Torbjørn Røe Isaksen, fersk arbeids- og sosialminister, er positiv til funn i undersøkelse av seksuelltrakassering blant NJ-medlemmer.
to: Terje Pedersen / NTB scanpix
Seksuell trakassering:
– Oppløftende å se at det nytter å innføre tiltak
Mener det ikke finnes noen unnskyldning for arbeidsgivere som ikke tar ansvar.
– Det er veldig oppløftende å se at det nytter å innføre tiltak. Dette viser at det er en sammenheng mellom hvorvidt bedriftene har innført tiltak eller ikke – og omfanget av seksuell trakassering.
Det skriver arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en e-post til Journalisten, etter å ha lest saken om at tiltak mot seksuell trakassering nytter.
– Dessverre er det altfor mange virksomheter som har manglende rutiner for hvordan de følger opp og håndterer seksuell trakassering, fortsetter han.
Torsdag omtalte Journalisten nye tall fra undersøkelsen om seksuell trakassering i mediebransjen, som ble lagt fram i januar.
Beskytte sine ansatte
Den viser en sammenheng mellom omfanget av seksuell trakassering og bedriftenes innføring av tiltak, eller mangel på det. Det har Trond Idås, rådgiver i Norsk Journalistlag (NJ), funnet ut når han kun har sett på svarene fra NJ-medlemmene.
– Vi ser heldigvis at i de redaksjonene de har hatt møter og tatt tak i rutiner, er det færre som sier de har opplevd seksuell trakassering, sier Idås.
Arbeidsministeren skriver i e-posten at disse tallene forplikter arbeidsgiverne.
– Ved å innføre tiltak kan de bidra til å beskytte sine ansatte mot uønsket seksuell oppmerksomhet. Det er verdt å minne om at arbeidsgiverne har et lovpålagt ansvar for å beskytte sine ansatte mot seksuell trakassering.
– Ingen unnskyldning
Han mener derfor det er viktig at ledere og ansatte gjennomgår hvilke rutiner og grenser som gjelder på arbeidsplassen, som må bli en del av bedriftens HMS-arbeid.
– Det finnes ingen unnskyldning for arbeidsgivere som ikke tar ansvar. Det holder ikke å si at man ikke vet, skriver han videre.
Han viser blant annet til at Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet har laget en nettbasert veileder, med praktiske råd for å hindre seksuell trakassering.
– Konsekvensen av at alt for mange arbeidsgivere ikke er seg sitt ansvar bevisst, er at vi fra myndighetenes side må holde trykket oppe og være tøffere i klypa. Det skjer blant annet ved at Arbeidstilsynet jevnlig fører tilsyn med virksomhetene, skriver statsråden.