Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
En henvendelse fra NRK, med tilbud om å få jobbe ulønnet på NRK Marienlyst under den amerikanske valgnatten, har skapt diskusjon blant journaliststudenter på Oslo Met.
Annonse
Statskanalen skrev at de var «på jakt etter journaliststudenter - eller andre med en spesiell interesse for USA, som kan jobbe med oss fra Marienlyst med NRK Svarer».
NRK Svarer er en livestudioløsning NRK har begynt å bruke det siste året, først i forbindelse med koronadekning.
– Ikke betalt, men vil bli servert mat
I henvendelsen til studenter, lagt ut via ansatte på instituttet, skrev NRK at jobben består av å svare på spørsmål fra publikum i løpet av valgnatten, natt til 4. november.
«Jobben er ikke betalt, men det vil bli servert mat. Man trenger ikke spesielle forkunnskaper - vi svarer med det utgangspunktet vi har og er ærlig på at vi ikke er eksperter - men man bør være selvgående og litt uredd. Det er ikke tid til opplæring på forhånd», lød det i henvendelsen fra NRK, som altså ble omdiskutert, iallfall blant tredjeårsstudenter.
Annonse
– Urovekkende
– Jeg mener at landets største mediebedrift må betale lønn når de vil ha folk til å jobbe for seg, og at dette sender et dårlig signal til nyutdannede på vei ut i en presset bransje, sa tredjeårsstudent Pål Velo til Journalisten fredag, før NRK sendte ut oppdatering.
Abdirahman Hassan, leder for NJ Student ved Oslo Met og selv tredjeårsstudent, sa før helga – og før korrigeringen fra NRK (se under) – at han reagerte kraftig på ordlyden i henvendelsen.
– Det er ganske urovekkende at statskanalen sender ut en sånn type henvendelse, til en gruppe som har lite å rutte med fra før av. Hvorfor skal ikke studenter få betalt for å utføre samme jobb som ansatte i NRK hadde fått betalt for, sa Hassan til Journalisten, og etterlyste klarhet fra statskanalen om rammene rundt oppdraget.
Beklager og vil honorere
En stund etter at Journalisten først tok kontakt med NRK om saken fredag, ble henvendelsen til journaliststudentene utvidet, korrigert og beklaget:
«NRK beklager dersom det fremsto i den første meldingen som om vi er ute etter å få studenter til å jobbe gratis. Det har aldri vært meningen, men ettersom vi aldri betaler andre eksperter som er med i NRK Svarer (spørsmål/svar-tjenesten), var formuleringen lite gjennomtenkt og vi ser at det spiller annerledes ut når det dreier seg om journaliststudenter og ikke for eksempel en som studerer eller har studert amerikansk politikk (som da vil regnes som kilde/ekspert). Vi ønsker derfor å tydeliggjøre at dette vil bli honorert», står det i oppdateringen.
Annonse
– Klønete formulering
Journalisten har vært i kontakt med redaksjonssjef Ingunn Andersen, som står som kontaktperson på henvendelsen til studentene.
– NRK beklager dersom dette fremsto som en jobbutlysning. Det har aldri vært meningen å «utnytte» studenter. Det var isåfall en klønete formulering som nå er korrigert, skriver Andersen til Journalisten.
Hun opplyser at NRK Svarer skal være et tilbud der publikum har mulighet til å stille spørsmål både til journalister i NRK, samt eksperter på for eksempel amerikansk politikk.
– I tillegg til, ikke i stedet for
– Når vi spør om folk kan være med utenfra er det ikke naturlig å betale dem, med mindre det er snakk om en mer fast tilknytning. De behandles på samme måte som intervjuobjekter og får ikke betalt for å bidra i vår journalistikk. Vi ser at dette kan fremstå annerledes med journaliststudentene, og har tydeliggjort at oppgaven honoreres, skriver Andersen, som opplyser at NRK har fått henvendelser fra flere interesserte studenter.
Hun avslutter:
– Journaliststudentene, eller andre, fyller ikke hull hos oss, de svarer eventuelt som seg selv, altså journaliststudenter ved Oslo Met, ikke journalister i NRK nyheter og er dermed i tillegg til, ikke i stedet for.
NRK, og en rekke andre norske mediebedrifter, tar regelmessig inn journaliststudenter fra Oslo Met og andre læresteder som praktikanter i redaksjonene. Praksisperioden er som hovedregel lønnet med en viss prosentandel av journalistlønnen i bedriften.
For ordens skyld: journalist Nils Martin Silvola har selv studert journalistikk ved Oslo Met.