Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I forkant av Årets bildeutdelingen ble det kjent at det var et kraftig fall i innsendte bidrag. Dette ga særlig utslag for videokategoriene.
– For juryens del er det en utfordring å sammenligne produksjoner som er så forskjellige i omfang, ressursbruk og form. Juryen etterlyser derfor en kategorisering i konkurransen som i større grad tar høyde for at bidragene kommer fra ulike miljøer med forskjellige kvalitetskrav basert på basert på sendeflate og tradisjon, skriver juryen i en lenger uttalelse om årets video priser.
Førsteplass – og eneste prisvinner i kategorien Årets nyhetsvideo ble Marte Christensen og Sigurd Fandango i Dagens Næringsliv for innslaget Burgund-slipp.
Vinnervideoen viser ikke årets viktigste nyhetshendelse, men det er en aktuell hendelse og det er solid håndverksmessig utført. Situasjonene den viser er godt planlagt fra videojournalistenes side, men situasjonene er autentiske og ikke regissert. Nyhetsinnslaget er poengtert, godt strukturert og det hele er gjort med humor. Hovedkarakteren i videoen forklarer hva som skjer, uten at det oppleves som en overforklarende fortellerstemme. Det er situasjonene som utspiller seg som gjør at det blir morsomt og underfundig.
Krevende sjanger
I og med at det altså ikke ble delt ut noen andre eller tredjeplass i denne kategorien hadde juryen også en tilleggsuttalelse:
”Nyhetsvideo er en krevende sjanger. Dette er ofte jobber som ikke kan planlegges, og man jobber gjerne under sterkt tidspress. Juryens synes imidlertid det var rart at det nesten ikke ble sendt inn en eneste video som faktisk viser en konkret nyhetshendelse.
Brorparten av bidragene til kategorien er intervjudrevne videoer som ikke oppsøker situasjoner, men er formelstyrte med svake anslag, og som presenterer informasjon gjennom speak eller fortellerstemme. Juryen etterlyser videoer med en faktisk tilstedeværelse i autentiske situasjoner, tett på mennesker og handling. Et slikt nærvær er essensielt for en god nyhetsvideo - og en mangelvare blant årets bidrag.
For å kunne premiere en nyhetsvideo i årets konkurranse, valgte juryen å stille som krav at videoen måtte vise en nyhet eller aktuell hendelse når denne utspilte seg. Videoen burde også vært løst på en håndverksmessig og dramaturgisk god måte.
Etter juryens mening var det bare en video som levde opp til disse kravene. Det finnes garantert flere eksempler på godt fortalte og godt filmede videoer fra aktualitetshendelser i 2016, men disse er ikke sendt inn til denne konkurransen.”
I de øvrige kategoriene var det fulltallige prisutdelinger. Her går juryens merknader på at det er tydelig at mye av det innsendte materialet har sitt utspring i de største mediehusene som NRK, TV2 og VG, eller at de kommer fra frilansere.
– Det vil være en oppfordring til spesielt de andre avishusene å satse på lengre prosjekter med levende bilder, skrev juryen.
Videoreportasje
Vinner i kategorien videoreportasje ble Annemor Larsen, Kristoffer Kumar og HildeKristine Misje i VG for reportasjen Mors hjerte.
Her utspiller det seg et drama på liv og død, og vi som seere er til stede midt i begivenhetenes sentrum. Det er aktuelt, autentisk og veldig sterkt, og samtidig nært og rørende - med god dramaturgi. Til sammen utgjør dette en kombinasjon som er vanskelig å slå. Visuelt er videoen preget av en run-and-gun-estetikk som på den ene siden bygger opp under autentisiteten, men potensielt også kan virke noe forstyrrende for seeren.
Andreplassen gikk til Bestefar og Bokseren av Anders Melchior og Aleksander Andersen, HIOA, Paragon/NRK, mens Hvorfor stoppet ingen Julio Kopseng? av Klaudia Lech og Monica Flatabø i VG fikk tredjeplass.
Annonse
Videodokumentar
I kategorien Videdokumentar kapret Simen Braaten (regi), Kristoffer Kumar (foto) og Zaklina Stojcevska (klipp) i Indie film / NRK førsteplassen for dokumentaren Arktisk Superstjerne.
Arktisk Superstjerne er original, har et sterkt visuelt språk og tar deg med inn i et miljø få kjenner til. Vi kommer svært tett på hovedpersonen. Filmen har et interessant karaktergalleri, og de ulike personene spiller opp mot hverandre på et vis som bygger en gjennomtenkt og god ramme rundt begivenhetene. Dette er en reiseskildring med mye latter, hvor en rekke corny og underfundige småøyeblikk forteller en større historie.
Henrik Evertsson (foto), Bodil Voldmo Sachse (foto og regi) og Ole Jørgen Kolstadbråten (klipp) fra NRK tok andreplass med Alarm Trolltunga, mens tredjeplass gikk til Frank Melhus (foto og produsent), Kari Hesthamar (reporter) og Rune Blekken (klipp) i TV2 for Elisabeth og Thea.
Praksisstudent i Paragon Anders Melchior fikk prisen Årets videojournalist for de tre filmene Bruce Gold - Den Siste Surfehippien, Bestefar og Bokseren og Glam Daddy.
Årets videojournalist er selv en nykommer, helt i starten av sin karriere. Anders Melchior har likevel levert de tre absolutt beste produksjonene i denne kategorien. Han har knekt videokoden og levert filmer av gjennomført høy kvalitet. Tilstedeværelse og nærhet, tydelig bildespråk, god bruk av musikk og lyd og sterk dramaturgi bidrar til helhetlige produksjoner. Videojournalisten tar tydelige grep og evner å gjennomføre dem. Han ser etter mer enn bare det opplagte, og gir situasjonene tid til å utspille seg foran kamera. Melchior har teft for å finne journalistisk sterke historier, og å formidler dem på en original måte som samtidig griper seerne.
Årets nykommer ble Christian Breidlid, student ved Høgskolen i Oslo- og Akershus. I følge juryen har han: ”lykkes med å lage en svært nær og rå skildring av en marginalisert person. Filmen om narkomane og prostituerte Gaute er et friskt pust, som på tross av enkelte dramaturgiske mangler, kommer utrolig tett på denne skjebnen. Å klare å møte mennesker og få innpass på denne måten er en vanskelig øvelse og en dypt menneskelig kvalitet. Christian Breidlid er et åpenbart og instinktivt kjempetalent med en prisverdig teft. Juryen ser frem til å følge ham videre i karrieren.”