Debatt:

Fredrik Høyer i rollen som bloggeren «Breidablikk» i NRK-serien «22. juli»
Fredrik Høyer i rollen som bloggeren «Breidablikk» i NRK-serien «22. juli»

«Hvorfor hentet Aftenposten inn Fjordman?»

Aftenposten har fått endel kritikk etter at vi publiserte Peder Jensens innlegg, der han kritiserer NRK for ikke å ha vært i kontakt med ham i forbindelse med produksjonen av TV-serien «22. juli». Her er noen spørsmål og svar fra Twitter.

Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er først publisert hos Aftenposten.no. Gjengis med tillatelse.

Bakgrunn:

  • 22. juli er en dramaserie i seks deler, produsert av NRK. Serien utspiller seg i tiden før 22. juli 2011 og frem til rettssaken i 2012.
  • Den første episoden ble sett av 497.000 personer på TV, ifølge Kampanje.
  • «Fjordman» er Peder Jensens alias på nett. Bloggen ble startet i 2005 og ble tiltagende antiislamsk. Som blogger var Jensen den eneste norske i sitt slag som var internasjonalt kjent.
  • Bloggeren «Breidablikk» er en sentral figur i 22. juli-serien. Peder Jensen mener han er blitt karikert, og kritiserer i et debattinnlegg i Aftenposten NRK for ikke å ha kontaktet ham under researchperioden.
  • NRK skriver i sitt tilsvar at «Fjordman» ikke er «Breidablikk».

Her er noen av reaksjonene på Twitter – og våre svar

Den økonomiske støtten som blir nevnt, henviser til at Peder Jensen fikk stipend fra Fritt Ord for å skrive boken Vitne til vanvidd.

Da boken ble publisert, skrev forfatter og journalist, og også en gjenkjennelig karakter i 22. juli-serien, Øyvind Strømmen, dette:

«I etterkant av 22. juli har Fjordman forsøkt å fremstille seg selv som islamkritiker. Han har fått god hjelp av media. Det kan vanskelig kalles annet enn en fornærmelse mot islamkritikere. De fortjener ikke sammenligningen.»

Powered by Labrador CMS