Mange konferanser hadde et ønske om å komme sterkere tilbake i 2021, men heller ikke i år blir det mange muligheter til å sitte så tett som publikum gjør her – på Skup-konferansen 2019 i Tønsberg.

Mange mediekonferanser blir heldigitale også i 2021, mens noen holder på håpet om å kunne samles

Se stor oversikt over årets mediearrangementer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er jo en energi som oppstår når en ser og møter mennesker. Det er stor forskjell fra å se et foredrag på en skjerm, sier Bjørn Asle Nord.

NRK-journalisten er grunnlegger og leder av konferansen Fortellingens kraft, som er én av de norske journalistikk-konferansene som i år planlegger for nettopp det å kunne sees og møtes i samme rom.

– Fortellende journalistikk bygger jo også i stor grad på menneskelige erfaringer. Det er litt av essensen av det vi driver med, altså mellommenneskelig kontakt, sier Nord.

Bjørn Asle Nord er styreleder i Fortellingens kraft og journalist i NRK, håper å samle publikum i Bergen til høsten.

I 2020 ble de aller fleste arrangementer avlyst, utsatt eller gjennomført heldigitalt, på grunn av koronasituasjonen. Mange kom med lovnader og ønsker om å «komme sterkere tilbake» i 2021.

Nå ser det ut til at det samme skjer med svært mange av årets festivaler og konferanser. Se oversikten under.

Og selv de som planlegger å kunne samle mange journalister og andre mediefolk på ett og samme sted, må ta forbehold. For Fortellingens krafts del er det uansett uaktuelt å avlyse, ifølge Nord.

– Vi kommer til å gjøre dette uansett. Derfor har vi sikra oss bistand for å kunne gjøre alt digitalt også.

Med tanke på foredragsholdere kan det bli mange fra Norge eller kanskje også fra nabolandene våre, tror Nord, men påpeker at det også kan være enklere å få internasjonale navn på programmet om de kan stille digitalt.

– Programmet blir uansett ikke dårligere, men det er jo noe med det den magien ved å kunne møtes, sier Nord.

Avlyser for andre år på rad

For Dokfestivalen, som er Norges største festival for dokumentarfotografi, er dette grunnen til at det ikke blir festival i år.

– Den viktigste hovedkvaliteten til Dokfestivalen er at mennesker møtes fysisk og deler opplevelser i samme rom. Derfor har vi dessverre bestemt oss for å avlyse for andre år på rad, sier styreleder Adrian Øhrn Johansen til Journalisten.

Styret tok avgjørelsen torsdag kveld, etter å ha diskutert og vurdert ulike alternativer lenge, deriblant digital festival.

– Hvis en skal gjennomføre en digital festival må den ha en høy kvalitet slik at folk vil se på. Jeg er ikke sikker på at en rekke foredrag etter hverandre er det folk ønsker nå, i hver fall ikke for Dokfestivalen.

Johansen røper likevel at styret i Dokfestivalen sammen med styret i Pressefotografenes klubb, ser på mulighetene for et arrangement til høsten.

– Jeg tror det er et behov i bransjen for å møtes, sees og snakkes sammen. Jeg tror og håper det er mulig å få til.

Det blir ingen muligheter for pølsefest på Dokfestivalen i 2021 heller. Her fra 2019.

Slik blir årets festivaler og konferanser:

Dokfoto

Flytta på ubestemt tid.

Fotograf Terje Bringedals fotofestival Dokfoto ble avlyst og flytta tre ganger i fjor. Deretter ble den flytta til mars i år, men nå flyttes den på ubestemt tid, opplyser Bringedal.

– Jeg lager så fort det blir mulig, skriver han i ei melding til Journalisten.

Bringedal planla fotofestivalen helt alene, mens han selv var i korona-karantene. Fotografen prøvde i fjor også å gjennomføre en variant med kun norske deltagere fra Norwegian Journal of Photography (NJP) på separate kveldsarrangementer, men uka før stengte Litteraturhuset i Oslo, der det skulle holdes.

De som var booka inn til Dokfoto20 men nå til Dokfoto21 er Margaret De Lange (NO), Henrik Saxgren (DK), Ingun A. Mæhlum ( NO), Elin Berge (SE) og Andrea Gjestvang (NO).

Skup

Digital konferanse – 15.-16. april

– Vi hadde håpet i det lengste at vi skulle klare å ha en fysisk konferanse i år, men før jul bestemte vi det er bedre å gå for en digital konferanse og planlegge ut i fra det, siden usikkerheten er så stor, sa styreleder Silje Sjursen Skiphamn i stiftelsen Skup til Journalisten i begynnelsen av januar.

Skup har leid et lokale med plass til noe publikum, som de håper de kan fylle med folk, hvis smitterestriksjonene tillater det, ifølge Skiphamn.

Ingen klemmer å gi eller få på Skup 2021 heller. Her er Line Tomter og Anne Cecilie Remen, som vant Skup-diplom for NRK i 2018.

Medieleder

Digitalt arrangement 3. mai 2021

Medieleder skulle egentlig arrangeres i Bergen 5. mai, før Nordiske Mediedager (NMD). Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk Redaktørforening (NR) har valgt å endre planene, skriver NR på sine nettsider torsdag.

– Vi planlegger et arrangement som i all hovedsak vil være digitalt og tilpasset smittevernrestriksjonene i mai. Vi håper å kunne ha live-sending fra Pressens hus i Oslo, sier administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey, ifølge meldinga.

