i årets konkurranse.

 

 

Se Galleri nedenfor.

Les også: 

Line Søndergaard har tatt årets beste portrett  

Aleksander Nordalh har tatt Årets bilde!   

Her er årets beste videoer
 

Faren for selvmordsbombere

Til Romerikes Blad fortalte han i januar om bildene som ble tatt i Mosul. Dette var ikke første gang han dekket krigshandlinger i Irak, i 1991 ble han til og med fengslet mens han var der for Dagbladet. Fjorårets jobb var imidlertid første gang han jobbet som ”embedda” med irakske spesialstyrker.

– Selvmordsbombere var den største utfordringen. Styrkene må bevege seg inn for et kvartal om gangen, og vet at de blir angrepet, sa han til Romerikes Blad.

Om det å ta krigsbilder sa han også at ”noen må gjøre jobben, fortelle historien og bidra til at folk får vite”. Samtidig understreket han at arbeidet ikke handler om mot, eller at det er mulig å bli upåvirket av det.  

– Jeg tror ikke det handler om å være tøff. Jeg er selvfølgelig bevisst på at det jeg gjør innebærer en viss fare, men er jo ikke suicidal. Jeg har alltid vært opptatt av å dokumentere dagligliv under vanskelige omstendigheter.

Til Journalisten forklarte han i 2010 hvorfor forlot bilderedaktørjobben i London til fordel for det utreporterende livet at han ”savnet å ta bilder, og det å være ute i felten og møte folk. For å si det litt flåsete; det er mye morsommere å bruke penger enn å spare dem

Phelps-fest Foto: Odd R. Andersen

Bildene fra Mosul ga ham i tillegg til beste utenlandsreportasje også vinnerbildet i Åpen klasse. Bildene som vant Sports-kategorien er av den amerikanske svømmeren Michael Phelps under forberedelsene til herrenes 200m medley, under OL i Rio de Janeiro. Phelps er den mest premierte olympier noensinne, med totalt 28 medaljer, hvorav 23 gull, som også er rekord.

3. etappen i herrenes finale i 4x100m medley. Foto: Odd R. Andersen

Andre og tredjeplass:

Disse ble også hedret for sine bilder i samme kategorier som Odd R. Andersen. 

Nyhetsreportasje – utland

2. De heldige, Hans Arne Vedlog, Dagbladet

3. Dødens promenade, Paul Sigve Amundsen, Bergens Tidende

Sport

2: Vått dekke, Martin Slottemo Lyngstad, Aftenposten / Paragon

3: All in på Enern, Richard Sagen, Adresseavisen

Åpen klasse

2. Streamere, Maud Lervik Grøttland, praksisstudent HIOA/ Politiken

3. Grenselandet, Ingun Alette Mæhlum, frilans VG Helg

 

 

Powered by Labrador CMS