Arbeideravisa. Foto: Glenn Slydal Johansen
Arbeideravisa. Foto: Glenn Slydal Johansen

Arbeideravisa gjenoppstår på nett

Redaktøren vil gi arbeiderbevegelsen bedre kår i Trondheim.

Trondheims-baserte Arbeideravisa ble 2. august relansert som en ren nettavis. Med penger fra LO i ryggen har redaktør Albert Henning Collett forpliktet seg til å skrive minst to artikler i uka i ett år framover. I tillegg har Collett knyttet til seg en rekke skribenter som skal levere saker til nettavisen.

Alternativ stemme

I november 2010 tok Collett, som i mange år har jobbet som frilansjournalist, initiativ til å gjenopplive Arbeideravisa som nettavis. Redaktøren mener det er viktig å stable avisen på beina.

– Det er bare å se på medielandskapet i Trondheim. En rekke byer i Norge har nummer 2-aviser, men i Trondheim har vi bare Adresseavisen, som også eier Byavisa, sier Collett.

– Den andre grunnen er ideologisk. Adressa er erklært konservativ, og fag- og arbeiderbevegelsen har ikke gode kår der.

Broket historie

Ifølge historieverket Norsk presses historie oppsto Arbeideravisa (dengang Arbeider-Avisen) som følge av splittelsen i Arbeiderpartiet på 1920-tallet. Første utgave kom ut i 1924, og på 1960- og 1970-tallet opplevde avisen oppgang.

Men faktorer som økonomi, oppløsningen av partipressen og et mislykket multimedieeksperiment førte til at avisen gikk inn i 1996 etter at A-pressen stengte igjen pengekranen. I 2008 ble det gjort et mislykket forsøk på å gjenopplive papiravisen.

Brukerbetaling

Ambisjonen til Collett er at dagens gjenopplivingsforsøk vil bli mer varig.

– En nettavis trenger vesentlig mindre penger enn en papiravis. Min ambisjon er å skape et levebrød, og å kunne betale eksterne bidrag, sier Collett

Redaktøren erkjenner at annonser alene ikke kan bære den nye satsingen. Derfor må alle lesere registrere seg før de kan lese artikler. Årsaken er at avisen vil innføre brukerbetaling fra nyttår.

– Vi har en lukket løsning fra start fordi vi må basere oss på betalt abonnement. Vi må venne folk til at de må registrere seg. Hadde løsningen vært åpen hadde terskelen blitt større senere.

Ingen kjendiser

Om avisens redaksjonelle profil sier Collett at avisen vil inneholde alt unntatt sport og kjendiser.

– Men det er klart at den vil ha Trondheims-fokus. Finner jeg annet stoff jeg tror leserne syns er interessant vil jeg skrive om det også.

Powered by Labrador CMS