Årets bilde 2017. Da Vlad Belomoin (18) og Alina Snigiryova (18) først fikk øye på forstaden Greenlandia fra motorveien, ble de overveldet. De fra republikken Udmurtia ved Uralfjellene. De har ikke fått noen venner i Greenlandia ennå, men de har hverandre – og katten Esenin. Foto: Katinka Hustad
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Vinneren av Årets bilde 2017 er frilansfotograf Katinka Hustad. Den gjeveste prisen i norsk fotojournalistikk ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo fredag ettermiddag. Hustad fikk også stipend fra Karina Jensen Minnefond for å fortsette prosjektet som dette bildet er en del av. I august i år skal hun tilbake til Russland for å fotografere videre.
Annonse
– Oi, dette hadde jeg ikke forventet i det hele tatt, sier en glad prisvinner fra scenen. Om sin tilnærming forteller hun at hun er usikker av natur, og at den usikkerheten leder henne til steder hun ikke visste at eksisterte.
På spørsmålet om hva hun gjør om 10-15 år, svarer Hustad:
– Det aner jeg ikke. Jeg har det veldig bra der jeg er nå. Det er fint å være her, sier hun.
Årets bilde 2017 er en del av et prosjekt Hustad jobber med fra forstaden Greenlandia utenfor St.Petersburg. Da forstaden begynte å vokse opp fra sølete jorder i 2012, lovet politikere og byggherrer epletrær, grønne parker og en moderne livsstil.
Om prosjektet skriver fotografen:
Unge nyutdannede par og familier fikk nøkler til sine første selveide leiligheter og flyttet inn i de 22-etasjers blokkene. Da Vlad Belomoin (18) og Alina Snigiryova (18) først fikk øye på forstaden Greenlandia fra motorveien, ble de overveldet. De kommer begge fra den russiske republikken Udmurtia ved Uralfjellene og hadde aldri sett noe lignende før. Fra å leve trangt sammen med sine foreldre, har de for første gang fått et sted for seg selv. De har ikke fått noen venner i Greenlandia ennå, men de har hverandre – og katten Esenin.
Reportasjen fikk også en 2.pris i kategorien Dokumentar Utland.
Vil hylle et hverdagsbilde
Juryen begrunner valget med blant annet at de ønsket å hylle et hverdagsbilde, som får betrakteren til å undre og skape sin egen historie:
Årets Bilde
• Årlig konkurranse for fotojournalistikk, arrangert av Pressefotografenes Klubb
• Har blitt delt ut 51 ganger, til 46 menn og 5 kvinner
• I juryen satt Kim Nygård (Adresseavisen), Linda Bournane Engelberth (VII Photos), Søren Pagter (Danmarks Medie og Journalisthøjskole) og Christina Marie Gonzales Ulriksen (Morgenbladet).
Fotojournalistikk handler så ofte om krig, om konflikter, om de store og omveltende hendelsene i verden. Men den handler også om de små, nære historiene, om å komme tett på, om å vise forandring, optimisme, kjærlighet. Vi har valgt å hylle et hverdagsbilde. Et bilde som får deg til å undre og skape din egen historie om hva som skjer. Det er skjønt med en fotograf som evner å komme inn i alminnelige menneskers liv og løfte det hverdagslige opp til noe som blir allment interessant. En liten historie blir til en større historie om kjærlighet og håp. Etter at EU og USA innførte økonomiske sanksjoner mot Russland i 2014, har det vært økonomiske nedgangstider i Russland. Paret på bilde symboliserer fellesskapet og det å stå sammen i frykt for et russisk utopia som feiler igjen. Årets bilde er vakkert, absurd, humoristisk og uventet. Det er kanskje ikke et opplagt valg, men juryen vil hylle kjærligheten fremfor frykten. Uberørt av katten som klorer seg fast, står paret innhyllet i den gjennomsiktige gardinen, innsvøpt i sin egen kjærlighet.
Katinka Hustad (f. 1991) har studert fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (nå Oslomet). Hun er for tiden tilknyttet Morgenbladet, i tillegg til at hun jobber med egne prosjekter. Det er ikke første gang hun Hustad vinner priser for bildene sine. I 2016 fikk hun 3.pris i World Press Photo for en videoreportasje. Hun har mottatt åtte priser i Årets Bilde tidligere, samt en pris i Picture of the Year International og flere priser i konkurransen College Photographer of the Year.