Amund Trellevik er journalist i den internasjonale gravegruppen Investigate Europe.

Krigen i Ukraina

Gravegruppe avslører hvordan europeiske redere bidrar til å fylle den russiske statskassen

Investigate Europe har brukt måneder på å kartlegge eksport av fossilt brensel fra Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I september skrev Journalisten om gravejournalistene Amund Trellevik og Ingeborg Eliassen, og om deres arbeid i den internasjonale gravegruppen Investigate Europe.

Nå har gravegruppen, i samarbeid med den greske reportergruppen Reporters United, undersøkt hvordan rederier fortsetter å frakte millioner av tonn fossilt brensel fra Russland til Europa, til tross for den pågående krigen i Ukraina. Det har de brukt flere måneder på å undersøke.

– Europa skal fase ut russisk olje, gass og kull. Men samtidig som nye sanksjoner er på trappene, og importvolumene synker, fortsetter et stort antall europeiske skip å frakte fossilt brensel verdt milliarder av euro ut av Russland, skriver Trellevik til Journalisten.

Han mener europeiske redere dermed bidrar til å fylle den russiske statskassen, som er helt avhengig av sine fossile inntekter for å finansiere den brutale og ulovlige krigføringen i Ukraina.

Investigate Europe består av journalister med ulik nasjonalitet, bakgrunn og fagfelt. Trellevik sin ekspertise omfatter blant annet Russland, sikkerhetspolitikk, Forsvaret, arktiske forhold og menneskerettigheter.

Undersøkte skipslastene

I årevis har Europa vært helt avhengig av Russlands importvarer, spesielt fossilt brensel. I 2021 tjente Russland opp til 400 milliarder euro på å selge olje, gass og kull til EU, skriver Trellevik.

Sammen med sine kolleger har Trellevik kartlagt at europeiske fartøy har eksportert mer enn halvparten av alle forsendelser av fossilt brensel fra Russland internasjonalt.

– Våre undersøkelser ser bak dataene og forteller i detalj om disse skipslastene av olje, gass og kull som er gått mellom Russland og Europa siden 24. februar 2022.

Investigate Europe har analysert ulike offentlig-tilgjengelige data, inkludert tall fra CREA, MarineTraffic, Equasis og flere andre kilder.

Ved å følge seilaser, studere importtall og analysere rutene de ulike rederienes skip har gått, kan de nå identifisere hvilke europeiske skipsredere som fortsatte å handle med Russland etter at president Vladimir Putin invaderte Ukraina.

Brennaktuelt tema

Trellevik understreker viktigheten av slik gravejournalistikk.

– Dagen etter vi publiserte vår nye avsløring i en rekke europeiske land angrep russiske styrker en sivil kolonne i Zaporizjzja. Minst 25 personer ble drept. Flere krigsforbrytelser begått av russiske styrker er avdekket og dokumentert, skriver han.

Selv om russisk olje ikke er ulovlig ennå, bruker Putin fremdeles inntekten fra oljen til å finansiere krigen, noe mange vil kunne mene er moralsk problematisk, mener Trellevik.

De rundt tjue journalistene i Investigate Europe kommer fra ulike land i Europa. De jobber tett gjennom hele researchprosessen. Til slutt skriver de og publiserer på hvert sitt språk, i hvert sitt land, med hver sin lokale vinkling.

I Norge har Bergens Tidende vært Investigate Europe sin mediepartner for dette prosjektet. I tillegg har følgende europeiske mediehus vært med: Der Tagesspiegel (Tyskland), Il Fatto Quotidiano (Italia), InfoLibre (Spania), Meduza (Russland) og Publico (Portugal).

Powered by Labrador CMS