Pressens hus skulle etter planen være innflytningsklart 15. mars, men datoen er utsatt på ubestemt tid på grunn av et smitteutbrudd av koronaviruset på byggeplassen.

– Det passer også godt at konferansen arrangeres på 3. mai som er Pressefrihetens dag, sier NRs generalsekretær Arne Jensen.

Den digitale konferansen vil bli leda av Irene Halvorsen, ansvarlig redaktør i Nationen og Eirik Winsnes, utviklingsredaktør i Aftenposten.

Medieleder og Norsk Redaktørforenings landsmøte skal etter planen strømmes fra Pressens hus, som nå er under oppføring i Oslo sentrum.

Nordiske Mediedager

Digital konferanse – 5.-7. mai 2021

«Mediedagene 2021 blir heldigitale og der du er! Direkte fra vår streamingplattform gir vi deg topp speakere fra inn- og utland, fag, moro og mye mer», skriver Nordiske Mediedager (NMD) på sine nettsider.

– Vi ønsker å gi våre folk det ypperste av det ypperste og legger opp til et bredt internasjonalt program av umiskjennelig NMD-merke, tilgjengelig for alle. For om det er sånn at mediefolket ikke kan komme til Bergen, vel, så kommer vi til dem, sier festivalsjef Guri Heftye til egen nettside.

– Og skulle det vise seg at det er mulig å samle noen når vi skriver mai, så skal vi alltids klare å finne et sted for god, gammaldags mediemingling.

I år som i fjor blir Nordiske mediedager en heldigital konferanse. Her fra fjorårets pausepanel, fra venstre.: Sarah Sørheim, Frithjof Jacobsen, Guri Heftye og Trine Eilertsen.

Fortellingens kraft

Hybrid mellom fysisk og digital konferanse – slutten av september 2021

Fortellingens kraft går vanligvis av stabelen i Bergen i juni. I fjor ble det ingen konferanse, mens årets er planlagt til høsten – da med fysisk oppmøte.

– Det vil bli en hybrid som er tilpassa den situasjonen vi er i da. Vi tenker å gjøre oss tilgjengelig digitalt også, men den endelig modellen er ikke bestemt. De som møter opp fysisk må få noe ekstra, sier grunnlegger og leder Bjørn Asle Nord i Fortellingens kraft til Journalisten.

Et forsiktig anslag vil være å prøve 100 deltakere, sier han, men om det blir mulig gjenstår å se. Konferansen har leid store og luftige lokaler. I aller verste fall vil hele arrangementet bli digitalt, men de planlegger altså en fysisk konferanse.

– Målet er å lage den like bra som tidligere. Men litt annerledes blir det nok, selvfølgelig, sier Nord.

Fortellingens kraft satser på å kunne arrangere en fysisk fortellerkonferanse i Bergen til høsten. Her fra konferansen i 2018.

Dokfestivalen

Avlyst – ingen festival i 2021

«DOK-festivalen - med kveldsforedrag, fagseminarer og utstillinger innendørs og utendørs - er en produksjon som blir til over flere måneder. Styret har i lengre tid vurdert ulike mulige scenarier for gjennomføring, men konkludert med at det fortsatt er for stor usikkerhet rundt koronasituasjonen til at det er ansvarlig å planlegge for et slik arrangement i første halvår 2021», skriver styret i Dokfestivalen i en uttalelse.

– Det er jo det siste vi vil. Alle i styret vil strekke seg langt, men det står en pandemi i veien, sier styreleder Adrian Øhrn Johansen til Journalisten.

Dokfestivalen og Pressefotografenes klubb ser på mulighetene for å arrangere noe sammen til høsten, men det er ennå usikkert hva, når eller om dette blir.

Dokfestivalen i Fredrikstad i 2017.

NJs lokale konferanser: Hauststormen – Svarte Natta – Hellkonferansen – Gull & Gråstein – Hustri

Fysiske konferanser, med forbehold – høsten 2021

NJ har satt av penger til at de fem journalistfaglige konferansene kan arrangeres fysisk høsten 2021, opplyser arrangementsansvarig Mari Hauge i en e-post til Journalisten.

– Om dette vil la seg gjøre er langt fra sikkert og tidlig å si noe om nå. Konferansene planlegger foreløpig for å kunne ha arrangement til høsten, men med alle mulige forbehold med tanke på hvor usikker smittesituasjonen er, skriver hun.

Det er ikke satt endelige datoer for konferansene, og det kan altså bli aktuelt med heldigitale konferanser. Det har også kommet forslag om en felles digital konferanse, uten at dette er vurdert i NJ ennå.

Siri Gulliksen i Avisa Nordland etter at hun og kollega Alexander Kjønsø Karlsen vant Svarte Natta-prisen i 2019.

Trondheim Dokumentarfestival

Fysisk konferanse – 19. og 20. november 2021

Trondheim Dokumentarfestival (TRD) satser på full festival med publikum i salen på Dokkhuset mot slutten av november.

Det opplyser festivalsjef Kim Nygård overfor Journalisten. Når man arrangerer festival på dugnad er tilbakemeldingene og møtet med publikum en viktig motivasjonsfaktor, forteller Nygård.

– Var ikke det samme å arrangere digital festival. Det er lite inspirerende når man ikke får møtt folk. Så er veldig klar for folk i salen nå, skriver han.

Trondheim Dokumentarfestival planlegger å samle publikum i Dokhuset i november.

Til opplysning: Kristine Lindebø satt i styret til Pressefotografenes klubb mens de var medarrangør til Dokfestivalen.

Powered by Labrador CMS