NRK opplyser å ha behandlet 11 varsler etter retningslinjene i 2019.

11 varsler om kritikkverdige forhold i NRK i 2019

– Veldig ulike saker, forteller direktør.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK har mottatt totalt 11 varsler om kritikkverdige forhold i 2019, viser en oversikt satt sammen på forespørsel fra Journalisten.

«Alle sakene er blitt behandlet ihht NRKs retningslinjer om varsling / klage», står det også i det kortfattede svaret.

NRK er landets desidert største mediehus, med totalt rundt 3400 ansatte.

Tre varsler om seksuell trakassering

Arbeidsmiljøloven nevner noen eksempler på kritikkverdige forhold, blant annet:

Fare for liv eller helse, korrupsjon eller underslag, myndighetsmisbruk som usaklig forskjellsbehandling eller urimelige avgjørelser, eller uforsvarlig arbeidsmiljø som mobbing eller trakassering.

NRK har avslått innsyn i varslenes innhold, og kommenterer heller ikke konsekvenser, eksempelvis om noen av behandlingene har endt med oppsigelse.

Organisasjonsdirektør Olav Hypher opplyser at 3 av de 11 varslene kan relateres til seksuell trakassering, men han ønsker ellers ikke å opplyse om hvordan varslene fordeler seg i de ulike typene av kritikkverdige forhold.

– Vi går ikke ut med kategorisering av varslene, og er også tydelige på at vi ikke ønsker å snakke om konsekvensene varslingssakene har fått. Vi er en veldig transparent organisasjon, og ønsker ikke sporbarhet på disse sakene. Vi er veldig opptatt av at det skal være trygt å si fra, men også trygt å bli varslet mot, sier Hypher til Journalisten.

Han legger til:

– Det jeg kan si er at de 11 varslene gjelder veldig ulike saker. Det ligger litt i sakens natur: Vi oppfordrer folk til å si fra, og si fra ut fra sin subjektive oppfatning av hva som er kritikkverdig.

Tatt grep i 2019

Hypher forteller at han personlig og NRK som organisasjon har hatt et spesielt fokus på forebygging av adferd som kan føre til varsling i året som gikk.

– Vi opplever veldig stor interesse for å telle antall saker, og hva som har skjedd med sakene. Samtidig er vi veldig opptatt av det forebyggende. Det har vi lagt vekt på i NRK, særlig i året som har gått. Vi har informert internt og blant annet hatt egne foredragsserier, sier Hypher.

Organisasjonsdirektøren har fått med seg den nylige undersøkelsen der mer enn 5000 respondenter i mediebransjen svarte om opplevelser av seksuell trakassering.

– Jeg merker ut fra fellesundersøkelsen at det heldigvis ser ut til å gå framover. Det er bra. Samtidig, når man går inn i svarene som har kommet inn om opplevelser av konkret adferd, blir jeg overrasket over at det fremdeles sitter igjen en del typer adferd og språk som mange nok har tenkt at vi er ferdige med etter metoo. Så det gjenstår fremdeles arbeid, sier Hypher, og legger til:

– Vi må også bli flinkere til å jobbe mer målrettet mot sårbare grupper, og undersøkelsen viser jo at det er for eksempel unge kvinner.

Powered by Labrador CMS