Elisabeth Bergskaug tar selfie sammen med Roger Grosvold. De sykler Norge rundt på el-sykkel. Foto: Privat

Hun har gitt ut «Bompengeboka» og syklet over 3.000 kilometer i juni

Nå gleder journalistene fra ABC Nyheter seg til de når Nordkapp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er nå seks uker siden Elisabeth Bergskaug og Roger Grosvold startet reisen på el-sykkel fra Lindesnes til Nordkapp. Idet Journalisten tar kontakt, har de to tatt lunsjpause i Talvik like utenfor Alta i Finnmark.

De har bare rundt 250 kilometer igjen av reisen sin.

– I det store og det hele har det gått bra. Nå er vi ganske slitne. Og når vi vet at det er så kort igjen, så blir det enda mer slitsomt, sier Bergskaug på telefon.

– Det har vært en tur som jeg vil huske resten av mitt liv. Fantastisk måte å oppleve Norge på, sier Grosvold.

Les bakgrunnen: ABC Nyheter vil satse på reise og samferdsel. Derfor skal to journalister sykle 3.000 kilometer på elsykkel

De to avbildet tidligere i år, like før reisen fra Lindesnes til Nordkapp. Foto: Eskil Wie Furunes

Ga ut bok to måneder tidligere

Det har vært en opplevelsesrik reise for de to ABC Nyheter-journalistene. De siste ukene har de trosset snø, regn og sykkelproblemer for å nå det endelige målet sitt: Nordkapp på 71 grader nord.

– Vi gleder oss veldig til å stå på Nordkapp. Jeg tror det kommer til å bli veldig emosjonelt, sier Bergskaug.

Det siste året har hun også skrevet på en bok om bompenger: «Bompengeboka». Den var egentlig planlagt publisert i valgkampen i august. Men på første dag av sykkelreisen, mens de to sto klare for 46 dager med slit, så fikk Bergskaug en telefon.

– Da ringte sjefen fra forlaget: «Du, vi gir uten den boken vi. Hvordan passer det for deg?»

Forlaget hadde kastet seg rundt og gjort seg klar til å sende boken i trykken. Årsaken var selvfølgelig bompengeopprøret som har løftet seg de siste månedene. Bergskaug hadde allerede skrevet ferdig boken før hun dro på sykkeltur, men fikk ikke mulighet til å bli med på lanseringsfest eller andre arrangementer.

– Men det var fornuftig. Det ble veldig relevant og timingen er god, sier hun, og fortsetter:

– Det har vært gøy å gi ut bok, men jeg har vært veldig langt fra begivenhetens sentrum. Jeg har ikke en gang rukket å dra inn i en bokhandel som selger den. Så jeg gleder meg veldig til å komme hjem og se boken min.

Boken har blant annet fått terningkast fem av Fædrelandsvennen.

– Det er veldig morsomt. Det føles ikke ut som jeg har gitt ut bok, siden det er så rolig her jeg er. Det er sykkelturen som er i fokus og det er den jeg snakker med folk om, sier hun.

Elisabeth Bergskaug og Roger Grosvold er her på toppen av Sjonfjellet i Nordland, godt over halvveis på el-sykkelturen fra Lindesnes til Nordkapp. Foto: Privat

Brukte lengst tid på klikkvinneren

Ute på el-sykkeltur har det også blitt mange saker.

– Vi har skrevet rundt 30 saker hver. Det kan være alt fra små do-notiser fra toaletter langs norske veier, til store saker. Faktisk er saken som er mest lest, den saken som Roger har brukt mest tid på, sier Bergskaug.

Det er en sak om Falstad-leiren, som gikk fra skolehjem til beryktet fangeleir under andre verdenskrig.

– Å dra til Falstad-senteret, og Falstad-skogen, var sterkt. Det var noe å stå inne med trærne, med lyset som kommer inn, fuglene som kvitrer idyllisk, og at det er veldig pent der. Så ser du små pyramider stikke opp hvor det har vært massegraver, hvor over 200 mennesker ble henrettet, sier Grosvold. .

– Det ble også en skikkelig klikkvinner, sier Bergskaug.

Duoen lager flere historiske reportasjer fra stedene de besøker. Dette er også saker som leserne setter veldig pris på. I tillegg leverer de reisereportasjer og blogginnlegg om reisen, alt publisert under fanen «To på strømmen».

– Vi har også møtt noen fans som har fulgt turen vår. Det er veldig kult for noen som aldri har hatt fans før, sier Bergskaug og ler.

Selv om sykkelturen har vært opplevelsesrik, har det også vært noen tøffe stunder for de to sykkeljournalistene. Den verste dagen kom kanskje 29. mai i Sogn og Fjordane.

– Da møtte vi på snø. Vi var ikke forberedt mentalt på at det skulle komme isregn og være 4-5 grader. Da sa det helt stopp, siden vi ble så kalde og gjennomvåte begge to, sier Bergskaug.

Da måtte hun og Grosvold krype til korset og ta bussen 40 av 80 kilometer.

– Men det er den eneste gangen på turen det har skjedd, sier hun.

I løpet av denne uken når de Nordkapp.

Reisen kan du følge på «To på strømmen» på ABC Nyheter.

Kjølig til tider: Selv om det har snødd, så har de to syklistene klart å halvveis nyte kuldeøyeblikket. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS