Når de nye medlemmene i Pressens Faglige Utvalg (PFU) samles til høsten, er det også første gang, i hvert fall på mange år, at en fotojournalist sitter i utvalget.
Fotojournalist Kim Nygård i Adresseavisen er valgt inn som varamedlem, som representant for journalistene.
– Det er veldig ærefullt å bli spurt, og jeg synes det er utrolig bra at de har tenkt på å få inn en med fotojournalistisk bakgrunn, sier Nygård til Journalisten.
Journalisten kjenner ikke til andre fotojournalister som har hatt en plass rundt PFU-bordet, og det kan heller ikke PFU-rådgiver Ingrid Nergården Jordtveit komme på når vi spør henne - i hvert fall ikke siden 2010, da hun starta i jobben.
Sees på som viktig
Nygård gleder seg veldig til å ta fatt på sitt nye verv. Ut ifra alle gratulasjonene og lykkønskningene han har fått, opplever han at utvalget sees på som viktig, også utenfor mediebransjen. I Adresseavisen får han mye ut av å delta i de jevnlige presseetiske diskusjonene de har på fellesmøtene i redaksjonen, om det handler om bilder eller annet, sier han.
I PFU håper fotografen både å lære av de andre PFU-medlemmene og bidra med sin bakgrunn inn i diskusjonene. Han mener det er viktig at debattene om fotojournalistikk ikke blir altfor fokuserte på teknikk.
– Diskusjonen om manipulerte bilder står veldig sterkt, men jeg håper på en større diskusjon rundt arbeidsmetodikk, og hvordan vi forteller en historie med bilder, ikke bare om manipulering eller om bildene er tatt med telelinse eller ikke, sier han.
Folk opptatt av bilder
– Det kan bli veldig interessante, prinsipielle diskusjoner om hvordan brennbare tema blir framstilt fotografisk. Folk er veldig opptatt av det, fordi veldig mye av informasjonen de får gjennom mediene er gjennom bilder og video.
– Skulle fotojournalistene vært representert på fast basis i PFU?
– Nei, jeg vet ikke det, men jeg vet det er veldig mange fotojournalister som hadde gjort en veldig god jobb i PFU.
At fotografer oftere kommer tett på folk i hverdagen deres, tror Nygård gjør at de også har med seg et annet og viktig perspektiv. Selv har han jobba lenge med saken om vindmølleutbygging på Frøya, og har snakka mye med folk der om hvordan de opplever mediedekninga.
– Vi er mye ute og kommer veldig tett på folks følelser, og på hverdagen og dramatikken de opplever. Vi møter folk som kanskje havner i media for første gang. Det tror jeg har enn verdi.
Nygård har jobba som fotoavdelinga i Trondheims største avis i mange år, og har engasjert seg mye i det norske fotojournalistmiljøet. Blant annet gjennom Pressefotografenes Klubb (PK), og som leder av Trondheim Dokumentarfestival, som årlig samler fotografer, journalister, dokumentarister og andre til faglig påfyll og inspirasjon.
Sterkt miljø
At det er så mange som engasjerer seg frivillig i fotojournalistikkmiljøet, gjennom PK, festivaler og andre fora, mener han viser hvor sterkt miljøet er.
– Jeg opplever at vi i miljøet har veldig gode og grundige diskusjoner rundt etiske problemstillinger, men diskusjonene vi er i kan kanskje oppfattes litt lukka. De blir gjerne mellom oss kollegaer og i de foraene vi har, sier Nygård.
– Derfor er det viktig at fotojournalister også har en stemme i den offentlige debatten, som jo PFU i større grad er en del av.
Han vil gjerne ha mye mer offentlig debatt om fotojournalistikken, og er opptatt av at det er fotojournalister selv som må sørge for å ta ansvar for at dette skjer. Altså at fotojournalister selv bør bringe faglige og yrkesmessige diskusjoner opp i mediebransjen, og ikke bare diskutere seg imellom. For eksempel synes han det er positivt at flere fotojournalister nå engasjerer seg i Norsk Journalistlag.
– Det er viktig at fotojournalister tar ansvar i forskjellige roller, bidrar i offentligheten og at vi er der bestemmelsene blir tatt, sier Nygård, som også mener det er fotojournalisters oppgave å løfte debatten om bildet inn i redaksjonene.
– Vi kan ikke stå og kreve at andre gjør det. Det er jo vi som har den faglige kompetansen, vi som følger diskusjonen i andre land som vi kan ta til Norge, og vi som må løfte dette fram. Det mener jeg vi har en plikt til å gjøre.
Dette er PFU-medlemmene den kommende perioden:
Faste medlemmer:
- Anne Weider Aasen, TV 2, leder
- Ellen Ophaug, Fredriksstad Blad, nestleder
- Stein Bjøntegård, NRK
- Gunnar Kagge, Aftenposten
- Nina Fjeldheim, Humanistskolen
- Øyvind Kvalnes, BI
- Kjell Arne Røvik, Universitetet i Tromsø
Varamedlemmer:
For redaktørene:
- Frode Hansen, Dagbladet
- Lars Helle, Stavanger Aftenblad
- Tove Lie, Khrono
For journalistene:
- Nina Hernæs, Sykepleien
- Kim Nygård, Adresseavisen
- Ådne Lunde, Bergens Tidende
For allmennheten:
- Erik Schjenken, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon
- Ingrid Rosendorf Joys, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn
- Melissa Jocelyn Lesamana, Sørlandet Kunstmuseum
- Ylva Lindberg, Norfund