Kronprins Mohammed bin Salman ble i forrige uke utnevnt til statsminister i Saudi-Arabia, noe advokatene hans mener gir ham immunitet mot straffeforfølgelse i utlandet for drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi.

Drapet på Jamal Khashoggi

Advokat: Kan ikke straffes for drap på journalist etter at han ble statsminister

Advokatene til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman hevder at han ikke lenger kan straffeforfølges ettersom han nå er utnevnt til statsminister.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

President Joe Biden offentliggjorde i fjor en amerikansk etterretningsrapport som konkluderer med at Mohammed bin Salman i 2018 godkjente ordren om at journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi skulle drepes.

Khashoggi, som skrev for Washington Post, ble lokket inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul der en dødsskvadron ventet. Etter drapet ble han partert, og levningene er aldri funnet.

– De skal få betale prisen, sa Biden i 2018 med henvisning til Saudi-Arabias drap på Khashoggi, men tidligere i år satte den amerikanske presidenten seg på flyet til Riyadh der han møtte den mektige kronprinsen.

Statsminister

I forrige uke ble Mohammed bin Salman utnevnt til statsminister i Saudi-Arabia, noe som ifølge advokatene hans medfører at han ikke kan straffeforfølges i USA for drapet på Khashoggi.

Khashoggis forlovede Hatice Cengiz saksøkte den mektige kronprinsen i 2020 og vil at saken mot ham skal føres for en amerikansk domstol.

Mohammed bin Salman er også saksøkt i USA av den tidligere saudiarabiske etterretningsoffiseren Saad al-Jabri, som røk uklar med kronprinsen og flyktet i eksil i 2017.

Ifølge Jabri forsøkte kronprinsen å lure ham tilbake til Saudi-Arabia, og da det ikke lyktes skal han ha sendt en dødsskvadron etter ham i Canada. Medlemmene ble imidlertid stanset på grensa.

Ny frist

Utenlandske statsledere har i utgangspunktet immunitet mot straffeforfølgelse i USA, men det kan gjøres unntak.

Biden-administrasjonen hadde opprinnelig frist til 3. oktober med å ta stilling, men som følge av Mohammed bin Salmans nye status som statsminister har en amerikansk dommer nå forlenget fristen med 45 dager.

Biden må dermed ta stilling i saken innen 17. november.

Dersom USA innvilger den saudiarabiske kronprinsen immunitet, risikerer han likevel straffeforfølgelse i utlandet.

I juli ble han saksøkt for drapet på Khashoggi av en gruppe organisasjoner i Frankrike, som påberoper seg såkalt universell jurisdiksjon i saker som omfatter alvorlige forbrytelser begått i andre land.


Powered by Labrador CMS