Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Gjennom årene har mange store navn i mediebransjen startet sin journalistiske karriere i studentavisen Universitas.
Annonse
– Det er den oppfølgingen man får av andre studenter som gjør at det blir et så trygt og inspirerende miljø å utvikle seg i, sier ansvarlig redaktør Endre Ugelstad Aas.
I høst fyller Norges største studentavis 75 år, og Journalisten er på redaksjonsbesøk noen få timer før ukas utgave skal sendes trykkeriet.
Satt dagsorden siden 1946
– Universitas har vært en ekstremt viktig stemme for studentkulturen og en dagsordensetter akademia i 75 år. Avisen har blitt både elsket og hatet av studenter, akademikere og andre som holder til på universitetet, sier Ugelstad Aas, og forteller videre hvordan avisen har utviklet seg gjennom tiden:
– På 70- tallet ble Universitas en mer profesjonell avis, og hadde blant annet en tydelig utenriksprofil. På 80-tallet med jappetiden kom jo pengene også inn i akademia, og uttrykket ble nok mer tabloid. Den redaksjonelle linjen forandrer seg stadig, også i vår tid, sier han.
Universitas utgis som papiravis én gang i uken i studieåret og trykkes i 12.000 eksemplarer.
Avisen har rundt 30.000 sidevisninger ukentlig, og høsten 2020 nådde Universitas rekordhøye lesertall på Pia-saken som fikk 130.000 unike lesere på nett. Da eksisterte Universitas som en ren nettavis på grunn av koronapandemien. Nå har papirproduksjon for øvrig blitt gjenopptatt.
– Vi har potensiale til å treffe bredt når vi har saker som setter dagsorden. Vi er en slags lokalavis for studentene i Oslo, men samtidig med en appell og en stemme som kan nå ut nasjonalt, sier Ugelstad Aas.
Annonse
Kastes ut i felt
Ugelstad Aas har en mastergrad i idéhistorie fra Universitetet i Oslo, og har tidligere studert litteraturvitenskap og tysk.
Han begynte å skrive for studentavisen høsten 2019 og kom inn bakveien, som han selv beskriver det: Mens de fleste Universitas-journalister er med mens de studerer, valgte Ugelstad Aas å satse fullt på journalistikk i Universitas etter fullført utdanning.
– Det var en veldig inspirerende avis å komme til, i et ungt og engasjerende miljø med folk som ønsker å utgjøre en forskjell for studentene i Oslo og være deres vaktbikkje, sier redaktøren.
Selv ble han kastet ut i journalistikken. Allerede første semester i avisen ble Ugelstad Aas sendt på reportasjeoppdrag til Bosnia-Hercegovina i én uke.
– Jeg fikk mye tillit veldig fort, og lærte mye av det. Journalistene her blir kastet ut i situasjoner som må løses på egenhånd. Samtidig får de grundig oppfølging og tilbakemelding av andre, mer erfarne studenter, sier han.
– Går kanskje litt ut over studiet
Sofie Kristine Flydal er en av de nye journalistene i Universitas, og begynte i starten av dette semesteret.
Allerede etter et par uker i studentavisen begynte hun å skrive saker, og har til nå dekt blant annet samboerbolig hos Studentsamskipnaden i Oslo (SIO), og kulturopprører-brevet.
Flydal sier hun elsker å skrive, men ønsker ikke å danne en karriere innen journalistikk.
–Det er kjempegøy, og i Universitas er det spennende å utforske journalistikk uten å ha en utdanning i det, sier hun.
Flydal er snart halvveis i en bachelor i idéhistorie på UiO. I tillegg er hun engasjert i Fagutvalget (FU) og studentforeningen, og sitter i redaksjonen til Molo-tidskriftet for studenter i idéhistorie.
– Det er så vidt jeg har tid til alt dette, og det går kanskje litt ut over studier til tider.Men jeg klarer meg, sier Flydal.
Foreløpig han Flydal kun skrevet nyhetssaker, men gleder seg til å prøve seg i en annen seksjon. Studentene i avisen får mulighet til å leke med både sjangre og språk og skrive alt fra nyhetssaker, kultursaker og anmeldelser til utenrikssaker, meningsjournalistikk og satire.
– Dessuten er det hyggelig å sitte på kontoret og kunne samarbeide med andre. Vi lærer også mye på redaksjonsmøtene. Så drar vi ut etterpå. Det er en veldig sosial gjeng, sier hun og løper tilbake til artikkelen hun holder på å skrive til neste utgave.
Annonse
Fikk jobb i Klassekampen
Anna Krokene skrev sin første sak i Universitas i september i fjor, og ble nyhetsredaktør i høst.
– Jeg ble bitt av basillen. Det har vært kjempegøy å være i Universitas. I kombinasjon med sommerjobben skjønte jeg at det er journalistikk jeg vil jobbe med, sier hun.
Tidligere i år hadde hun sommerjobb som nyhetsjournalist i Klassekampen i år, og fikk tilbud om fast jobb i avisen nylig. Dermed skal hun snart slutte i stillingen som nyhetsredaktør i Universitas, som har ansatt en ny nyhetsredaktør internt som vil tiltre stillingen denne måneden.
Krokene begynner å jobbe i Klassekampen 18. oktober, og sier hun gleder seg.
Hun mener mye av grunnen til at hun har fått fast jobb som journalist så raskt, er erfaringen hun har fått gjennom Universitas det siste året.
– Vi gir hverandre mye konstruktiv kritikk og det gjør oss forberedt til større redaksjoner. Man får ikke nødvendigvis så grundige tilbakemeldinger på samme måte andre steder, sier hun og tilføyer:
– Universitas skal dekke studentliv og -politikk og være best på det. Universitas er et idealistisk prosjekt som formes av selve redaksjonen.
Krokene sier hun vil savne kollegaene i Universitas, og det sosiale samholdet. Redaksjonen har mange tradisjoner som mandagsquiz med vafler, hyttetur, redaksjonsmøter og torsdagspils.
– Jeg kommer nok til å stikke innom kontoret av og til, sier hun.
Lite budsjett, stort engasjement
Alle som skriver eller bidrar i avisen får ulike honorarer. Men det er ikke høye lønninger, og neppe grunnen til at studentene engasjerer seg i avisen. I 2021 hadde Universitas et årsbudsjett på til sammen 3,7 millioner kroner for å skrive ut rundt 30 avisutgaver.
Universitas-redaksjonen består av rundt 25 skrivende journalister, 5-6 fotografer, 2 uttegnere og 13 mellomledere med forskjellige ansvarsområder som debatt, kultur, klima, utenriks, nettavis og desk.
Ansvarlig redaktør og nyhetsredaktør er de eneste redaksjonelt ansatte med fulltidsstilling.
I tillegg har de to faste ansatte, en annonseansvarlig og en daglig leder som er ansvarlig for administrasjon, økonomi og lønn.
Universitas har også en egen internasjonal seksjon, som er ansvarlig for å produsere nettartikler på engelsk for de internasjonale studentene.
Til opplysning: Journalist Morgane Fauconnier har selv jobbet som journalist i Universitas.