Fredag gir de hver andre sitt ja. Her fotografert til de offisielle forlovelsesbildene. Foto: Mario Testino
Fredag gir de hver andre sitt ja. Her fotografert til de offisielle forlovelsesbildene. Foto: Mario Testino

Massiv norsk dekning

Mer enn 30 norske pressefolk har reist til London for å dekke prinsebryllupet.

Publisert Sist oppdatert

Verdenspressen har rettet fokuset mot London og den britiske tronarvingen prins Williams giftermål med Kate Middleton. Også det norske publikummet skal orienteres om det som skjer, så det er langt fra noen snau delegasjon som forlot Norge tidligere denne uken.

Og der landet jeg og rundt tretti andre norske journalister i London. Dere kommer ikke til å gå glipp av noe ved dette bryllupet. Vær trygg! Slik lød meldingen fra Elisabeth Skarsbø Moen på Twitter onsdag.

VG med kommentator i London

VG har sendt 11 medarbeidere fra nett og papir til London. Det inkluderer kommentator Skarsbø Moen og to fotografer, opplyser redaktør Helje Solberg.

Hun sier VG ikke har søkt om presseplassene som koster penger, men heller har lagt ned et betydelig stykke arbeid i søkeprosessen for å få gode gratisplasser. Solberg mener at VG gjennom dette arbeidet er godt plassert for dekningen i morgen.

Fredag blir det løpende dekning på nettsiden gjennom liverapportering og nyhetsjakt. På lørdag blir det bred omtale på papir, uten at Solberg vil si hvor mange sider avisen har planlagt å bruke på bryllupet.

– Vi har flere planlagte grep, det gjør vi parallelt med at vi jakter nyheter. På papir blir utfordringen å lage interessevekkende nok historier som lever også dagen derpå. Det har vi planlagt for, og det tror jeg vi skal få til.

Solberg forklarer at den virkelig store utfordringen er hva pressen skal gjøre etter at de nygifte er ferdige i kirken. For da drar de sammen med sine gjester til Buckingham Palace, og der slipper ikke mediene til. Ikke engang BBC.

– Men vi håper de åpner opp. Det er åpenbart en diskusjon om enkelte medier skal slippe inn, eventuelt en poolordning.

Dagbladet satser tungt

Ifølge nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord har Dagbladet sendt 11 medarbeidere for å dekke bryllupet fra den engelske hovedstaden. Som VG har avisa sendt kommentator, i Marie Simonsens skikkelse.

Beverfjord forteller at saken er viktig og viser til at interessen for bryllupet er enorm.

– For Dagbladet er det viktig å tilby den beste og bredeste dekningen av de største begivenhetene. Bryllupet mellom prins William og Kate Middleton er det største kongelige bryllupet siden Diana giftet seg med prins Charles i 1981, og interessen blant våre lesere er voldsom, sier hun.

I Oslo kommer sentralredaksjonen også til å være i sving. Nyhetsredaktøren forklarer at de vil bruke mellom 20 og 30 medarbeidere til å passe begivenheten derfra.

– Dekningen både på papir og nett kommer til å være massiv, spesielt gjelder dette selve bryllupsdagen fredag og lørdag. På papir vil det dreie seg om et høyt antall sider, på nett vil bryllupet prege hele dagbladet.no med nyhetssaker, videoreportasjer og selvfølgelig Dagbladets egen livedekning av bryllupet som skjer gjennom vårt livestudio.

Minst seks sider i Aftenposten

Hos Aftenposten er forholdene litt andre enn i søsteravisen VG. Der har de sendt tre reportere og en frilansfotograf til London, mens de i tillegg har to personer dedikert til bryllupet i Oslo.

Redaksjonssjef Ronny Ruud i Aftenpostens morgenutgave legger til at i tillegg vil de vanlige deskfunksjonene være med og dra lasset.

– Det er ikke en enorm stab, men likevel er det mange på en vanlig dag. Det er ikke så mange saker i løpet av et år vi bruker et slikt antall folk på, sier Ruud og legger til:

– På nett blir det livedekning og så har vi satt av seks-sju sider på lørdag.

Med klassisk TV 2-vri

Størst delegasjon kommer det trolig fra TV 2. Ifølge TV 2s prosjektleder Bård Espen Hansen er det alt i alt tjue mennesker som befinner seg i London for tv-selskapet som skal sende bryllupet på både hovedkanalen og nyhetskanalen.

I tillegg kommer støttefunksjoner i Norge, men her er det ingen som er dedikert til bryllupet.

– Vi har tre reportasjeteam. Fire fotografer og fire reportere skal levere til nyhetsflatene våre, det vil si 18.30- og 21-sendingene og TV 2 Nyhetskanalen.

Som VG holder TV 2 seg unna presseboksene, men kanalen har likevel leid plass til sine folk.

– Vi har gjort en klassisk TV 2-vri med å leie en såkalt stand-up-posisjon med flerkameraproduksjon utenfor Buckingham Palace.

Bryllup hele dagen på NRK

NRK vil gi det norske folk bryllup for alle pengene på sine hovedkanaler. På NRK1 starter sendingene fra London allerede før klokken åtte på Morgennytt, mens selve bryllupssendingen begynner klokken 10. På radio holder P1 det gående fra klokken 12 til 15.

– Vi har hatt folk i London i flere dager og kommer til å sende bryllupssendingen fram til klokken 16. Deretter blir det inn fra London i nyhetene klokken 17, i Førkveld klokken 18 og en bred dekning i Dagsrevyen klokken 19, sier dagsrevysjef Solveig Tvedt.

Men NRK stopper ikke der. Bryllupssendingen tar til igjen klokken 21.25 og varer fram til Kveldsnytt, hvor det også vil være dekning.

På nett prioriteres hovedsendingen i samarbeid med TV.

– I tillegg har vi egen medarbeider som lager et sett med videoblogger derfra og egen fagkommentator som før bryllupet vil vurdere festivitasen og etterpå vil vurdere bryllupet, forklarer redaksjonssjef for nyheter på nett Morten Stensland.

 

Powered by Labrador CMS