Familien til 19 år gamle Hanne Kristin Fridtun som ble drept på Utøya reagerte tirsdag på måten NRK opptrådte etter at lisenskringkasteren tirsdag ble felt i Pressens faglige utvalg (PFU).
– Utidig
I en pressemelding sendt ut tirsdag ettermiddag skrev de at NRK Sogn og Fjordane på sine nettsider vinklet PFU-avgjørelsen på at de ble frikjent.
– Overskriften på deres artikkel på forsiden på nettsiden før i dag (tirsdag, journ.anm.) lød: «Frikjent for Utøya-samtale». Familien finner dette svært utidig, sett hen til at NRK ble domfelt på to punkter for brudd på grunnleggende presseetikk, heter det i pressemeldingen.
Pressemeldingen ble sendt ut klokka 15.04. Overskriften var like før 16-tiden tirsdag endret til «NRK frikjent for Utøya-samtale – men felt for namnebruk i artikkel».
PFU-leder reagerer
PFU-leder Hilde Haugsgjerd liker ikke at NRK først vinklet saken på at de var frikjent i PFU for telefonsamtale.
– De er felt, men ikke på hele klagegrunnlaget. Det skjer ganske ofte at klager melder inn mange forhold, men at det ikke blir felt på alle, sier Haugsgjerd.
Hun skjønner godt at familien reagerer på NRKs vinkling.
– Jeg syns ikke dette var særlig redelig av NRK, nesten litt feigt. NRK kunne godt opptrådt rausere over Hanne Kristine Fridtuns etterlatte.
Vil ikke beklage
Familien ber NRK beklage måten de opptrådte på og ta inn over seg avgjørelsen fra PFU. Men distriktsredaktør Rolf Sanne-Gundersen ved NRK Sogn og Fjordane mener at han ikke har noe å beklage.
– Alle som leser hele saken ser at vi tar innover oss at vi er felt. Artikkelen er nøktern og det er ingen tvil om at vi er felt. Jeg tror alle som har engasjert seg i denne saken har fått med seg i løpet av dagen at vi er felt for nettartikkelen, sier Sanne-Gundersen.
Oppmerksomhet
Han viser til at han i løpet av dagen blant annet var i radiodebatt med advokatfullmektig Martin Eiebakk, som sendte ut pressemeldingen på vegne av familien.
Sanne-Gundersen forklarer vinklingen på saken om PFU-avgjørelsen med at det i forkant har vært mest oppmerksomhet rundt telefonsamtalen som en av hans reportere hadde med Fridtun før hun ble drept 22. juli.
Fornøyd med fellelse
Den etterlatte familiens reaksjon på selve PFU-avgjørelsen er positiv. De skriver at de er svært glade for at NRK ble felt for å publisere intervjuet hvor de navnga 19-åringen.
– Saken illustrerer etter familiens oppfatning minefeltet medieorganer kommer i når de kontakter personer som befinner seg i en veldig kaotisk og potensielt farlig situasjon. Familien mener at NRK her sviktet både ved sin fremgangsmåte 22. juli og ved hvordan kanalen har forholdt seg til familiens klage, heter det i en pressemelding.
– Burde forstått
PFU skriver i den endelige uttalelsen at nettartikkelen reiser alvorlige presseetiske problemstillinger. De viser til at AUF-lederen er navngitt og at saken formidler hennes ekstreme situasjon.
«NRK har beklaget navnebruken og har også anført at artikkelen ideelt sett ikke skulle vært publisert. Slik utvalget ser det, burde redaksjonen, når situasjonen var så uklar, ha forstått at man skulle unnlatt å identifisere henne. Utvalget registrerer videre at artikkelen ble fjernet på redaksjonens eget initiativ etter ett døgn, men mener uansett redaksjonen skulle gjort dette langt tidligere, gitt artikkelens innhold,» heter det videre i uttalelsen fra PFU.
Selvkritikk
NRKs distriktsredaktør er ikke overrasket over at lisenskringkasteren ble felt for nettartikkelen. Sanne-Gundersen viser til at NRK har tatt selvkritikk for saken i tilsvarene til PFU.
– Den var en feilvurdering som vi selv har tatt kritikk på. Vi burde ikke hatt med navnet og vi burde fjernet den tidligere, sier Sanne-Gundersen.
Samtidig er han glad for at PFU falt ned på at lisenskringkasteren ikke ble felt for selve telefonsamtalen.
Kritisk søkelys
– Det er vi fornøyd med. Samtidig ser vi hvor belastende denne saken har vært for foreldrene. Hadde vi visst det vi vet i dag ville vi aldri ha ringt.
Han er likevel verken glad eller lettet over avgjørelsen.
– Vi har ikke hatt større belastning enn foreldrene som har mistet en datter. Vi er fornøyd med at saken er ferdigbehandlet. Som journalister må vi tåle kritisk søkelys på journalistikken.
Familien håper at pressen tar lærdom av denne saken, og at redaksjoner vil tenke seg grundig om når det oppstår kaotiske og farlige situasjoner i fremtiden.