Flere av de involverte i graveprosjektet var samlet på landsmøtet for Landslaget for Lokalaviser (LLA) i Tromsø. Foran fra venstra: Laila Borge (LLA), Diana Guerrero (SUJO), Anita Mjelland (Drangedalsposten), Britt Ingunn Maurstad (Storfjordnytt). Midten fra venstre: Pål Sønsteli (Mitt Kongsvinger), Per Christian Magnus (SUJO), Elin Fjalestad (Vest-Telemark Blad), Bård Valvatne (Hordaland Folkeblad), Grethe Hopland Ravn (Grannar). Bak fra venstre: Gustav Fauskanger Pedersen (Avisa Lofoten), Amund Trellevik (Investigate Europe), Asbjørn Leirvåg (SUJO).

30 norske lokalaviser har bidratt i internasjonalt graveprosjekt

– Et nybrottsarbeid, sier Amund Trellevik i Investigate Europe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale gravegruppen Investigate Europe har samarbeidet med 30 lokalaviser fra hele landet om å grave i Europas plastkrise. Alt sammen med en lokal vri.

– Vi har gått inn i dette med hud og hår, og med stor glød. Og vi er veldig fornøyde med hvordan dette har utviklet seg, sier Amund Trellevik, gravejournalist i Investigate Europe.

«Hva skjer med plastemballasjen som vi kaster hjemme?». Investigate Europe har jobbet med dette temaet over hele Europa. Gjennom samarbeidet med lokalavisene har de fulgt plasten hele veien fra kjøkkenbenken og ut av landet til gjenvinningsanlegg – eller forbrenning – i Tyskland.

– Dette er nybrottsarbeid. Det er gøy å se at tretti norske lokalaviser er med på et stort europeisk graveprosjekt om et enormt globalt miljøproblem som angår hver og en av oss, hver eneste dag, sier Trellevik.

Deler ut ferdige saker

Trellevik og hans kollega i reportergruppen, Ingeborg Eliassen, har i flere måneder drevet research om temaet. I Investigate Europe, der journalister fra ti land har deltatt i prosjektet, lager reporterne saker og publiserer på hvert sitt språk, i hvert sitt land, med hver sin lokale vinkling.

Ofte har sakene deres gått til større mediehus i Norge, men denne gangen egnet temaet seg spesielt godt i lokalavisene.

Trellevik og Eliassen har levert en rekke ferdige artikler, både på bokmål og nynorsk – og med videoer, grafikk, bildetekster og faktarammer, med mulighet til å legge inn lokale vinklinger.

– Lokalavisene fikk beskjed at dersom de bare gikk noen ekstra meter og fant egne, lokale caser, ville de få perfekte lokale saker som viser et globalt problem. Det er fascinerende å se hvor mye fin reportasje som har kommet ut av det.

Journalistene har fått frem en mengde aspekter ved plastproblematikken gjennom ulike lokale vinklingene, skryter Trellevik.

– Samme samfunnsoppdrag

Marianne Furuberg jobber som journalist i Vennesla Tidende. Lokalavisen ligger i Vest-Agder og består av fire redaksjonelle medarbeidere, inkludert redaktør. Til vanlig har ikke avisen tid og ressurser til å drive med store gravesaker.

Journalist i lokalavisen Vennesla Tidende da hun var på Returkraft, energigjenvinningsanlegget i Kristiansand.

– Det har vært kjempespennende og en fantastisk mulighet til å lære om gravejournalistikk og spille på lag med nasjonale og internasjonale aviser i viktige saker som angår lokalavisenes lesere, sier Furuberg til Journalisten.

Hun mener problemet rundt resirkulering av plast angår alle mennesker og har tidligere blitt dekket i flere anledninger av Vennesla Tidende.

– Som alle andre skriver vi om for eksempel forsøpling og mikroplast. Vi er alle avhengige av plastprodukter, men det viser seg at det er store hull i gjenvinning av plastproduktene våre. Både jeg og leserne tror jeg har lært mye av artiklene.

