Abid Q. Raja på vei inn til Medieprisene 2019.

Regjeringen foreslår endring i korona-støtten til mediene

Kom med nyheten under Medieprisene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under utdelingen av Medieprisene fredag kveld kom kulturminister Abid Q. Raja med en nyhet om at regjeringen foreslår endring i koronakompensasjonen for mediene.

Regjeringen foreslår en endring i kompensasjonsordningen for å rydde opp i en utilsiktet konsekvens av forskriften som ville medført at flere medier fikk en stor avkortning i støtten.

– Det er viktig for regjeringen å lytte til innspill fra bransjen. Vi ser at denne bestemmelsen fikk et uheldig utslag for mange medier, og foreslår derfor å endre forskriften, sier Raja.

Forslaget gjelder § 10-3 i forskriften, som sier at mediene får en avkortning i kompensasjonen dersom driftsresultatet i perioden i 2020 overstiger driftsresultatet i samme periode 2019.

Utfordringen ligger i at det brukes et gjennomsnitt av driftsresultatet i 2019 til sammenligning med det faktiske driftsresultat i perioden 15. mars til og med 30. juni 2020, påpeker Kulturdepartementet i en pressemelding fredag kveld.

Regjeringen foreslår derfor å endre forskriften slik at det i beregningen av driftsresultat for perioden i 2019 kan benyttes enten beregningsmetoden for driftsresultat (EBITDA) i perioden i 2019 slik forskriften definerer i dag, eller driftsresultatet i perioden 15. mars til og med 30. juni 2019.

– Mediene kan velge den beregningene som gir størst utbetaling, sa Raja fra scenen før han delte ut hovedprisene.

«Ettersom det foreslås å benytte både den gamle og en ny beregningsmetode vil ingen medier komme dårligere ut av den foreslåtte endringen», skriver departementet.

Forhold som sesongvariasjoner i annonseinntekter og feriepengeutbetaling gjør at mange medievirksomheter hadde et høyt driftsresultat i juni 2020 sammenlignet med en gjennomsnittsmåned i 2019. Dermed ble det beregnede fallet i driftsresultat lavere enn det faktisk er, noe som igjen kan føre til at noen medier ikke får kompensasjon eller får en uforholdsmessig stor avkortning. Dette rettes nå opp gjennom den foreslåtte forskriftsendringen, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, i egen pressemelding.

Powered by Labrador CMS