Selv om pandemien tilsynelatende er over og det nå er tillatt å samles til fest, ble det ingen DOK-festival i år heller.
Skylder på pandemien
Styret i Stiftelsen DOK-festivalen var innstilt på å lage festival i år, men tok en beslutningen om å avlyse allerede da landet stengte ned i november. Det ble rett og slett for usikkert å gå i gang med planleggingen av en ny festival.
«Smittevernrestriksjoner fører til at norske kulturarrangører fremdeles lever med en stor grad av usikkerhet. DOK-festivalen er en produksjon som blir til over flere måneder. Per i dag vet vi verken hvilken form en eventuell festival vil kunne ha, eller hvor omfangsrik den vil kunne være. På bakgrunn av dette har vi besluttet å ikke gjennomføre festival i 2022», skriver styret på egen nettside.
– Vi har også hatt et skifte i styret. Jeg er styreleder til vi får noen permanente på plass, men jeg ser ikke for meg at jeg skal ta dette videre, sier Martin Slottemo Lyngstad til Journalisten.
Styret, som i tillegg til Lyngstad består av Ellen Lande Gossner, Cicilie Andersen og Fredrik Solstad, jobber nå med å få på plass en ny leder.
– Det er Jon Petter Evensen og Adrian Øhrn Johansen som har driftet festivalen de siste årene. Jobben de har lagt ned er enorm. Fundamentet er der, og grunnstrukturen og rammene til utstillingene er på plass, sier Lyngstad og forklarer:
– Vi har visst om at Adrian skulle gi seg en stund, men vi har ikke funnet noen til å ta over jobben som leder for festivalen. Det har vært en ambisiøs festival, hvor vi har prøvd nye ting hvert år, så det blir jo litt som å hoppe etter Wirkola.
Annonse
Dok-festivalen i Oslo?
Styret har drøftet flere mulige løsninger for å i det hele tatt få gjennomført festivalen i år. En idé har vært å flytte den tilbake til Oslo. Lyngstad er usikker på om det er en god løsning. Han tror det kan føre til at festivalen mister en del av sin intime karakter om det gjennomføres.
Jobben med å finne en ny styreleder har enda ikke båret frukter. Festivalen har siden 2013 blitt arrangert i Fredrikstad og Lyngstad mener det er en fordel om den nye lederen kan styre med en viss lokal tilhørighet. Det gjør ikke nødvendigvis søket bredere.
– Det er en ambisiøs festival. Det er mye arbeid som ligger bak, og mye som må på plass. Vi har jo kjent litt på det at vi må få det i gang igjen for fotomiljøet, sier Lyngstad.
Lønnet stilling
Styret har også vurdert om de skal profesjonalisere lederstillingen, ved å gjøre den om til en betalt stilling.
– Vi har lekt med tanken om at stillingen kan bli mer permanent, og kanskje få en fast lønn. Andre fotofestivaler i Skandinavia lønner sine ledere, det gjør det mer stabilt, sier Lyngstad og legger til:
– Vi må finne lederen som kan ta dette videre og velge seg et nytt grunnlag og en ny identitet, og vi må gjøre det skikkelig når vi først gjør det.
– Blir det dok-festival i Fredrikstad i 2023?
– Ja, jeg har trua. Noe annet hadde vært fryktelig kjedelig for bransjen. Det er kanskje lettere å gjennomføre planene nå som pandemien har roet seg, svarer Lyngstad før han avslutter:
– Vi ønsker å få på plass en styreleder innen september for da må vi igang med arbeidet for neste års festival.