Fotograf Terje Bringedal arrangerer Dokfoto for siste gang i år. Arkivfoto: Kristine Lindebø
Kristine Lindebo
Arrangerer fotofestival helt alene, i korona-karantene
Men Dokfoto går som planlagt, om enn for siste gang, sier Terje Bringedal.
– Jeg arrangerer jo alt selv, og har gjort det i mange år. Mye var klart på forhånd, men jeg får ikke gjort så mye nå som jeg hverken kan lese eller skrive. Jeg får ikke lov til å møte noen heller.
Det sier VG-fotograf Terje Bringedal på telefon fra sitt hjem, der han er i korona-karantene. Om to uker arrangerer han fotofestivalen Dokfoto på Litteraturhuset i Oslo, men innspurten i planlegginga må han gjøre hjemmefra.
Er selv frisk
Selv er han helt frisk, men på grunn av øyeoperasjonen ser han svært dårlig, noe som passer dårlig sammen med festivalarrangering.
Karantenen kommer av at han hadde en øyeoperasjon på Ullevål sykehus samme dag som de koronasmittede sykehusansatte var på jobb. Derfor får han heller ikke være i nærkontakt med andre mennesker på to uker.
– Det var jo maksimalt uheldig, sier Bringedal.
Men det blir festival, forteller Bringedal, med mindre det kommer andre råd fra utenfra.
– Jeg tenker selvfølgelig på det, jeg har det fremst i pannebarken. Jeg må lytte til de rådene som eventuelt kommer, og vil være i dialog med Litteraturhuset. Så kommer det an på hvor mange som kommer på festivalen, sier han.
Kvinner og klima
På grunn av den planlagte operasjonen hadde han på forhånd booka inn alle fotografene som skal snakke på festivalen, fire kvinner og én mann: norske Andrea Gjestvang, Ingun Mæhlum og Margaret de Lange, svenske Elin Berge og danske Henrik Saxgren – som også var gjest på den aller første festivalen.
Spennende navn, ifølge Bringedal, som til årets festival har fokusert ekstra på fotografer som jobber med tema innen natur, miljø og klima. Det var et naturlig valg i disse klimatider, forteller han.
– Klima og miljø er så viktig, og i en alder av 68 år er jeg veldig bekymra, og mener det er viktig å spre budskapet som Greta Thunberg har lært oss å se. Når man ser på bildene har man med den bakenforliggende kunnskapen. Jeg gleder meg til å få dem hit, og håper også de i salen vil la seg inspirere.
Han sier han ble overraska da Pressefotografenes Klubb valgte å fjerne klima og miljø som egen kategori i Årets bilde-konkurransen, der utdelinga arrangeres helga før Dokfoto.
– Jeg mener de gjorde en feil ved å ta den ut, særlig nå, når verden bryr seg så mye om klima og miljø. Det har tidligere vært en veldig stor klasse, med sterke bilder som ikke blir løfta fram på avisforsidene. Jeg håper de snur neste år igjen.
Leder Jarle Aasland opplyser til Journalisten at Årets bilde-arrangementet går som planlagt, men at de følger med og forholder seg til helsemyndighetenes råd.
– For øyeblikket er det ingen anbefalinger fra Folkehelseinstituttet som tilsier at arrangementet skal avlyses eller utsettes, skriver Aasland i en sms.
Siste gang
Årets Dokfoto i Oslo blir den siste Bringedal arrangerer, ifølge fotografen selv. Det har han sagt tidligere også, men denne gangen er han sikker.
Én ting er å være både festivalkomité og arrangør selv, men selv med støtte fra Fritt Ord er det vanskelig å få det til å gå opp økonomisk.
– Jeg må huske på at jeg har blitt 68 år, og ikke er 67 år lenger. Kanskje, om det dukker opp en jævlig stor stjerne, så kan jeg arrangere et enkeltarrangement, men ikke en hel festival, sier Bringedal.