Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Er det bar her?
Annonse
Journalisten er i gamle Meldal kommune i Orkdalen. Her bor tidligere Filter Nyheter-journalist og nå kommentator i Adresseavisen, Jonas Skybakmoen. Spørsmålet om bar synes på sin plass; Skybakmoen er tross alt frontmann i rockebandet Johndoe.
– Det er en Spar-butikk ved rundkjøringa. De har tappetårn som er oppe fra tolv til seks på søndager. Da kan man få en halvliter. Det er den nærmeste baren, men jeg har ikke fått utnytta meg av tilbudet ennå.
Epidemi-migrant
I fjor høst kjøpte Skybakmoen og kona et hus med låve og stabbur i Meldal. Etter to år med hjemmekontor på 55 kvadrat på Sagene i Oslo, begynte det å bli litt trangt, og Skybakmoen sa opp jobben i Filter Nyheter.
– Jeg og kona ble veldig klar for litt mer luft. Jeg tror pandemien spilte en rolle, men jeg vet ikke helt. Jeg har i flere år sagt at jeg vil flytte på bygda en gang, for å ha litt plass. Å kunne ha et sted for trommesett og musikkutstyr har vært en drøm, sier han.
Ved siden av en 60 prosent stilling som kommentator i Adresseavisen, er nå planen å bygge studio i stabburet på tunet. Et tun som for øyeblikket huser tre ganske store kyllinger.
– Det var litt action her i går kveld, faktisk. Det er en grevling som lusker rundt her, så alle hønene stod på trappa og ville inn.
Annonse
Stor overgang
Høns er blant flere annerledesheter for Skybakmoen, etter at han reiste fra Oslo til Trøndelag. Et par ganger i uka er han i Trondheim på Adressa-kontoret, men ellers jobber han fra et foreløpig provisorisk hjemmekontor i huset fra 1890, som pusses opp.
Overgangen fra journalistjobben i Filter Nyheter til kommentatorstilling er stor, forteller han.
– Jeg følger veldig med på Filter fortsatt og jeg er stadig veldig interessert i sakene. Ytterliggående krefter, særlig høyreradikalisme og høyreekstremisme er noe jeg holder meg oppdatert på.
Selve drivkraften i arbeidet med Filter var at Skybakmoen syntes området var underdekket i norsk presse en lang stund. Den flytende overgangen mellom å være høyreradikal, for så å bli ekstrem, har han syntes har vært veldig interessant.
– Vi har hatt to høyreekstreme terroraksjoner de siste elleve åra, og jeg syntes det var rart at ingen store redaksjoner gikk grundigere inn i det som ikke nødvendigvis var åpenbart nyhetsstoff. Hva er ideologien, hva slags fellesskap opererer de i og hvordan kommuniserer de?
Perioden i Filter har vært spennende, intens og utmattende, sier Skybakmoen, men han er veldig glad for at han har fått lov til å være med de siste årene.
Haner og høyreekstreme
Hønsene er klekket på et rom i huset, forteller Skybakmoen. Tidligere hadde de også haner, men som Skybakmoen også har omtalt i en av kommentarene sine, har de måttet kvitte seg med dem.
– Vi har slakta tre haner og gitt bort en. Det blir kaos med så mange haner sammen. Veldig dårlig stemning.
Det var kanskje ikke like kaotisk å komme fra en redaksjon på fire ansatte til en på over hundre, men det er en helt annen dynamikk, forteller Skybakmoen. I Filter var de alltid underdog og skulle slå seg litt opp og fram, mens han nå må analysere og mene ting i en veletablert avis.
– Men jeg mener kommentarjournalistikken kan være mer enn løsrevne meninger om ditten og datten. Man kan ha et område eller flere som det er mulig å sette seg ekstra godt inn i. Det må ikke ha vært omtalt redaksjonelt tidligere. Det er det jeg liksom har prøvd å gjøre nå.
Han forteller at han grubler litt hver dag på hva målet med kommentatorposisjonen er, og at han har lyst til å ta med seg noe av tematikk fra Filter videre til Adressa.
– Jeg er interessert i intoleranse. Radikale og ekstremistiske miljøer. Og så synes jeg fortsatt gjengen vi har skrevet mye om i Filter er underdekket. Det er viktig å vise frem at overgangen mellom gruppene er flytende, og å omtale miljøene og aktørene på en presis måte. Uten å være redd.
Annonse
Ikke bare alvor
Skybakmoen mener mange journalister ofte er upresise i omtalen av høyreradikale miljøer, og at det synes som om mange har berøringsangst for merkelapper. Selv om det er forståelig og trygt, er det ikke journalistisk presist og nøyaktig nok, sier han.
– For eksempel å omtale Hans Jørgen Lysglimt Johansen som en antisemitt, sitter langt inne for mange. Men hvis man begrunner det, og viser frem hva han har skrevet om jøder, jødekonspirasjoner og holocaust over tid, kommer man ikke bort fra å kalle ham antisemitt. Hvis ikke mister begrepene meningen sin.
Ofte blir høyreekstreme aktører omtalt som «innvandringskritiske», og det gjør det mildere enn hva de egentlig er, mener Skybakmoen.
– Det er en del sånne ting jeg prøver å ta med meg videre inn i jobben som kommentator. Men jeg driver ikke bare med sånne kjempealvorlige, tunge greier, altså. Jeg trives også med å kommentere fra afterski på Oppdal, liksom.
The story of my life
– Jeg trivdes i Oslo, men det er en tid for alt i livet, sier Skybakmoen, mens han gir kyllingene utpå tunet mais fra en hermetikkboks.
Plutselig virket livet på bygda interessant. Foreløpig omtaler han flyttingen som et eksperiment, siden ingen av dem har bodd på landet før.
– Både jeg og kona er fra Trondheim og var enige om at vi prøver det ett år. Nå har vi vært her et halvt år og har brukt så mye penger at vi er nødt til å være her lenger.
En del av grunnen til at Skybakmoen ville flytte til Trøndelag, var den samme som da han i sin tid flyttet ned til Oslo; å få mer tid til å drive med kunst og musikk.
– Jeg ser konturene av at jeg nok en gang går mer inn i journalistikk likevel. Det samme er i ferd med å skje. Det er the story of my life. Men det er artig å være journalist, og jeg prøver å balansere de to tingene. Selv om det ikke er så lett.
Men Adressa tilbyr et veldig handlingsrom, sier han.
– Det er et kult sted å jobbe og jeg får lov til å bruke de kreative strengene jeg føler jeg har. Det er en mangfoldig jobb, og på mange måter en drømmejobb.
Nå skriver Skybakmoen omtrent én kommentar og én leder i uka, og i sommer tar han en vikarstilling i tillegg. Dermed blir det 100 prosent journalistikk i sommermånedene, men planene om studio i stabburet lever i beste velgående.
– Det blir deilig med et sted å øve ordentlig. Før vi begynte å pusse opp var det så dårlig isolert i huset at en gang jeg begynte å spille trommer, så jeg folk på andre siden av veien som skvatt. Så jeg har roa litt ned på trommespillinga, sier han.
Om man liker trommeøving eller ikke, er det heldigvis mulig å få seg en halvliter på Spar-butikken i Meldal, mellom tolv og seks på søndager.
Journalisten har forelagt Hans Lysglimt Johansen Skybakmoens beskrivelse av ham som antisemitt. Alliansen-lederen svarer på sms: «Har De sluttet å slå deres kone?»