Underveis har Furuberg fått mange tips og innspill til hvordan å finne lokale forankringer og hvordan å søke innsyn gjennom prosjektet med de andre avisene. Det har også vært fortløpende kommunikasjon i en felles chat-gruppe og gjennom ukentlige digitale møter.

– Slike prosjekter er veien å gå og en ny måte å tenke på når det gjelder journalistikk. Det er mye fokus på konkurranse blant aviser, men dette viser at samfunnsoppdraget er den samme for alle journalistene og avisene, og at det er mulig å jobbe på tvers, sier hun.

Et kystsamfunn

Allerede for et år siden forsøkte redaksjonen i Marsteinen å få svar på hvor den innsamlede plastemballasjen tar veien, men det ble for mye arbeid for den lille redaksjonen på 1,8 årsverk. Ifølge ansvarlig redaktør Trond Hagenes, fikk de ikke svar på alt de lurte på av det interkommunale miljøverket.

Ressurser til å følge saken videre til Tysland, hadde de ikke mulighet for.

– Men jeg tenkte at dette var en sak som ville vært utrolig spennende å følge ut av landet. Et halvt år senere fikk jeg invitasjon fra Investigate Europe på innboksen, sier Hagenes til Journalisten.

Med hjelp fra gravegruppen fikk de den saken de hadde ønsket å lage: Hvordan søppelet fra kjøkkenbenken, via anlegget til det lokale miljøverket og videre til Tysland, der mesteparten av den norske plasten havner. Det de trengte å undersøke selv, var de lokale aspektene.

– Uten bidraget fra Amund og Ingeborg fra kontinentet, hadde vi ikke klart å sette dette i en større sammenheng.

Marsteinen holder til på vestkysten. Som et tettsted og øysamfunn, ser befolkningen tydelig hvordan plasten er et stort problem, sier redaktøren.

– Til syvende og sist ser vi at plasten ender opp på strendene våre eller i økosystemet som mikroplast. Vi skriver derfor en del om miljø og resirkulering, og kommer til å fortsette med det, sier Hagenes.

– Dra folk inn

Plastemballasje for husholdningsvarer er til dels svært vanskelig å gjenvinne, samtidig som at det blir stadig mer av den.

– Prognosen for produksjonen av plastemballasje er at den kommer til å fortsette å vokse. I dag finnes det ingen fornuftig måte å håndtere denne stadig større mengde av søppel som produseres, sier Trellevik.

Et av Investigate Europes mål er å gjøre funnene sine så tilgjengelige som mulig over hele kontinentet.

– Dette er store, kompliserte temaer som angår alles hverdag, derfor er den lokale vinklingen veldig viktig for å dra folk inn.

Plastemballasje er kun en start og ett aspekt ved verdens avhengighet av plast, sier Trellevik.

– Vi håper at vi kan klare å få lokalavisene til å skrive om andre miljøaspekter etter dette.

Hele landet

Prosjektet er et samarbeid mellom Investigate Europe, Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og Landslaget for lokalaviser (LLA).

Lokalavisene som deltar i prosjektet er Andøyposten, Avisa Hemnes, Avisa Hordaland Avisa Lofoten, Bladet Tysnes, Drangedalsposten, Dølen, Firdaposten, Grannar, Grenda, Hallingdølen, Hammerfestingen, Hardanger Folkeblad, Hordaland Folkeblad, Lister/Lister24, Malviknytt, Marsteinen/Austevoll forlag, Midsundingen, Mitt Kongsvinger/Mitt Eidskog, Nye Medier Invest, Nye Troms, Ságat , Stord24, Storfjordnytt, Vennesla Tidende, Vest-Telemark Blad, Vesteraalens Avis, Vestnesavisa, Vesterålen Online, Vårt Oslo og Tysvær folkeblad.

Powered by Labrador CMS